El Festival de Peralada disminueix les actuacions però manté un pressupost de 3,5 MEUR

Actuaran Jorge Drexler, Miguel Bosé, Joan Manuel Serrat, Paco de Lucia i Mario Gas, entre d'altres

El Festival Castell de Peralada, que tindrà lloc entre el 16 de juliol i el 15 d'agost, dedica enguany el seu cartell i part de la programació al món de la dansa, seguint la seva aposta per destacar una disciplina artística en cada una de les edicions del festival.

La imatge que representarà el festival és un fotograma congelat del videocreador alemany Peter Welz, un artista que accedeix a un llenguatge gairebé escultòric a través del format audiovisual recreant la màgia que envolta la figura de l'ésser humà, el moviment i la seva relaió amb l'espai.

Per completar l'especial atenció a la dansa, Peralada ha programat les actuacions del Béjart Ballet Lausanne –amb Maurice Béjart-, l'espectacle 'Wonderland' del ballet de Víctor Ullate, i 'El Corsari', amb el Ballet de Miami.

Les altres novetats de la present edició del festival anunciades avui són, principalment, la reducció del nombre d'espectacles centrals programats a l'Auditori i l'ampliació i millora de l'espai destinat al festival dins dels jardins del Castell de Peralada.

Quant a 'l'esponjament' -en paraules del director del festival, Joan Maria Gual- del cartell d'artistes, és intencionat i persegueix no saturar els espectadors amb massa oferta, seleccionant millor els artistes participants.

Pel que fa a la millora de l'espai, enguany el recinte ocuparà fins a 4 hectàrees dels jardins del Castell, la qual cosa 'millorarà l'estructura i les condicions del festival tant per als artistes com per al públic assistent', segons ha assenyalat Gual.

Un programa variat i amb vells amics

Més enllà de la dansa el cartell de Peralada estarà ple, com és habitual, de propostes musicals ben diverses. La qüota 'pop' es composa, a més de la ja anunciada actuació de Norah Jones, de Miguel Bosé i Jorge Drexler –cançó d'autor-, ambdós presentant nous àlbums.

L'òpera serà més present que mai al festival, amb dos espectacles. Aquests són el 'Don Pasquale' de Gaetano Donizetti –espectacle inaugural del certamen- , 'Tosca', de Giacomo Puccini.

La clàssica hi tindrà també presència amb els concerts simfònics 'Requiem de Verdi', a càrrec del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya o el concert que oferirà Zubin Mehta dirigint l'Orquestra de la Comunitat Valenciana.

Altres noms destacats del cartell del festival són, entre d'altres, Paco de Lucía, La locomotora negra amb Big Mama i Joan Manuel Serrat, un vell amic del festival, que en aquesta ocasió presenta el seu darrer disc de poemes musicats de Miguel Hernández. I també del poeta alacantí són els poemes que el director teatral Mario Gas llegirà en un dels espectacles més singulars del certamen.

Escenaris i músiques per tothom

D'altra banda manté activitats paral·leles a la 'gran programació' com són el cicle de piano de les Joventuts Musicals d'Espanya, uns recitals que s'oferiran a l'Església del Carme de Peralada. Finalment, al Claustre de Sant Domènec, es repetirà l'anomenat 'Petit Peralada', una secció del certamen dirigida als més petits i que enguany es farà per primera vegada en col·laboració amb l'Auditori de Barcelona.

Dins d'aquesta secció del festival es podran veure, entre alguns altres, els concerts de 'Ràdio Armenica' o 'Fem sonar les musiquetes', un espectacle en català per a tots els púbics amb presència d'acordeons, percussió i electrònica. Es tracta d'un recorregut per cançons populars infantils dels Països Catalans, unides per un nucli argumental i que vol fer ballar i cantar a l'audiència.