Sant Feliu de Guíxols té les pensions contributives més baixes de Catalunya

La segueix Lloret de Mar

El Barcelonès és la comarca amb les pensions contributives de mitjana més altes, amb 994 euros, seguit del Baix Llobregat (978 euros), del Tarragonès (967 euros), del Garraf (944 euros) i del Vallès Oriental (936 euros). Es tracta de les quatre comarques que superen la mitjana catalana, que és de 916 euros mensuals, segons l'Estadística de pensionistes i pensions 2014 de l'Idescat.

Els residents a la Terra Alta són els que reben les prestacions més baixes (647 euros). D'altra banda, entre els municipis de més de 20.000 habitants, Sant Cugat del Vallès disposa de la pensió més alta, amb 1.132 euros, mentre que les més baixes corresponen a Sant Feliu de Guíxols (757 euros) i Lloret de Mar (759 euros). Les altres localitats superiors als 20.000 habitants que superen els 1.000 euros de mitjana en les pensions contributives són Tarragona (1.027 euros), Barcelona (1.016 euros), Cerdanyola del Vallès (1.014 euros), Esplugues de Llobregat (1.011 euros), El Prat de Llobregat (1.011 euros) i Sant Andreu de la Barca (1.007 euros).

En relació amb l'any anterior, totes les comarques han augmentat l'import mitjà de les pensions percebudes, encapçalades per la Val d'Aran, on augmenten un 2,9%.

Un dels factors que expliquen les diferències en l'import mitjà de les pensions contributives entre territoris de Catalunya és el diferent pes que hi tenen les pensions provinents del Règim Espacial de Treballadors Autònoms (RETA), ja que sovint són més baixes que els del Règim general. La pensió mitjana provinent del Règim general per a Catalunya és de 980 euros, mentre que la pensió mitjana del RETA se situa en els 631 euros. Així, la Terra Alta t?la pensió mitjana més baixa atès que un 63,8% de les pensions provenen del RETA, tres vegades més que la proporció de Catalunya (18,6%).

El 63,4% de les pensions contributives són per jubilació

En el conjunt de Catalunya, el 63,4% de les pensions contributives són per jubilació, amb una pensió mitjana de 1.034 euros. Les proporcions més altes es troben a les comarques de la Terra Alta, el Priorat i la Garrotxa (al voltant del 68%), mentre que les més baixes són a l'Alta Ribagorça, amb un 55,0% al Solsonès i al Segrià (58,8% i 59,0% respectivament). Les pensions per jubilació més elevades són les percebudes pels pensionistes del Barcelonès, el Tarragonès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Vallès Oriental, el Gironès, el Vallès Occidental i l'Alt Penedès, que superen els 1.000 euros mensuals. En canvi, la pensió mitjana per jubilació de la Terra Alta és la més baixa amb 708 euros mensuals.

Pel que fa a les pensions de viduïtat, representen un 23,7% del total de les pensions, amb un import mitjà de 635 euros mensuals. Les comarques de muntanya, com l'Alta Ribagorça (30,5%), el Pallars Sobirà, la Noguera i l'Alt Urgell, tenen una proporció més elevada d'aquest tipus de pensions que la resta de comarques. En canvi, les comarques costaneres són les que presenten les pensions contributives mitjanes per viduïtat més elevades: el Barcelonès, amb 691 euros de pensió mitjana, seguida del Garraf i el Baix Llobregat i el Tarragonès.