Felip destaca que CiU 'continua sent la força hegemònica' a Figueres

Assegura que liderarà el nou govern municipal "escoltant" a la resta de formacions

La pèrdua de la majoria absoluta de CiU i la irrupció de Ciutadans, que ha aconseguit dos regidors, són els dos grans titulars dels resultats de les eleccions municipals a Figueres. L'altre seria que tot i que es presentaven dues noves formacions i les crides a la participació dels diferents candidats, l'abstenció, que ja el 2011 va ser una de les més altes de Catalunya amb el 50,5%, ha tornar a pujar a la capital de l'Alt Empordà situant-se en el 51,37%.

Més enllà de la davallada de CiU, que tot i guanyar clarament els comicis ha perdut cinc regidors, ERC, que a d'altres municipis a aglutinat part del vot sobiranista, ha crescut menys de l'esperat aconseguint tres regidors, un més que el 2011. Per contra, la CUP sí que ha confirmat els pronòstics que la situaven com una força emergent sumant dos regidors al que va aconseguir quatre anys enrere. El PSC també ha millorat resultats en vots i regidors, aconseguint el tercer, i el PPC ha patit l'efecte Ciutadans perdent un dels tres regidors aconseguits fa quatre anys. De la seva banda, ICV, que es presentava acompanyat de Podem amb una nova marca, Compromís d'Esquerres, ha mantingut l'únic regidor que tenia.

Mal menor per CiU

Tot i que reeditar la majoria absoluta era una fita molt difícil d'aconseguir, la pèrdua de cinc regidors ha deixat un regust amarg a CiU, el guanyador d'aquestes eleccions a Figueres amb el 31,08% dels vots i 7 regidors. La seva candidata, Marta Felip, ha reconegut que fins l'últim moment han confiat en aconseguir el vuitè regidor "que finalment s'ha escapat". Amb tot, la candidata ha destacat que la federació nacionalista "continua sent la força hegemònica" a Figueres tot i el complicat context d'aquestes eleccions per CiU, doblant en vots la segona força, ERC, i a la tercera i la quarta, La CUP i el PSC, que pràcticament han obtingut els mateixos resultats que els republicans. Amb aquests resultats, i tot i reconèixer que s''obre un nou escenari polític", Felip ha destacat que CiU tornarà a liderar el govern municipal i que ho farà "escoltant" a la resta de formacions.

El conseller de Territori i Sostenibilitat i exalcalde de Figueres, Santi Vila, ha qualificat d'"excel·lents" els resultats obtinguts per Marta Felip en un context "molt més advers i complicat" que el que ell va afrontar en els comicis de fa quatre anys. Així, ha posat en valor els set regidors recordant que van ser els mateixos que ell va aconseguir l'any 2007 i que "quatre anys després es van convertir en una majoria absoluta".

ERC celebra el vot de càstig a CiU

El candidat d'ERC-MES, Albert Testart, ha assegurat que el partit "està content" dels resultats aconseguits perquè el situen "com el referent dels partits d'esquerres" a Figueres doblant pràcticament els 1.000 vots aconseguits l'any 2011. Però el que més ha celebrat ha estat el fet que els figuerencs "hagin castigat profundament" el govern de Marta Felip. "S'ha castigat una forma de governar que no agrada a la ciutadania", ha assegurat. En vista al futur, Testart ha assenyalat que el nou mapa polític sorgit de les eleccions "obliga a fer política en majúscules" i a buscar consensos entre els diferents partits amb representació al ple. "Entre tots hem de treure Figueres endavant i començarem a treballar demà mateix", ha afirmat.

Premi a la feina feta

Natàlia Sànchez, candidata de la CUP, ha afirmat que els tres regidors aconseguits, dos més que el 2011, són el premi a la feina feta els últims quatre anys i un estímul per "presentar propostes al ple que millorin la vida dels ciutadans". Com Testart, la candidata de la CUP també ha celebrat que s'hagi trencat la majoria absoluta de CiU a Figueres. Sobre el nou mapa polític a la ciutat, Sànchez creu que és "un repte i una oportunitat" per buscar consensos i entre tots i treballar amb un mateix objectiu.

El PSC celebra el tercer diputat

El PSC ha recuperat el que se li va escapar per un grapat de vots el 2011: el tercer regidor. És per això que el seu candidat, Pere Casellas, s'ha mostrat satisfet pel resultat aconseguit i s'ha compromès a "començar a treballar demà mateix" per buscar punts d'acord amb la resta de formacions amb representació al ple municipal per "solucionar els problemes dels ciutadans". "El nou mapa polític en ensenyarà a fer política de veritat", ha destacat. Tot i que s'ha mostrat disposat a donar suport a CiU si es respecten "les línies vermelles del seu programa", Casellas ha recordat que ell "ha viscut governs en minoria" i ha valorat com a "molt vàlida" aquesta forma de governar.

El PPC lamenta l'ascens de Ciutadans

A diferència de la resta de candidats, la candidat del PPC, Maria Àngels Olmedo, ha reconegut que els dos regidors aconseguits, un menys que quatre anys enrere quan es van situar com a segona força política, "obliguen a una reflexió dins el partit". Amb tot, la candidat popular ha destacat que, veient els resultats del PPC a d'altres municipis gironins, "encara han salvat el resultat". Sobre l'ascens de Ciutadans, Olmedo ha lamentat que els figuerencs "hagin preferit la marca Rivera" per sobre de la feina feta pels populars durant l'últim mandat com a principal grup de la oposició".

Compromís lamenta la baixa participació

El candidat de Compromís d'Esquerres, Xavier Monfort, ha lamentat que, tot i que els figuerencs "tenien més opcions on escollir", la participació ha tornat a ser inferior al 50%. Sobre el regidor aconseguit, Monfort l'ha valorat positivament perquè ICV, junt amb Podem i EUiA, es presentaven sota una nova marca i que tot i així han consolidat la confiança rebuda quatre anys enrere.