La farmacèutica Zoetis augmenta un 50% la producció i supera els 12 milions d'unitats

El complex de la Vall de Bianya va rebre una inversió de 2,34 MEUR durant el 2014

La planta gironina que la multinacional Zoetis té a la Garrotxa ha incrementat un 50% la producció durant els darrers cinc anys. L'any passat, el complex situat a la Vall de Bianya, va fabricar més de 12 milions d'unitats i va rebre una inversió de 2,34 milions d'euros (MEUR).

Zoetis que es dedica a investigar i fabricar vacunes i medicaments per a animals, ha apostat fort per la planta de la Garrotxa en els darrers anys. Hi ha traslladat producció que es feia a centres d'Europa i els Estats Units i també n'ha impulsat la part d'I+D. La planta gironina té 233 treballadors i distribueix les vacunes i medicaments que en surten arreu del globus. Sobretot, a països com els Estats Units o el Brasil.

Des del 2009, el centre farmacèutic de la Vall de Bianya (l'antiga Fort Dodge) és propietat de la multinacional farmacèutica Pfizer. Tres anys més tard, la companyia va decidir separar la divisió de Salut Animal del grup en una nova empresa independent, a la qual va donar el nom de Zoetis. I dins aquesta reestructuració, la planta de la Vall de Bianya va passar a formar part de la nova firma.


Durant els darrers anys, primer sota el segell de Pfizer i després ja específicament com a Zoetis, el centre garrotxí ha anat en augment. De fet, només cal donar un cop d'ull a les xifres per veure-ho. D'ençà del 2010 i fins ara, la planta de la Vall de Bianya ha incrementat el volum de producció en un 50%, i va tancar l'any fabricant més de 12 milions d'unitats.

A més dels productes injectables, que acaparen el 59% de la fabricació del complex, des de Zoetis també surten altres medicaments destinats a animals. Entre aquests, antígens, gels, vacunes, orals i tòpics. Tots aquests fàrmacs es distribueixen arreu del món, especialment als Estats Units i al Brasil (països on va a parar el 34% de la producció del complex gironí).

A mes de tota la zona de fabricació, Zoetis també ha impulsat l'apartat d'I+D. Des de fa cinc anys, la multinacional va traslladar a la Garrotxa alguns dels projectes d'investigació en salut animal que fins aleshores s'havien desenvolupat a la planta anglesa de Sandwich (Regne Unit).

Durant els darrers anys, el Departament d'I+D de la planta gironina ha participat en més de 30 projectes d'investigació per desenvolupar nous fàrmacs i vacunes animals. Entre els seus darrers avenços destaquen haver aconseguit vacunes contra els virus d'Schmallenberg, de la Llengua Blava, de la grip aviària o el West Nile (aquests dos últims, amb capacitat per transmetre's als humans).

Durant el 2014, la planta de Zoetis de la Vall de Bianya ha rebut una inversió de 2,34 MEUR. Actualment, el complex compta amb 233 treballadors, dels quals un 71% són dones.

Aquest 2015, la planta de producció i el centre d'I+D de la Garrotxa han rebut el reconeixement de l'empresariat gironí. La patronal Foeg li ha atorgat un dels guardons que s'han lliurat durant la IV edició de l'Escola d'Estiu Jordi Comas, que s'ha celebrat aquest dijous a Palafrugell (Baix Empordà).

A més de 70 països

La multinacional Zoetis descobreix, desenvolupa, fabrica i comercialitza medicaments i vacunes per a ús veterinari. En total, compta amb 9.800 treballadors a tot el món i té 27 fàbriques repartides en deu països. Arreu del globus, els productes de Zoetis tenen presència a uns 120 països. Es destinen tant a bestiar com a animals de companyia.