Registren el Paradise de la Jonquera en una operació contra el blanqueig de capital

La policia s'han endut documentació comptable i han detingut responsables de clubs

La policia ha registrat aquesta matinada al macropostíbul de la Jonquera (Alt Empordà) en el marc d'un operatiu d'àmbit estatal contra el blanqueig de capital vinculat al món de la prostitució. Durant l'anomenada 'Operació Pompeia', dirigida per l'Audiència Nacional, els agents s'han endut documentació financera i comptable i han detingut responsables de clubs. L'operatiu culmina una investigació que fa uns dos anys que dura.

Al 'Paradise', la policia hauria fet dues detencions d'encarregats del local. Tot i que l'eix de l'operatiu és investigar la part financera dels prostíbuls, la policia també segueix la pista a les xarxes d'explotació sexual i al tràfic d'éssers humans. L'operatiu policial, centrat en investigar els comptes dels clubs on s'exerceix la prostitució, ha mobilitzat un centenar d'agents arreu del territori estatal. La informació al voltant de l'operació, que dirigeix directament l'Audiència Nacional, arriba amb comptagotes, perquè el cas es troba sota secret de sumari i la investigació encara continua oberta.

Sí que se sap, però, que els delictes que han motivat les entrades i escorcolls es relacionen amb l'evasió fiscal. L'Audiència Nacional sospita que els responsables dels locals desviaven diner negre i el blanquejaven a través d'un entramat d'empreses paral·leles.

L'operatiu ha mobilitzat efectius de la policia espanyola i també de l'Agència Tributària. Els agents, tot i centrar-se a investigar els números, també han estret el cercle al voltant de les xarxes d'explotació sexual i tràfic d'éssers humans, delictes pels quals sovint els prostíbuls es troben sota sospita.

Segons publica 'El Confidencial', l'import que els responsables dels locals haurien defraudat a Hisenda, per posteriorment donar-li curs legal, ascendiria a uns 115 milions d'euros (MEUR). El mateix digital també informa que la policia ha entrat a una dotzena de prostíbuls, els més grans de l'Estat, i que en total ha detingut una quinzena de persones. Els escorcolls s'haurien fet a Guipúscoa, Alacant, Múrcia, Madrid i Girona.

En aquesta demarcació, els agents han registrat aquesta matinada el macroprostíbul 'Paradise' de la Jonquera. L'escorcoll ha durat diverses hores i la policia n'ha sortit de l'interior amb caixes i feixos de documentació diversa. Aquí també s'haurien fet dues detencions.

Un bordell polèmic

El macroprostíbul 'Paradise' de la Jonquera ha estat, fins i tot abans de la seva obertura, un local polèmic. Va obrir les portes el 21 d'octubre del 2010, després d'una batalla judicial entre l'Ajuntament de la Jonquera i l'empresa La Vimetera S.L. El prostíbul, un dels més grans d'Europa, va suposar una inversió de 3 milions d'euros (MEUR).

El local compta amb dues sales d'espectacles i 80 habitacions, on hi exerceixen la prostitució fins a 150 noies. El propietari del local, José Moreno, ha estat detingut en diverses ocasions per delictes relacionats amb la prostitució, tràfic de persones i blanqueig de diners.

De fet, l'Audiència de Girona ja va condemnar José Moreno a 3 any de presó per immigració clandestina. El propietari del macroprostíbul, però, continua en llibertat a l'espera que es resolgui un recurs d'empara que va presentar davant del Tribunal Constitucional, després que el Suprem confirmés la sentència.

A més d'operacions policials, el 'Paradise' també va ser objectiu d'atacs amb explosius a finals del 2012. El primer, quan dos individus van llençar un artefacte explosiu casolà des d'una moto. Pocs dies després, concretament el 23 de desembre, uns encaputxats armats van deixar un cotxe bomba davant del local. Dins el vehicle, hi havia un quilo d'explosiu i dues bombones de butà que finalment no va esclatar perquè va fallar el detonador.

El club encara va ser protagonista d'un tercer incident, quan la nit de cap d'any -a través d'una trucada anònima- es va alertar d'un possible artefacte explosiu que havia d'esclatar al cap d'una hora. Es va desallotjar preventivament el recinte però no es va trobar res.