L'últim adéu a Antoni Pitxot

La seva dona va patir un infart en conèixer que havia mort

Des de les quatre de la tarda, multitud de veïns, familiars i coneguts s'han aplegat a les portes de l'església i parròquia de Santa Maria de Cadaqués, a l'Alt Empordà, per acomiadar-se d'un dels grans artistes catalans, íntim amic de Salvador Dalí, pintor, director del Teatre-Museu Dalí i vicepresident segon de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

Antoni Pitxot va morir aquest divendres a la tarda, als 81 anys. La seva mort va coincidir amb la inauguració a Cadaqués d'una exposició que ressegueix la relació que van mantenir Pitxot i el geni surrealista - íntims amics- a través d'obres, fotografies i un audiovisual. En concret, Pitxot havia de ser a la inauguració de la mostra 'Dalí. Pitxot.Cadaqués. Entorn de la pintura' però la setmana passada ja va suspendre l'acte. Segons han explicat diversos assistents, amics i coneguts de l'artista durant el funeral, feia temps que Pitxot es trobava malament però, en els darrers dies, el seu estat de salut havia empitjorat greument. A més, el rector de la parròquia que ha oficiat el funeral, Jaume Angelats, ha explicat que la dona de Pitxot, en conèixer la mort del seu marit, va tenir un infart.


L'església ha quedat petita pel gran nombre d'assistents, amics, coneguts, artistes de professió, veïns de Cadaqués, personalitats o polític d'arreu de Catalunya que han volgut acomiadar-se per últim cop del pintor. Entre ells s'ha pogut veure la historiadora d'art i doctora en Humanitats, Mariona Seguranyes, la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer -visiblement afectada- Narcís Serra, el conegut Miquel Roca i Junyent, el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Ramon Boixadós, diversos membres de la fundació o el seu amic i advocat Miquel Domènech que fins i tot ha fet un petó a la caixa fúnebre abans d'iniciar l'acte.

També hi ha estat present una de les filles del difunt pintor, Carme Pitxot, que ha estat acompanyada i consolada en tot moment per la seva família i amics. A les cinc en punt han arribat els membres de la funerària que han col·locat les restes d'Antoni Pitxot al bell mig de la sala. Durant una hora, el rector ha oficiat un funeral emotiu i, fins i tot, en alguns moments surrealista, com el seu amic. Un d'aquests instants ha estat quan l'actor i familiar del difunt, Bruno Oro, ha llegit en veu alta un escrit intel·ligent i irònic que ha arrencat els riures i els aplaudiments de tots els assistents. El mateix actor, abans d'asseure's ha llançat un petó a l'aire en direcció al taüt.


"Una gran persona, senzilla, un geni"

Entremig, l'emoció i la pena també s'ha fet palesa mentre Angelats ha anat recordant alguns dels trets personals més característics del fill predilecte de Cadaqués. Fins i tot, Joan Figueras, l'anterior alcalde de CiU al consistori salat ha llegit un fragment d'un llibre eclesiàstic. "L'Antoni era un espiritual sense religió, una persona sàvia, contemplativa", ha assenyalat Angelats qui també ha relacionat la figura del pintor amb la matèria i ha explicat que esperava que Pitxot hagués pogut retrobar ara la seva essència.

"Aquesta notícia l'he rebut molt sobtada i m'ha afectat molt, el coneixia des de fa molts anys i l'apreciava molt perquè era una gran persona, senzilla i amb una obra extraordinària", ha assegurat un dels seus companys de gremi, l'artista Pere Reixach, més conegut amb el nom de 'Gall Xinador'. "Ha estat una gran pèrdua per tots nosaltres. Indiscutiblement Antoni Pitxot era la persona en el món que millor i més coneixia a Dalí i ara ens hem quedat sense ella, serà molt difícil substituir-lo", ha explicat Boixadós.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s'ha desfet en elogis. "La cerimònia ha encarnat els valors de Pixot; era un home educat, discret, molt afectuós i amable amb tothom. S'ha mort un geni però estic segur que res el faria tan feliç que altres persones agafin el seu testimoni i continuïn essent inquietes, creatives, insolents i mirin el futur amb esperança", ha reflexionat Vila. En aquest sentit, el conseller ha deixat clar que Pixot era un "cadaquesenc, figuerenc, home català i universal". "Totes les etiquetes li queden petites", ha subratllat.

En la mateixa línia s'ha expressat l'actual alcaldessa de Figueres, Marta Felip, qui ha admès que tenia sentiments barrejats. "Tinc emoció i tristesa, també l'humor i la ironia que traspuava Pitxot m'ha arribat durant el funeral. Em quedo amb el record que era una persona brillant, amb gran elegància, que cuidava a tothom sense fer-se notar", ha lamentat. "És una pena que s'hagi mort i el recordarem sempre al Museu Dalí i a Cadaqués", ha afegit. I és que, en principi, les restes de Pitxot descansaran en pau a Cadaqués, la vila que va robar-li el cor a ell i al seu amic, Salvador Dalí.
  • Bruno Oro ha arrencat les rialles dels presents amb el seu text de comiat