El jurat declara culpable d'assassinat l'home que matar a trets un jove a Vila-sacra

El va disparar perquè li volia robar la marihuana

El jurat popular no s'ha cregut la versió de l'acusat, que assegurava que la mort a trets d'un jove en un camp on ell hi tenia plantada marihuana el 2 d'octubre del 2013 va ser accidental. En el veredicte, per unanimitat, han declarat Francisco Javier Molina culpable d'assassinat. Conclouen que va disparar contra la víctima intencionadament i sabent que el mataria.

Segons recullen al veredicte, les pericials forenses i de balística no avalen que els trets fossin accidentals. "Creiem que el primer tret el va disparar contra la víctima des de 20 metres, i el segon i el tercer a una distància d'entre 1 i 3 metres", indica el jurat popular. A més, també conclouen que no ha quedat provat que la víctima amenacés en cap moment l'acusat amb un ganivet. "El jurat creu que l'acusat ja anava armat i va disparar contra la víctima quan ja fugia", ressalten.

A més, el jurat exposa que Molina va usar una escopeta amb una gran capacitat mortífera i, també, amb una munició prohibida a Catalunya per a caça major. Segons el veredicte, el primer tret va fer caure la víctima a terra perquè li va trencar el fèmur. Després, l'acusat se li va apropar i, aprofitant que estava "indefens" a terra, el va rematar dos trets més, un al pit i l'altre a la mandíbula.

Crim preparat

El jurat popular creu que el crim era "premeditat o com a mínim preparat" perquè Molina solia vigilar el camp armat. "Sinó, si hagués hagut d'anar a buscar l'arma i carregar-la, no hauria tingut temps de disparar un home esportista i jove a només 20 metres de distància", exposen al veredicte. També recorden que el processat va dir a un veí un any abans del crim que si tornava a enxampar algú robant-li marihuana "li fotria dos trets i el llançaria al riu", el que va fer amb la víctima. El tribunal descarta amb sis vots contra tres que Francisco Javier Molina actués en un arravatament.

També desestimen el segon atenuant que sostenia la defensa, el de col·laboració amb la justícia. El jurat, amb set vots contra dos, admet que va donar detalls del crim a la policia, però sostenen que ho va fer quan ja se sentia "acorralat" i després que els Mossos d'Esquadra ja el tinguessin identificat.

Sí li aprecien un agreujant d'aprofitament de lloc per set vots a dos perquè es va aprofitar de la impunitat que li donava disparar en una zona de caça -on els trets passaven desapercebuts- i que el camp era poc transitat. "Va poder embolicar la víctima amb plàstics i cordes i carregar-lo al cotxe sense ser vist", conclouen. Després, va llançar al cadàver al riu Muga a Castelló d'Empúries.

Per l'assassinat amb traïdoria, el fiscal Enrique Barata demana 19 anys de presó. L'acusació particular, Joan Ramon Puig, 20 i que es dicti una ordre d'allunyament a la família de la víctima. La defensa, encapçalada per Carles Monguilod, demana 15 anys. El cas, que s'ha jutjat aquesta setmana a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.