Salut dóna l'alta als vuit portadors de diftèria d'Olot després de donar negatiu en els controls

Cap d'ells va desenvolupar la malaltia perquè estaven vacunats

En un comunicat, el Departament de Salut informa que les deu persones de l'entorn de l'infant d'Olot portadores de diftèria (les vuit últimes donades d'alta avui) ja no tenen rastre del bacteri i ja no han d'estar aïllades. L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) agraeix l'esforç dels portadors que, d'acord amb les recomanacions internacionals, s'han mantingut aïllats a casa seva amb la finalitat de minimitzar al màxim el risc de transmissió a altres persones.

L'ASPCAT també recorda la importància de complir amb el calendari de vacunació en els infants per evitar que tornin a aparèixer malalties greus que pràcticament havien desaparegut del nostre entorn.

Des del moment de la detecció del cas de diftèria, l'Agència de Salut Pública de Catalunya en coordinació amb els professionals assistencials, han desenvolupat un seguit d'actuacions preventives en tots els àmbits de relació més directa amb el pacient. Han administrat medicació preventiva i han reforçat la vacunació per evitar l'aparició de la malaltia en les persones que han mantingut contacte estret amb el pacient.

Dins el marc de les actuacions preventives i de control de salut pública també es va posar en marxa un estudi de mostres de frotis faringis per detectar possibles portadors del bacteri entre l'entorn del pacient, amb la finalitat de fer el tractament com a mesura preventiva. Aquest estudi consta de diverses fases successives de recollida de mostres per poder assegurar l'eliminació de portadors dins els àmbits propers al cas.

En el context d'aquest estudi i després d?una doble validació microbiològica, un total de deu de les mostres de l'entorn del pacient van resultar positives al bacteri causant de la malaltia. Tal com recomana al Procediment d'actuació davant un cas de diftèria, aquests portadors van rebre tractament antibiòtic per eliminar la circulació del bacteri i van fer controls posteriors per comprovar que havia desaparegut.

Durant aquest temps, els portadors s'han mantingut aïllats fins que dos controls microbiològics donessin negatiu, tal com fixa el procediment.