5 anys de presó per a la dona que va intentar matar al marit a ganivetades a Figueres

Haurà de pagar 2.600 euros d'indemnització i no es podrà acostar a la víctima durant deu anys

L'Audiència de Girona ha condemnat a 5 anys de presó Maria da Conceiçao Silva, la dona que va intentar matar el marit a ganivetades en un pis de Figueres.

Els fets van tenir lloc la matinada de l'11 d'agost del 2012 quan, durant una discussió, la processada va atacar la víctima amb un ganivet de cuina i li va enfonsar dues vegades l'arma al tòrax.

La sentència condemna Maria da Conceiçao Silva per una temptativa d'homicidi amb agreujant de parentiu.

A l'hora d'imposar la pena, però, el tribunal estima dues atenuants: la de confessió (perquè la dona va dir "espontàniament" als mossos que ella era l'agressora) i la de reparació del dany. La condemnada no es podrà apropar a la víctima durant deu anys.

Tot i que tant la víctima com l'acusada es van negar a declarar al judici (la dona només va admetre que estava "penedida") la Secció Quarta de l'Audiència de Girona n'ha tingut prou amb les declaracions dels mossos i les proves que envolten en cas per condemnar Maria da Conceiçao Silva.

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc la nit de l'11 d'agost del 2012. Pels voltants de la una de la matinada, una patrulla dels Mossos d'Esquadra va anar fins a un pis del carrer Compositor Baró de Figueres perquè hi havia hagut una agressió. A l'habitatge hi vivien la processada (una brasilera de 39 anys), el seu marit -ara ja, exmarit- i els dos fills petits de la parella.

Quan els agents van arribar, la porta del domicili estava oberta. Hi havia sang a l'habitació, al menjador i al passadís, on el marit jeia a terra malferit. L'home s'intentava taponar l'hemorràgia amb un drap de cuina. Segons recull la sentència, quan els agents van demanar què havia passat, "l'acusada els hi va dir de manera espontània que havia apunyalat el seu marit".

L'home havia rebut dues ganivetades a la zona del tòrax, sota l'aixella esquerra. La fulla del ganivet li havia perforat la pleura, a tocar del pulmó, i s'estava dessagnant. La víctima va haver de ser traslladada a l'hospital, on se la va intervenir d'urgència, i va necessitar més d'un mes per curar-se.

A l'hora de condemnar Maria da Conceiçao Silva, el tribunal es remet a les declaracions dels Mossos d'Esquadra (a qui l'acusada va confessar els fets) i també a les "brevíssimes pinzellades sobre la seva autoria" que la processada va fer al judici. En aquest punt, l'Audiència de Girona subratlla que, tot i que la brasilera es va negar a declarar, sí que va dir estar "penedida" del què havia fet.

Temptativa d'homicidi

La sentència condemna la dona per una temptativa d'homicidi. El tribunal entén que, a l'hora d'atacar el marit amb el ganivet, Maria da Conceiçao Silva volia causar-li la mort. D'entrada, per la zona del cos escollida (el tòrax), però també per l'arma utilitzada (un ganivet de cuina de 22 centímetres i mig de fulla) i "la intensitat dels cops".

A l'hora d'imposar la pena, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona aplica un agreujant de parentiu (perquè víctima i acusada eren matrimoni) però també estima dos atenuants. Un de confessió i un altre de reparació del dany (perquè la dona, abans de celebrar-se el judici, va consignar 1.000 euros al compte del jutjat per fer front a possibles indemnitzacions).

La sentència condemna Maria da Conceiçao Silva a una pena de 5 anys de presó per la temptativa d'homicidi (la fiscal demanava que se li imposessin fins a 8 anys). A més, també li prohibeix apropar-se a menys de 500 metres del seu exmarit durant un termini de deu anys. En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència de Girona obliga la condemnada a indemnitzar la víctima amb 2.600 euros.