La Diputació de Girona posa en marxa el portal de transparència

Els ciutadans podran fer preguntes a la institució, que tindrà un mes per respondre

La Diputació de Girona posa en marxa el portal de transparència, adreçat a la ciutadania perquè pugui disposar de tota la informació de la institució i resoldre dubtes i preguntes. Aquesta nova eina, que fa que la Diputació de Girona sigui la pionera respecte de les altres diputacions catalanes, respon a la entrada en vigor l'1 de juliol del 2015 d'una part de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

La llei té com a objectiu facilitar als ciutadans el coneixement del funcionament de les administracions públiques, del control i de la transparència en la destinació dels diners públics. El lloc web del portal de transparència de la Diputació és www.ddgi.cat/transparencia. Al web, la ciutadania hi trobarà un formulari en el qual podrà fer qualsevol pregunta a la institució, la qual, d'acord amb la normativa, disposarà d'un mes per donar-li resposta, amb quinze dies addicionals si es considera que es tracta d'un tema complex.

"La Diputació de Girona és la pionera a activar el seu propi portal de transparència", ha recordat el president en funcions, Joan Giraut, durant la roda de premsa de presentació de la posada en marxa. A més, Giraut ha destacat que el portal s'ha fet amb treballadors de la corporació. "El 90 % del portal de transparència -la planificació, la coordinació, el disseny i gran part de la programació tècnica- l'hem fet aquí i només hem contractat externament una part de la programació del portal, amb un cost de 4.450 euros", ha afegit.

La tècnica de transparència i participació ciutadana, Anna Brunsó, ha destacat que amb la nova eina apropen la Diputació al gran públic. "És un pas molt important i estem molt contents de fer-lo", ha exposat Brunsó.

És un pas endavant en el marc del conveni signat entre les quatre diputacions i la Generalitat, l'AOC i les entitats municipalistes per complir amb la Llei de transparència catalana 19/2014. De fet, el portal la Diputació de Girona s'avança en molts aspectes al que preveu la normativa, ja que a banda de complir amb el que marca que ha d'estar llest l'1 de juliol, inclou tots els requeriments que estableix a partir de l'1 de gener del 2016.

Així, el portal permetrà consultar a partir d'ara dades que van des de la composició dels òrgans de govern de la Diputació fins als sous dels diputats i els assessors i la relació de llocs de treball, passant pel nombre de cotxes oficials, els actes de plens i juntes o totes les subvencions.

El que aporta el portal és que ofereix tota la informació pública de la institució sense la necessitat que qui la consulti hagi de ser un expert en administració pública. El portal de transparència serà una eina en permanent evolució, que també recull els portals dels organismes autònoms i els ens vinculats a la Diputació. Fins al dia 1 de gener del 2016, aniran incorporant continguts, alguns dels quals obligats per la llei i d'altres per iniciativa pròpia.