La Fura dels Baus actualitzen 'El amor brujo' de Manuel de Falla en el seu centenari

L'espectacle es presentarà al Festival Castell de Peralada el 17 de juliol

El Festival Internacional de Música Castell de Peralada, presenta el 17 de juliol, la nova versió escènica de El amor brujo a la Fura dels Baus per celebrar el centenari de la seva estrena, que va venir a revolucionar el panorama musical espanyol, obrint de bat a bat les portes cap a la modernitat.

El 15 d'abril de 1915 es va estrenar al Teatro Lara de Madrid la primera versió de El amor brujo, obra que respon a una nova forma d'espectacle teatral ideat especialment per a la cantaora, actriu i bailaora Pastora Imperio. Amb música de Manuel de Falla i textos de G. Martínez Sierra i María Lejárraga, l'espectacle va comptar amb la direcció d'escena de Gregorio Martínez Sierra i decorats de Néstor Martín Fernández de la Torre.

El amor brujo: el fuego y la palabra, nova versió escènica de la Fura dels Baus
Innovació, adaptació i ritme no faltaran en aquest nou espectacle, carregat de màgia i bruixeria, que ha ideat Carlus Padrissa, director de La Fura dels Baus. Amb la participació de la cantaora Marina Heredia, Pol Jiménez, ballarí i coreògraf, actors i cos de ball de la Fura, la música serà interpretada per l'Orquesta Joven de Andalucía, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Junta de Andalucía, sota la direcció musical del mestre Josep Vicent.

La nova posada en escena compta amb projeccions cinematogràfiques de l'extraordinari creador granadí José Val del Omar, un dels cineastes més singulars i importants del cinema espanyol. Es projectaran imatges inquietants i oníriques intercalades en les diferents seqüències músic-teatrals, on també hi haurà dansa, flamenc i números d'acrobàcia carregats de moviment, llum, aromes, aigua i foc ... Es presenta un espectacle de màgia i bruixeria amb una durada de 75 minuts. Previ a El amor brujo s'interpreten tres obres més de Manuel de Falla i un tema popular de cante jondo per introduir la relació entre els personatges de Candelas i Carmelo en el guió d'escena que ha estat concebut com a espectacle únic: s'escoltaran fragments de Noche en los jardines de España, El sombrero de tres picos i La vida breve, i la cançó Amor gitano.

Carlus Padrissa, director de la Fura comenta: "El amor brujo és l'obra més universal, brillant i captivadora de Manuel de Falla. Fusiona el folklore andalús, la cultura gitana i el flamenc amb la música culta. Per això, un segle després, l'obra continua sent moderna a les melodies vibrants del compositor gadità i en el passional argument escrit per María Lejárraga. Volem rescatar de l'anonimat el nom de l'autora del text i situar-lo al costat del músic".

Homenatges a Falla i Lejárraga

"Des dels primers acords d'El amor Brujo, la música crema amb força, fon esquemes i trenca tòpics. Volem trencar motlles igual que ho van fer els seus creadors, però de manera diferent al que abans han fet mestres com Antonio Gades i altres grans noms del ball flamenc, amb els que la Fura no pot ni vol competir. Presentem un espectacle màgic en el qual intervenen de manera física l'aigua i el foc amb tota la seva càrrega hipnòtica, la força física dels moviments corporals, el poder evocador de les olors i el desbordament final de l'escenari provocat per la llum que com  l’amor pot sobrepassar tots els límits", afegeix el director d'escena.

Per a la Fura, la bruixeria és la màgia de la paraula escrita. El foc i la paraula són el conjur de Candelas i el seu alter ego María Lejárraga. El veritable conjur de Candelas, la seva màgia i la seva bruixeria és el poder de la seva escriptura: el foc i la paraula, títol pres d'un poema de José Ramón Ripoll.

Es tracta d'una coproducció del Festival Internacional de Música Castell de Peralada, el Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Secuoya Grupo de Comunicación, Teatros del Canal i Old and New Montecarlo, que es complau a participar en l'obra, juntament amb la Fundação Theatro Municipal de Sâo Paulo i el Teatre Comunale di Bologna, amb motiu del centenari de l'estrena de la primera versió escènica d'El amor brujo, de Manuel de Falla (1915-2015).

Gira 2015-2016

La Gira per presentar el nou espectacle començarà pel Festival de Granada el 10 de juliol, seguit del Festival de Peralada (17 de juliol), Theatro Municipal de Sâo Paulo (octubre) i Teatros del Canal (maig 2016).

El amor brujo de Manuel Falla, torna a Peralada, després de la seva representació al 1996 juntament amb El retablo de Maese Predo (coproducció amb el Festival de Música y Danza de Granada, Festival Internacional de Segovia, Sociedad General de Autores y Editores i Teatro de la Maestranza de Sevilla). El compositor Manuel de Falla, també va estar present a l’edició de 2004 amb el ballet El Sombrero de tres picos (coproducció amb el Festival Internacional de Santander, Quincena musical de San Sebastián, Festival Internacional de Música y Danza de Granada i Centro Andaluz de Danza de la Junta de Andalucía, amb la Col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí.