Xavier Crespo reitera que no va cobrar res d'un empresari rus

El judici pel 'cas Clotilde' comença al TSJC amb peticions de pena de fins a dos anys i mig per suborn i prevaricació

L'exalcalde de Lloret de Mar (Selva) i exdiputat de CiU al Parlament Xavier Crespo ha negat aquest dimarts davant del Tribunal Superior de Justícia de la Generalitat (TSJC) que mai va cobrar res de l'empresari rus Andrei Petrov a canvi de facilitar-li tràmits urbanístics per un projecte a l'antiga plaça de braus.

Crespo ha negat rotund que mai hagués vist sobres amb diners en metàl·lic o xecs, teòricament dirigits al patrocini dels clubs d'hoquei i futbol. Crespo ha estat el primer en declarar en la primera sessió d'interrogatoris del judici pel 'cas Clotilde', pel qual la fiscalia li demana dos anys i mig de presó per prevaricació i suborn passiu.

En una declaració de menys de dues hores, sobretot responent a preguntes del fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, Crespo ha admès que es va reunir diverses vegades amb Petrov pel projecte urbanístic i per aconseguir patrocinis per als clubs d'hoquei i futbol de la localitat. Una de les reunions va ser al restaurant Botafumeiro de Barcelona, i una altra va ser a Moscou, en un viatge d'un dia i mig pagat per Petrov, amb la seva dona i el seu fill, per "compromís" i per "conèixer" la companyia de Petrov, DDC, vinculada a la russa Gazprom. A més, també ha negat que Petrov li regalés un rellotge de 2.000 euros pel seu aniversari.


Tot i així, ha dit que mai va cobrar diners en metàl·lic o en xecs ni altres formes, i ha reiterat diverses vegades que tota la tramitació urbanística del projecte va ser legal, aprovada en junta de govern i ple municipal, a més de ser d'interès públic.

Crespo ha explicat que la ciutat havia de viure de grans esdeveniments i del turisme i que per això es buscaven inversors i ell parlava amb molts empresaris. També ha dit que els clubs esportius d'hoquei i futbol, sense ànim de lucre, eren entitats emblemàtiques de la ciutat, principalment el d'hoquei. Com que utilitzaven les instal·lacions esportives municipals, l'Ajuntament també buscava patrocinadors pels clubs.

Per això, van acordar amb Petrov que DDC patrocinaria durant quatre anys amb 60.000 euros anuals l'hoquei i amb 30.000 euros anuals el futbol. No obstant, un cop aconseguit el patrocini, Crespo ha dit que es va desentendre dels pagaments. Per això, ha negat, rotundament, que mai hagués vist diners en sobres o xecs en sobres, "ni d'aquesta ni de cap altra empresa".

En la primera sessió del judici, el passat 3 de juny, les defenses van demanar anul·lar el procés al·legant que les investigacions van començar molt abans que una autoritat judicial permetés interceptar trucades o fer seguiments, i que es va fer una "prospecció general" per intentar trobar algun il·lícit penal a Petrov. Els magistrats del TSJC han desestimat les peticions de les defenses i el judici ha començat amb normalitat, tot i que amb prop de dues hores de retard.

La Fiscalia Anticorrupció acusa Crespo d'un delicte continuat de suborn passiu i un altre de prevaricació per haver suposadament beneficiat Petrov a canvi de regals i donatius. El fiscal li reclama dos anys i mig de presó, 17 d'inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 831.600 euros. Pel que fa a altres acusats, en el seu escrit la fiscalia demana dos anys i tres mesos de presó, 16 anys i mig d'inhabilitació i la mateixa multa per a l'exregidor d'Urbanisme de Lloret Josep Valls, i dos anys de presó per a Petrov. A l'arquitecta Pilar Gimeno li demana dos anys i un mes de presó i la mateixa multa, i a Joan Perarnau, dos anys de presó, nou d'inhabilitació i la mateixa multa.

Canvis urbanístics a canvi de patrocinar l'esport local

Els fets van començar el 2006 quan l'Ajuntament de Lloret, amb Crespo d'alcalde, va signar un conveni amb l'empresa Zulueta SL per urbanitzar l'antiga plaça de toros, on s'hi havia de fer un aparcament públic, un equipament municipal i un supermercat, entre altres. El conveni va ser aprovat pel ple municipal i la Comissió d'Urbanisme de Girona a finals del 2006. La primavera del 2007, l'empresa DDC, propietat d'Andrei Petrov, amb certs vincles amb la màfia russa, va subrogar el conveni, cosa que va ser acceptada per la Junt de Govern de Lloret l'agost del 2007.

Poc temps després, Petrov va contactar amb Crespo i Valls a través de l'arquitecta Pilar Gimeno, que treballava per a l'empresari rus i era amiga de l'alcalde, i que està acusada. Després de conèixer-se, els tres individus van mantenir diverses reunions en les quals, segons la fiscalia, Crespo i Valls van dir a Petrov que "podria obtenir facilitats administratives" en la construcció de l'antiga plaça de toros "a canvi de determinats favors" i de "tractar bé" els dos càrrecs municipals.

Per això, segons la fiscalia, Petrov va convidar el febrer del 2008 Crespo, la seva dona i el seu fill, així com Gimeno, el seu marit i el seu fill, a un cap de setmana a Moscou, amb tot pagat, viatge valorat en uns 5.000 euros.

Tracte de favor a Petrov a canvi de patrocinis i un rellotge

Un dels tractes de favor de Crespo i Valls a Petrov va ser que l'Ajuntament no va exigir-li l'aval d'1,9 milions d'euros pactat en el conveni per la correcta execució de les obres. L'escriptura d'obra nova no es va realitzar fins que van acabar les feines, cosa que també incomplia el conveni. De fet, segons la fiscalia, DDC va començar les obres abans d'haver-se aprovat el projecte, cosa que era "coneguda i consentida" per Crespo i Valls, segons els fiscals.

Els dos regidors també li van demanar o exigir a Petrov que patrocinés durant quatre anys amb 60.000 i 30.000 euros per temporada els clubs d'hoquei patins i futbol de la localitat, respectivament. Es dóna la circumstància que Crespo va ser president del club d'hoquei tres anys, abans de ser alcalde, i en l'època dels fets ho era Joan Perarnau, també acusat, i la dona de Crespo n'era la vicepresidenta. Per la seva banda, Valls era el president del club de futbol, a més de regentar el bar del camp. També tenia altres familiars dins del club. En total, Petrov va acabar pagant del 2007 al 2010 un total de 270.000 euros a les dues entitats.

El setembre del 2010 Crespo va convocar un dinar al restaurant Botafumeiro de Barcelona amb Valls i Petrov perquè l'alcalde havia sentit notícies que deien que l'empresari rus no estava del tot content amb l'actuació de l'Ajuntament en relació a les obres de la plaça de toros. Crespo i Valls van tornar a insistir a Petrov que seguís patrocinant els dos clubs aquella temporada, però Petrov no va complir el quart any compromès. El 10 de setembre del 2010, amb motiu de l'aniversari de Crespo, Petrov li hauria regalat un rellotge valorat en 2.200 euros.

Rebaixa de la llicència d'obres

Tots aquests donatius i regals haurien estat, segons la fiscalia, per tal que Petrov s'estalviés diners en la llicència d'obres. El 2 de març del 2009, Pilar Gimeno va demanar en nom de l'empresari una rebaixa del cost de la llicència, que era de 267.500 euros.

L'ordenança municipal establia una exempció del 95% del cost per aquelles obres realitzades o promogudes per organismes o empreses públiques destinades a habitatge protegit o tutelat, centres d'assistència primària, escoles, biblioteques o altres construccions d'especial interès municipal. També hi podia haver una bonificació del 50% les obres d'especial interès municipal que aprovés el ple de l'Ajuntament sempre que fossin reparacions i millores exteriors, obres interiors de conjunts històrics i artístics reconeguts o la reparació d'immobles afectats per patologies estructurals.

Per això, segons la fiscalia, Crespo i Valls van convèncer els seus companys de CiU i els regidors del PP perquè votessin a favor de la qualificació de les obres com d'especial interès municipal i reduir la quota de la llicència al 50%. El ministeri públic considera que la resta de regidors que van votar a favor d'aquesta proposta desconeixien que Petrov hauria subornat Crespo i Valls.

El secretari i l'interventor de l'Ajuntament van alertar verbalment a l'alcalde Crespo que la bonificació seria conflictiva i suposaria un mal precedent. La unitat d'inspecció del consistori va emetre un informe on deia que les obres no es podien incloure en els supòsits de bonificació de la llicència.

La proposta, "radicalment il·legal" segons el fiscal, es va aprovar al ple del 3 d'abril del 2009, en absència de Crespo per intervenció quirúrgica. Això va suposar un perjudici de 133.000 euros per a l'Ajuntament.

D'altra banda, el 3 de desembre del 2010 l'Ajuntament i l'empresa de Petrov, DDC, van subscriure un altre conveni pel qual l'empresa construiria aparcaments tant en un terreny seu com en subsòl públic i, a canvi, obtindria la concessió de 82 places durant 25 anys. L'empresa va iniciar les obres sense haver presentat els avals pertinents, cosa que Petrov i Gimeno sabien i que Crespo i Valls van permetre.