Arqueologia subaquàtica al Cap de Creus, una de les propostes d'aquest estiu

L'activitat s'engloba dins la programació de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural

Navegar amb experts en arqueologia subaquàtica en el vaixell Thetis i descobrir jaciments sota el mar fent immersió al Cap de Creus és una de les novetats en la programació de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural per a l'estiu 2015. Aquesta és una de les 110 propostes culturals als monuments, jaciments i museus de Catalunya. En relació a l'any passat l'oferta creix un 66% i els espais utilitzats s'amplien en un 25%.

D'entre les novetats destaquen representacions històriques de la vida de Jaume I a Santes Creus i la passió de Sant Fructuós III a Tarragona o un cicle musical d'estil barroc a Vallbona de les Monges. També s'amplien festivals consolidats com el del Fòrum Romà d'Empúries o Mirarock.


Les activitats previstes per aquest estiu s'estructuren al voltant de cinc àmbits: música, diàlegs entre patrimoni i arts, recreacions històriques, passejades d'estiu i estiu amb nens. Les propostes abarquen tot el territori català i, segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, busquen familiaritzar la societat catalana amb el patrimoni cultural de Catalunya. Mascarell ha afegit que l'aposta cultural de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, en el seu segon any de vida, ha de servir per "descobrir una cara nova" dels jaciments i monuments del territori, que té a veure amb la seva capcitat de "ser proactius en els entorns en què estan, allà on la història ens els ha deixat".

D'entre les activitats destaca l'obertura del vaixell Thetis del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya amb la finalitat d'"apropar la recerca al gran públic", en paraules del gerent de l'Agència de Patrimoni, Xavier Arola, que ha afegit que aquesta activitat suposa "un canvi de paradigma". El Thetis es podrà visitar, també es podrà navegar a bord seu per un preu superior als 100 euros i fins i tot es podran visitar els jaciments subaquàtics fent immersió amb un arqueòleg. El cost de la immersió és de 50 euros i n'hi haurà de dos tipus segons el nivell d'expertesa. Arola explica que "en alguns casos es demanarà títol i en altres es farà bateig d'immersió a Aigua Blava".

Dins de l'àmbit musical, la principal novetat és l'ampliació de festivals existents com ara el Mirarock a la població ebrenca de Miravet o el del Fòrum Romà d'Empúries, que enguany doblarà els seus concerts i comptarà amb les actuacions d'artistes com Txarango i Adrià Puntí. La consolidada Schubertíada de Vilabertran i el Festival de Pere de Rodes, que aquest any celebra la seva 15a edició, també es mantenen en la programació. Dins de les noves incorporacions, destaca el cicle clàssic 'La Pedra Parla', celebrat al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, que combinarà la música per piano amb l'estil barroc.

Altres activitats que s'estrenen enguany són la representació històrica de les gestes de Jaume I al Reial Monestir de Santes Creus amb un monòleg escenificat a càrrec de l'actor Rodo Gener i amb la veu de la cantant Mariona Forteza de fons. També es representarà la passió de Sant Fructuós III a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona. El primer espectacle tindrà lloc del 31 de juliol a l'1 d'agost i el segon el 12 de juliol. Les nombroses reconstruccions històriques a Empúries es mantindran com l'any passat i es produïran al llarg de tot l'estiu.

Pels més petits, nens de 0 a 6 anys, es farà per primer cop un espectacle a càrrec de la formació 2princesesbarbudes a Castellterçol el 16 d'agost i a Santes Creus el 22 del mateix mes. Es faran servir instruments de joguina i ritmes pop. A Barcelona, el Museu d'Arqueologia de Catalunya esdevé seu permanent del Festival Grec i combinarà activitats de dansa i teatre amb visites guiades a les exposicions del museu. A més, s'oferten packs turístics amb allotjament inclòs en diverses de les activitats.

Objectiu: Augmentar un 8% els visitants el 2015

Amb aquestes i altres propostes l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural augmenta un 66% l'oferta d'activitats i amplia en un 25% els espais utilitzats. Les 110 propostes pels mesos d'estiu formen part d'una activitat cultural més extensa que té lloc al llarg de tot l'any. Pel conjunt del 2015 l'objectiu de l'Agència és que creixi un 8% el nombre de visitants. El 30 de juny d'aquest any ja havien incrementat en un 5% el milió de visitants de 2014. El conseller Mascarell s'ha mostrat esperançat en el compliment d'aquesta previsió.