Pedalaran de Portbou a Hendaia per reclamar la independència catalana i basca

Faran gairebé 1.000 quilòmetres en quatre dies

Un total de 941,5 quilòmetres, 30 ports de muntanya i 26.800 metres de desnivell positiu és la distància que separa Portbou d'Hendaia a través dels Pirineus. La distància que una desena de ciclistes experimentats - liderats per Eduard Sardurní i Iban Gartzia- s'han proposat recórrer en només quatre dies, de l'11 al 14 de juliol, per reclamar la independència de Catalunya, el País Basc i la importància de les seleccions esportives pròpies.

La idea va néixer a principis d'aquest any al territori basc, després que Gartzia i altres companys realitzessin l'any passat una cursa que va unir les set capitals basques. El projecte, de duresa extrema, està obert a tot el públic i no cal inscripció. La idea de realitzar aquesta dura prova va néixer a principis del 2015 després que l'any passat, Gartzia i el seu company Ion Bikendi van portar a terme una altra prova similar: unir les set històriques capitals basques fent 600 quilòmetres sense parar, damunt la bicicleta. Un acte que va coincidir amb la celebració de la Via Basca.

Ara, han volgut anar un pas més enllà i esborrar fronteres entre Catalunya i el País Basc amb un repte esportiu i, al mateix temps, reivindicatiu. Farà cosa d'un mes, els impulsors bascos es van posar en contacte amb l'Eduard Sadurní - jardiner de professió, impulsor de Pedalem per la Independència i autor del llibre 'Superem el càncer! Pedalem per la Independència- qui va començar a donar a conèixer la iniciativa per terres catalanes i gironines. De moment, el projecte compta amb el suport de diverses entitats, particulars, clubs ciclistes i associacions tan del país basc com de Catalunya tals com l'ANC territorial de l'Alt Empordà. Al mateix temps, estan en contacte amb la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.

"La meva primera impressió quan l'Iban em va explicar la idea va ser espantar-me perquè es tracta d'una prova molt ambiciosa i necessites molta determinació, esforç, entusiasme i voluntat", assenyala Sadurní. No obstant això, ràpidament s'hi va sumar. "Vaig pensar: ho farem. Quan tens un projecte clar com nosaltres no hi ha entrebancs que puguin frenar-te. Ho aconseguirem", explica emocionat.

El projecte arrencarà el proper 11 de juliol a les deu del matí de Portbou amb un acte que inclourà una cerimònia de comiat. En només quatre dies, el grup de deu ciclistes - cinc bascos i cinc catalans d'entre 30 i 40 anys- tenen previst creuar tots els Pirineus, des del mar Mediterrani fins arribar a l'oceà Atlàntic, passant per 30 ports de muntanya tals com Agnes, Latrape, el Tourmalet, Izpegi, Otxondo o Bagargi i superant un desnivell positiu de 26.783 metres. A tall d'exemple, el primer dia tenen previst recórrer la màxima distància que puguin, uns 600 quilòmetres sense dormir.

A partir del segon dia, intentaran fer migdiades d'uns 30 minuts, parar quan el cos ho demani per fer petits descans o menjar, i dormir unes dues o tres hores per poder seguir els 'tempos' tan exigents que s'han marcat. Tot i la duresa de la prova, els ciclistes no aniran sols. Estaran acompanyats d'un equip de suport format majoritàriament per amics i voluntaris amb autocaravanes, un massatgista i un membre de comunicació que anirà explicant a través de les xarxes socials com es troben, per quin punt estan passant i penjarà tote les fotografies que els ciclistes s'aniran fent als diversos ports de muntanya.

"La nostra intenció és fer actes més simbòlics quan creuem les fronteres com de Catalunya cap a la Catalunya Nord i d'allà al País Basc, a més, hem mirat que la nostra arribada a Hendaia coincideix amb el Tour de França i això ens servirà per fer un acte reivindicatiu on reclamarem que estan passant per terra basca" explica Gartzia, veí d'Irún.

"La veritat és que es tracta d'un repte molt ambiciós però crec que amb esforç i il·lusió, tal i com es necessita en el nostre dia a dia, aconseguirem l'èxit com també la independència dels nostres pobles. Això sí, requereix molt d'esforç", apunta l'impulsor basc. "Jo no tinc tanta experiència en pedalar llargues distàncies com l'Iban però m'agrada molt el projecte d'unir els dos pobles, trencar fronteres i reclamar la nostra llibertat", assenyala Sadurní.

Un projecte obert a la ciutadania

Tots dos tenen clar l'objectiu final d'aquesta gran prova física i mental. "És una idea que prové del món del ciclisme però que vol reclamar la independència de tot dos territoris i posar en relleu la importància d'una selecció pròpia. Reivindiquem que tots els esportistes tenen el dret a defensar els seus colors a qualsevol competició, és un element més de la independència que volem", assenyalen.

Per als interessats que vulguin participar-hi els tràmits són fàcils. No cal fer cap mena d'inscripció. Això sí, han d'estar disposat a seguir el ritme que marqui el grup principal. Tothom pot sumar-s'hi, no importa la seva condició física. "Qualsevol persona que vulgui pedalar una mica, acompanyar-nos en aquest viatge i sentir els dos pobles units a favor de la independència serà molt benvingut", comenten els dos representants de la iniciativa.

De moment, els creadors estan focalitzats en aconseguir espònsors i ajuda econòmica. Confien que en els propers dies molta gent s'anirà afegint a la seva proposta. Per a més informació disposen d'un correu 'binazioakbizicletan@gmail.com', un compte a Twitter sota el nom de '2nazioak941km' i una pàgina a Facebook anomenada' Països Catalans-Euskal Herria'.

Mitjançant aquestes tres plataformes aniran oferint informació sobre l'esdeveniment i les hores de pas aproximades pels diversos punts del recorregut perquè els voluntaris que vulguin puguin afegir-se. "Si veiem pel camí que no podem continuar anirem fent relleus; la nostra idea és acabar-ho tots plegats però no està a les nostres mans perquè podem patir problemes mecànics, climàtics o accidents", conclou Gartzia. El projecte finalitzarà el proper 14 de juliol quan el grup arribarà a Hendaia després de quatre dies pedalant per un projecte comú.