PSC i CiU tanquen un acord a Blanes i el socialista Miquel Lupiáñez serà alcalde

Els socialistes no s'han entès finalment amb ICV ni ERC

El PSC i CiU han tancat un acord per governar plegats a Blanes (Selva). Així ho van ratificar les assemblees dels dos partits dijous al vespre.

Miquel Lupiáñez (PSC) serà el nou alcalde de Blanes, rellevant així el seu predecessor Josep Marigó, que ha abandonat la política.

Les eleccions del 24 de maig van deixar un ajuntament molt fraccionats, amb vuit partits amb representació.

Els dies previs, el PSC havia mantingut converses amb ICV i també s'havia acostat a ERC. Finalment, però, aquesta opció no ha quallat i els socialistes -llista més votada per només 102 vots més que els ecosocialistes- s'ha acostat a CiU. Els dos partits sumen 8 dels 21 regidors del plenari.

Els resultats de les eleccions municipals deixaven un panorama molt obert a Blanes, on les negociacions postelectorals ja es preveien que serien clau per poder dissenyar el futur govern municipal. Vuit formacions van aconseguir representació a l'ajuntament i hi va haver un empat a quatre regidors en les tres primeres posicions: PSC, ICV i CiU (per aquest ordre). 

El PSC va superar en només 102 vots als ecosocialistes. Per això, en un primer moment, durant les negociacions entre les dues forces, ICV reclamava als socialistes tenir l'alcaldia o, com a mínim, que fos compartida. Les negociacions, però, no van arribar a bon port. 

ERC també ha estat negociant per poder formar govern. Segons manifesten els republicans en un comunicat, van rebre un document per part de PSC i CiU que establia les bases per a governar plegats. Els republicans van adaptar-lo perquè consideraven que no acomplia "els requisits mínims" per començar a negociar, però asseguren que no han rebut resposta perquè el pacte entre CiU i PSC ja estava tancat. "Constatem que tant PSC com CiU donen com a bo un acord de mínims, de despropòsits genèrics i de posicionaments imprecisos", lamenten. ERC va obtenir dos regidors.

Un acord que permet al PSC conservar l'alcaldia

Descartades, per tant, les opcions d'un govern d'esquerres, finalment el PSC s'ha aliat amb CiU, amb Joaquim Torrecillas al capdavant. D'aquesta manera, els socialistes conserven l'alcaldia d'un dels municipis més poblats de la comarca de la Selva. 

Les dues formacions es queden amb vuit regidors, a tres de la majoria absoluta. L'alcalde serà Miquel Lupiáñez, que durant el darrer mandat va ser tinent d'alcalde d'Urbanisme. Lupiáñez ha pres el relleu al davant del PSC de Blanes a Josep Marigó, que ha deixat la política.