Joan Cañada (UDC): 'No renunciem en absolut a presidir la Diputació de Girona'

El president d'Unió a la demarcació espera que es respectin els acords previs al 24-M

El president de la Intercomarcal d'UDC a les comarques gironines, Joan Cañada, ha assegurat que no renuncien "en absolut" a tornar a presidir la Diputació de Girona.

Després del trencament amb CDC, Cañada ha detallat que estan acabant de definir entre els dos partits qui governarà cada ens però espera que es puguin repetir "situacions d'equilibri de forces".

"Ja havíem arribat a acords abans de les municipals, hem de ser gent seriosa i complir-los", ha detallat.

En base a aquest pacte, Unió tindrà quatre diputats a la corporació, entre els quals hi ha d'haver el seu presidenciable.

Cañada també vol fer valer els acords entre UDC i CDC que fixen qui ha de presidir els consells comarcals.

Segons Joan Cañada, el trencament de la federació nacionalista no ha de ser traumàtic al món municipal gironí "si es respecten els acords que ja teníem fets i acordats abans de tot això". CDC i UDC governen plegats a diversos municipis de les demarcació i Unió té algunes alcaldies importants, com la de Platja d'Aro, Hostalric, Castelló d'Empúries, Ribes de Freser o Maçanet de la Selva.

La incògnita més important, un cop constituïts els ajuntaments i després de l'esclat de la crisi entre els dos partits, és com es definiran els governs de les diputacions i dels consells comarcals. Cañada ha recordat que, en base a "l'equilibri de forces" UDC ha governat la Diputació de Girona durant els últims quatre anys. "És una cosa a la qual no renunciem en absolut", ha afegit Cañada.

"Fins ara teníem quatre diputats a la Diputació de Girona, i en l'acord arribat amb el president de Convergència, es mantenien aquest quatre, espero que sigui així", ha exposat el president d'Unió. Entre aquests quatre noms, hi ha d'haver el del presidenciable d'UDC. Convergència, però, fa temps que vol recuperar la Diputació de Girona, sobretot després del darrer mandat convuls i envoltat de polèmica. Ara, amb la dissolució de la federació, creuen que tenen més motiu per reivindicar-la.

Cañada ha recordat que qui presideix les diputacions no es decideix mai a nivell gironí, sinó que és un acord entre els dos partits a nivell de Catalunya. "Dependrà de quines diputacions presideix CiU, que jo confio que siguin les quatre i, per tant, es pugui repetir la mateixa fórmula que fa quatre anys", ha afirmat Cañada, que espera que entre avui i demà s'esvaeixin tots aquests dubtes.

L'altre dubte és el dels consells comarcals. En aquest sentit, Joan Cañada no ha volgut donar el detall dels acords, però assegura que abans del 24-M ja van pactar entre les dues formacions com es dividirien les presidències. "Apostem per complir els acords, ens hem presentat junts a les eleccions municipals i hem de ser seriosos", ha opinat.

Fora de Govern o fora del partit

UDC a les comarques gironines té tres directors de serveis territorials. La de Justícia, Isabel Ruiz, el d'Agricultura, Vicenç Estanyol i la de Governació, Assumpció Rodríguez. Dos d'ells -Ruiz i Estanyol- de més marcat accent sobiranista. Joan Cañada ha recordat que el secretari general, Ramon Espadaler, ha dit que tots els membres d'Unió han de sortir del Govern i, per tant, això també afecta a aquests càrrecs. "Per disciplina de partit, el que han de fer els càrrecs és sortir del Govern o sortir d'UDC, no queda més camí, els agradi més o menys", ha opinat.

Joan Cañada ha detallat que aquest divendres UDC a les comarques gironines té comitè executiu, del qual n'ha de sortir una convocatòria d'assemblea abans de l'estiu. "En aquesta assemblea, haurem de discutir molt profundament el sentit de tot plegat i veure com des de Girona afrontem aquest nou camí que emprèn el partit", detalla.

Per al president de la Intercomarcal, a les comarques gironines sempre hi ha hagut una "aposta decidida" perquè la independència sigui un instrument per solucionar "la situació de tancaments de porta que tenim per part de l'Estat" però matisa que "també hi ha molta altra gent que no comparteix aquesta opinió i el partit és tant seu com dels altres". "Hem de trobar la fórmula per encaixar o trobar un lideratge prou fort perquè lideri una de les dues opcions amb més força", ha conclòs.