Salut fa seguiment de la família i dels companys d'escola del nen afectat per diftèria

El tractament ha arribat de Rússia

El Departament de Salut està fent seguiment de la família i l'entorn immediat del nen d'Olot de sis anys infectat de diftèria així com de l'escola on va per descartar nous casos de la malaltia. El nen està ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron, i des de Salut s'assegura que s'està fent el "màxim" per ell.

Ara com ara està "estable dins la gravetat, però greu", segons ha explicat la sotsdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané. El Departament també investiga l'origen de la infecció.

De moment s'ha pogut constatar que durant el període d'incubació, de 2 a 7 dies, el nen no havia estat de viatge ni en contacte amb persones estrangeres. Jané ha explicat que s'està investigant el cas que hauria originat el contagi, però ha admès que és "difícil" de trobar perquè aquesta malaltia comporta "portadors asimptomàtics", que tenen el bacteri però no desenvolupen la simptomatologia, "amb la qual cosa no estan malalts".

Salut ha revisat tant l'entorn familiar del nen com l'escolar. Ho ha fet tant per si l'origen de la infecció pogués ser aquí com per descartar que hi pugui haver nous casos. En aquest sentit, Jané ha explicat que s'ha contactat amb l'escola, s'ha recollit el llistat dels nens per mirar els seus estatus vacunals, i en cas que hagi calgut completar la vacunació, s'ha completat.

Jané destaca la importància de la vacunació per evitar casos com aquest. Precisament, el nen afectat no estava vacunat de la malaltia per decisió dels pares, tot i que aquesta vacuna s'administra quan el bebè té pocs mesos de vida.

Pel que fa al tractament que segueix el nen infectat, a banda dels antibiòtics implica una antitoxina per combatre la part més complicada de la malaltia, és a dir, la toxina que segrega i que pot afectar òrgans vitals, fins al punt de fer-la fatal. Aquesta antitoxina ha calgut anar-la a buscar a països on encara hi ha diftèria, ja que a Catalunya feia més de trenta anys que no se'n veia cap cas. Ni a Catalunya ni als països europeus de l'entorn hi havia l'antitoxina.

Jané ha explicat que al principi la diftèria presenta la simptomatologia d'altres malalties com ara mal de coll o secreció nassal. Després evoluciona amb una inflamació dels ganglis del coll i la formació característica d'una membrana a la faringe de color groguenc gris que sagna amb facilitat quan s'intenta retirar. A banda d'afectar les vies respiratòries, l'agressivitat li ve donada perquè segrega una toxina que circula per l'organisme i provoca complicacions a diferents òrgans amb un desenllaç que pot ser fatal.