ERC facilita a CiU l'aprovació del cartipàs de l'Ajuntament de Girona

Puigdemont convida els republicans a tancar un "pacte d'estabilitat" per als grans temes de ciutat

Girona ja té cartipàs municipal per als quatre propers anys. La proposta elaborada per l'alcalde ha comptat amb el suport d'ERC-MES, que ha permès l'aprovació. El vot a favor dels republicans ha rebut les crítiques de la resta de grups, que els han acusat de "vendre's" a CiU tot just quan han tornat a recuperar la representació al plenari (el 2011 van perdre tots els regidors).

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha agraït el gest "valent i honest" d'ERC i ha dit que no es tracta de "cap intercanvi de cromos" sinó un exercici de "política moderna" pensant en el bé dels ciutadans. I no només això, sinó que Puigdemont ha fet un pas més i ha estès obertament la mà als republicans per tancar un "pacte d'estabilitat" per als grans temes de ciutat "per garantir la governabilitat". "No és l'únic partit amb qui tenim aquesta voluntat, tot i que sí ens hi adrecem de manera preferent", ha puntualitzat Puigdemont. 

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha defensat que amb el seu suport a CiU permeten que la ciutat no quedi "paralitzada". "Podríem votar que no i que no s'aprovés el cartipàs o donar un sí crític i arrencar acords interessants per a la ciutat; fem que la ciutat no es paralitzi i ho fem perquè som responsables i el nostre sí crític tindrà beneficis per als ciutadans", ha justificat.
Roca ha afegit que el cartipàs que ha fet CiU no és el que ells farien si governessin i ha reiterat que continuen pensant que caldria crear una regidoria de Cultura i no que aquestes atribucions les tingui l'alcalde. 

D'altra banda, la resta de grups han criticat que s'hagin creat cinc nous càrrecs de confiança (segons Puigdemont són nomes dos i un tercer que canvia de nom) i també han remarcat que és un cartipàs "de continuïtat". També s'han sentit crítiques al fet que la portaveu d'ERC ostenti el reconeixement de cap de l'oposició. Tots els grups han votat en contra a excepció de la regidora del PPC, Concepció Veray, que s'ha abstingut. PPC i PSC van donar suport a CiU perquè aprovés el cartipàs el passat mandat. 

L'acord entre CiU i ERC

ERC ha facilitat l'aprovació del cartipàs municipal després d'arribar a un acord amb el govern de CiU, que està en minoria. El 'sí' dels republicans va lligat a tres mesures consensuades amb els nacionalistes: un pla de xoc per al parc de la Devesa (sobretot pel que fa a l'enllumenat, valorat entre 100.000 i 150.000 euros), doblar la partida per a les beques locals Kreas per a creadors artístics (de 50.000 a 100.000 euros) i ampliar la franja d'edat dels beneficiaris de descomptes en l'autobús per a majors de 65 anys (tindran les mateixes avantatges que els de més de 70 anys) i pels joves d'entre 18 i 25 anys, tant si estudien o no. 

La configuració del cartipàs

El cartipàs que ha aprovat el ple té sis tinents d'alcalde, dos més que els del passat mandat. Entre les novetats més destacades, hi ha la incorporació de la líder d'Avancem, Glòria plana, que serà tercera tinenta d'alcalde i responsable de l'àrea de Promoció Econòmica i Ocupació (fins ara hi havia Marta Madrenas). La resta de tinents d'alcalde són regidors que ja havien tingut responsabilitats en el mandat anterior. 

L'alcalde, Carles Puigdemont, fa dependre de l'àrea d'alcaldia la regidora delegada del projecte ferroviari (Carles Ribas), també les atribucions de Cultura i Comunicació i incorpora, com a novetat, les de Turisme. Hi haurà tres adjunts d'alcaldia: Isabel Muradàs, Glòria Plana i Marta Madrenas.
Així doncs, la primera tinença d'alcaldia serà per a Isabel Muradàs (Unió) que serà responsable de l'àrea de Ciutadania. Mantindrà la regidoria d'Educació i Esports, de la qual ja s'havia ocupat els últims quatre anys, i s'hi incorpora Joventut i Participació, de la qual en serà responsable l'independent Cristòbal Sánchez. 

Qui canvia de responsabilitats és Marta Madrenas, que tornarà a ser la segona tinenta d'alcalde però canvia i d'atribucions: deixa Promoció i Ocupació i es fa responsable d'Urbanisme. El passat mandat, el regidor d'Urbanisme va ser Carles Ribas que ara passarà a encarregar-se de Sostenibilitat (centrat sobretot en el projecte del pla especial de la Devesa, el projecte de '4 rius i una sèquia i la gestió futura de l'aigua), tot i que es manté com a responsable del projecte ferroviari i també és portaveu de CiU al ple. Madrenas també serà responsable de la regidoria delegada de Puigdemont de Dinamització del Territori. 

La tercera tinenta d'alcalde, Glòria Plana, s'encarregarà de l'àrea de Promoció i Ocupació, amb la regidoria que també inclou Empresa i Comerç. La quarta tinenta d'alcalde serà Maria Àngels Planas, que fins ara era la tercera. Continuarà al capdavant de l'àrea d'Hisenda. 

Eduard Berloso, d'Unió, serà el cinquè tinent. Mantindrà la regidoria de Serveis Socials i assumirà la direcció de tota l'àrea de Serveis a les Persones, de la qual penjarà una regidoria de nova creació, la de Salut i Seguretat en el treball, a càrrec d'Eva Palau (Unió), una de les cares noves de la candidatura. 

Pel que fa al sisè tinent d'alcalde, serà Joan Alcalà, que es mantindrà al capdavant de Seguretat, Mobilitat i Via Pública.