Demà jutgen l'acusat d'assassinar a trets un home que li volia robar marihuana a Vila-sacra

El fiscal demana 19 anys de presó

L'acusat d'assassinar a trets un home que li volia robar marihuana a Vila-sacra (Alt Empordà) el 2 d'octubre del 2013 s'asseurà, a partir d'aquest dilluns, davant el jurat popular encarregat de jutjar-lo. Francisco Javier Molina s'enfronta a 19 anys de presó.

El fiscal l'acusa d'assassinat per traïdoria per la "gran potència mortal" de l'arma i perquè sosté que va aprofitar la impunitat que li oferia disparar a la víctima en una zona de camp aïllada. Després de matar-lo, a plena llum del dia, l'acusat va embolicar el cadàver amb plàstics i el va portar fins a Castelló d'Empúries, on el va llançar al riu Muga. La defensa assegura que va disparar per accident i sol·licita una pena de 4 anys de presó.

Francisco Javier Molina s'asseurà a la banqueta dels acusats de la secció quarta de l'Audiència de Girona a partir de dilluns. Segons el guió, al matí faran la tria dels nou membres del jurat popular (més els dos suplents) que s'encarregaran d'emetre el veredicte. Està previst que el judici s'allargui fins dijous a la tarda, quan el jurat es retirarà a deliberar. Començaran les declaracions amb els testimonis perquè l'acusat declarà al final de tot per petició de la defensa.

En l'escrit de conclusions provisionals, el ministeri fiscal considera que l'acusat, Francisco Javier Molina, va assassinar la víctima a trets després de sorprendre'l robant-li marihuana. Li va disparar tres vegades, i alguns projectils li van impactar al cap i al tòrax.

El fiscal, Enrique Barata, relata que l'acusat, que actualment té 60 anys, cultivava i vigilava permanentment unes plantes de marihuana que tenia en aquest camp de Vila-sacra. Durant la vigilància, anava armat amb una escopeta repetidora de caça carregada amb cartutxos de munició prohibida, tipus perdigó. L'acusació pública sosté que Molina era "conscient de la gran potència mortal" de l'arma que duia.

Entre la una i les dues del migdia del 2 d'octubre del 2013, Molina va "sorprendre la víctima agafant algunes branques" i, quan va veure que fugia corrents, el va apuntar amb l'arma i va disparar tres cops. El fiscal indica que amb el primer tret el "va abatre" perquè dos perdigons li van impactar al maluc i un tercer li va trencar el fèmur. "Va provocar que la víctima caigués a terra impedida per córrer", exposa el fiscal.

Tret per rematar

Segons el fiscal, l'acusat va caminar cap a la víctima i, quan estava a una distància d'entre tres i cinc metres, el va disparar "directament al pit", a l'alçada del cor. "Per assegurar el resultat letal", continua el fiscal, se li va apropar més i el va rematar amb un tercer tret al cap, que li va travessar el crani. L'acusació apunta que quan Molina va disparar per tercera vegada va actuar amb total "menyspreu" cap a la vida de la víctima.

L'acusació creu que Francisco Javier Molina es va aprofitar de la total incapacitat de defensa de la víctima, de la capacitat letal de l'arma i de la impunitat que li proporcionava disparar en una camp aïllat, de difícil accés i visibilitat situat als afores de Vila-Sacra.

Després de cometre el crim, va embolicar la víctima amb plàstics, el va lligar amb cordes, el va pujar al seu vehicle i va conduir fins al riu Muga, a l'alçada de Castelló d'Empúries, on va llançar i enfonsar el cadàver. El van trobar tres dies després que la família de la víctima denunciés que el jove havia desaparegut.

El fiscal acusa Molina d'un delicte d'assassinat i demana que el condemnin a 19 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la família de la víctima amb 400.000 euros (200.000 per als pares i 50.000 per a cadascun dels quatre germans).

Homicidi imprudent

El relat de la defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, difereix de del fiscal. segons recull el seu escrit de conclusions provisionals, aquell migdia Francisco Javier Molina va enxampar la víctima mentre li robava plantes de marihuana a l'hort.

"En veure's sorprès i en ser increpat pel propietari de les plantes, la víctima el va amenaçar amb el ganivet que duia per tallar la marihuana", exposa la defensa que justifica així que Molina agafés l'escopeta de caça que duia i efectués un tret "amb ànim intimidatori" i "sense apuntar".

Després d'aquest primer tret, va sortir corrent darrere l'intrús que, indica la defensa, fugia cap a una zona boscosa. "Se'l va trobar de sobte i continuava esgrimint encara el ganivet", exposa Monguilod. Aleshores, "espantat, sorprès, sense tenir temps de pensar res i de maner instintiva, Francisco Javier Molina es va aturar bruscament i, mentre trontollava i queia cap enrere, va efectuar dos trets sense intenció de matar ningú".

Segons la defensa, el trets "desafortunadament" van impactar en el cos de la víctima i li van causar la mort de manera immediata. "Sobrepassat per la situació i molt espantat, va pensar en fer desaparèixer el cos de la víctima", indica el lletrat que conclou que temps després, quan va reflexionar, es va presentar voluntàriament a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per entregar-se i confessar.

La defensa considera que es tracta d'un homicidi per imprudència greu i demana una pena de 4 anys de presó i està d'acord amb la indemnització que sol·licita el fiscal.