Girona' s'activa per la salut mental'

Es posa en marxa un projecte pilot per millorar l'atenció a aquestes persones i les seves famílies

Les comarques gironines seran un dels 12 territoris catalans on s'implementarà el programa pilot 'Activa't per la salut mental'. El projecte, que tindrà una durada de tres anys amb l'objectiu d'avaluar-lo i incorporar-lo a la xarxa pública de salut, vol aconseguir que les persones amb problemes de salut mental o risc de patir-ne i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació i,així, millorar la seva qualitat de vida.

El Centre de Salut Mental del Gironès i Pla de l'Estany, que atén la població de referència que inclou el projecte, va atendre l'any passat 3.539 persones, de les que un 37,6% són potencials participants en el programa 'Activa't'.

La Federació Salut Mental Catalunya destaca que aquest projecte és la culminació d'una demanda històrica de les associacions de salut mental ja que respon a la necessitat d'informació i apoderament de les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars a Catalunya, i que és possible gràcies a la implicació de les associacions locals, les institucions implicades, col·laboradors privats i la xarxa de salut del territori.

Abast del programa a Girona

Actualment, després de la posada en funcionament de l''Espai Situa't' el mes de febrer, s'està treballant en l'atenció i informació a persones i famílies i en la implementació dels programes psicoeducatius per a famílies i persones afectades. L'objectiu és esdevenir un referent clar per a la persona que serveixi d'enllaç amb els diferents dispositius sanitaris i socials desplegats al territori, sobretot en casos que normalment no arriben al Centre de Salut Mental, i es manifesten per primera vegada en un d'aquests serveis. L'Espai Situa't ja ha atès diverses demandes de famílies i persones afectades, i també ha ofert assessorament a professionals de les xarxes social i associativa. Es preveu incrementar el nombre de demandes ateses, fins una mitjana de 70 casos anuals. Paral·lelament, està previst l'inici del programa formatiu psicoeducatiu (PROENFA) el mes de setembre.

El Centre de Salut Mental del Gironès i Pla de l'Estany, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, compta amb una llarga trajectòria en el treball amb grups psicoeducatius i actualment també s'estan duent a terme grups multifamiliars. L'any 2014, va atendre 3.539 persones, de les quals 1.330 van rebre un diagnòstic de trastorn mental greu (TMG). Això vol dir que un 37,6 % de pacients atesos al CSMA són participants potencials del projecte Activa't. Dels 1.330 usuaris tractats per TMG, 898 varen ser diagnosticats de psicosi, amb una mitjana de 14 visites l'any. El centre va realitzar l'any passat 1.055 primeres visites i un total 20.754 visites; també es van fer 1.626 visites a domicili i 252 sessions de teràpia de grup i/o teràpia familiar.

La iniciativa inclou 12 territoris i preveu atendre 3.000 ciutadans

A més de Girona, els territoris on s'ha implantat la prova pilot són Sabadell, Manresa, Granollers, Barcelona (Nou Barris), i Lleida. Més endavant, la prova pilot s'implantarà a sis territoris catalans més i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis del circuit, tant familiars com persones amb problemes de salut mental. "Activa't per la salut mental" compta també amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, les quatre diputacions i el suport de l'Obra Social de "la Caixa", entre d'altres entitats.

L'OMS estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental

L'Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Segons les últimes dades de 2014 de l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), un 8,5% de catalans de més de 15 anys té risc de patir un trastorn mental. A Catalunya, l'any 2013 es van atendre el 2,6% de la població adulta en els centres ambulatoris de la xarxa de salut mental i es van registrar 0,2% de les altes en la xarxa d'hospitalització psiquiàtrica, segons el Servei Català de la Salut (CatSalut).