Quan es va diagnosticar el cas de diftèria, Salut va fer frotis de faringe a l'entorn immediat de l'infant per detectar possibles casos nous. Inicialment, es van prendre mostres a 57 persones i, d'aquest grup, les proves van donar positiu en vuit nens. Això va fer ampliar la sospita a una trentena de persones més i, segons ha detallat aquest dijous el conseller, només s'ha detectat el bacteri en un adult.
"Això és bo perquè vol dir que com més ens allunyem del nen malalt, menys portadors hi ha", ha explicat Ruiz. Tots aquests portadors, que no han desenvolupat la diftèria, se sotmeten a un tractament amb antibiòtics per eliminar-lo. "No per ells perquè estan perfectament, sinó per evitar que afecti alguna altra persona no immunitzada", ha detallat.
El conseller ha exposat que els antibiòtics estan funcionant bé i que esperen poder dir al llarg de la setmana vinent que ja no hi ha més portadors del bacteri. Mentre dura el tractament, aquestes nou persones s'estan a casa per evitar que hi hagi nous portadors. Segons Ruiz, diumenge i dimarts faran els últims controls als vuit nens i esperen poder dia el dia 18 de juny que han destruït el bacteri. Caldrà esperar uns dies més perquè els antibiòtics facin efecte en l'adult. "Llavors sí que podrem dir que ja no hi ha més portador", afirma el conseller.
Cada dia, dia més d'esperança
El conseller de Salut ha explicat que el nen d'Olot continua ingressat a la Vall d'Hebron estable dins la gravetat severa i amb alguns òrgans funcionant de forma assistida. "Cada dia que no empitjora, és un dia més d'esperança", ha exposat Boi Ruiz que afegeix que tampoc s'han detectat símptomes de millora en el nen.
La detecció del cas ha fet disparar el nombre de vacunacions a la comarca de la Garrotxa. Les dades de Salut indiquen que han incrementat un 401%. Del 18 al 28 de maig es van vacunar 64 persones mentre que entre l'1 i l'11 de juny han estat 263, a majoria adults que s'han posat el recordatori.
Centres sense responsabilitat
Salut vol que els pares de nens no vacunats signin un document que "eximeixi de responsabilitat" els centres de lleure. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que les entitats i esplais poden demanar el llibre de vacunes dels infants que volen participar en alguna de les seves activitats i, els que per decisió paterna no estiguin immunitzats, assumeixin que "són ells els que corren el risc". Ruiz ha explicat que no existeix un nombre alarmant d'infants no vacunats. A Olot, per exemple, són només un 1,5%, 47 de 3.101 nens escolaritzats. El Departament engega una campanya a tot Catalunya per saber exactament quants no vacunats hi ha i poder informar els pares per recomanar-los que ho facin.
"No podem fer que s'excloguin de les activitats, però sí que hem de fer saber que els responsables són els pares, no les entitats que les organitzen", ha afirmat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que aquest dijous s'ha reunit amb l'equip de pediatria de la Garrotxa després de la detecció de cas de diftèria en un infant no vacunat d'Olot.
Ruiz ha fet una crida a la calma i ha recordat que no s'està davant de cap epidèmia ni alarma sanitària. Tot i això, Salut ha acordat que farà arribar un document a les entitats de lleure per guiar-los sobre com actuar. Ruiz ha detallat que recomanen a les entitats que "exigeixin" als pares que, a l'hora d'inscriure els fills, presentin el calendari de vacunacions al dia. Als que no ho facin o, pels motius que sigui, hagin decidit no immunitzar els seus fills, proposen que signin un document tipus que "eximeixi de responsabilitat" tant els centres de lleure com l'administració.
"Que els pares que portin nens no vacunats admetin que la responsabilitat, si els hi passa qualsevol cosa, és d'ells", ha expressat Ruiz que alerta que qui corre el màxim risc són, precisament, aquest infants. "El risc és estar no vacunat, no anar de colònies o anar a Garrotxa", ha exposat.
Per a Boi Ruiz, el problema de la vacunació no és ni de lleis, ni d'obligatorietats, ni dels pares. "Hem d'insistir en la conscienciació", ha apuntat. I ha demanat a tots els pares que tinguin dubtes que es posin en contacte amb els seus pediatres o professionals de l'àmbit de la salut per comptar amb tota la informació possible abans de prendre una decisió.
"El problema són els que aixequen arguments paracientífics no demostrables, sobre bases científiques no demostrables, i convencen pares que volen el millor per als seus fills", ha lamentat el conseller que critica que des de sectors antivacuna s'apel·lin a "interessos obscurs" de les farmacèutiques la necessitat d'immunitzar. "Portàvem trenta anys sense cap cas de diftèria, quina demostració científica més es necessita", ha reblat.
Campanya a tota Catalunya
El conseller ha anunciat que han engegat una campanya a tota Catalunya per saber exactament quants nens no vacunats hi ha i per poder desenvolupar esforços per informar i conscienciar els pares d'aquests infants. Boi Ruiz ha explicat que han començat per Olot, on ja saben que només hi ha un 1,5% els nens escolaritzats que no han rebut cap vacuna. Són 47 d'un total de 3.101.
Ruiz sosté que l'escola també és un centre des d'on es pot contribuir a trencar falsos mites i missatges contra les vacunes i ajudar a aconseguir un major percentatge d'immunització. "El primer que demanen davant qualsevol dubte, és anar a parlar amb el metge, no buscar informació per Internet o parlar amb el veí", ha conclòs el conseller.