Puigdemont: 'Som capital emocional del catalanisme'

El PSC reconeix que ha de replantejar el projecte

La nit electoral ha deixat algunes sorpreses i canvis en la configuració de l'Ajuntament de Girona, on hi haurà a partir d'ara sis forces representades. CiU ha aconseguit revalidar la victòria i ha mantingut els deu regidors, el mateix resultat que va obtenir el 2011 quan, per primera vegada, es va convertir en la llista més votada. Per darrera seu s'hi ha situat ERC, amb quatre, que després d'haver desaparegut del plenari 2011, retorna amb força i es converteix en principal partit de l'oposició. Els republicans han multiplicat per més de quatre els resultats de fa quatre anys.

També han aconseguit quatre regidors la CUP i el PSC, per aquest odre. La CUP ha millorat el resultat dels darrers comicis i passa de tres a quatre representants, situant-se com a tercera força del plenari, a només 88 vots d'ERC. Els socialistes han registrat els pitjors resultats de la seva història i han reculat de segona a quarta força. 

Qui irromp per primera vegada a l'ajuntament és Ciutadans, que ha aconseguit dos regidors perjudicant el resultat del PP, que se situa com a última força i passat de tres a només un edil. Tampoc ha estat una bona nit per a ICV-EUiA que ha perdut 741 vots respecte fa quatre anys i ha quedat fora del consistori. 

"Girona, capital emocional del catalanisme"

Per segona vegada a la història de la democràcia, CiU s'ha convertit en la llista més votada a Girona, una ciutat que fins el 2011 havia estat governada pels socialistes. Els nacionalistes no només han mantingut els deu regidors sinó que han ampliat els resultats (han aconseguit 1.711 vots més que fa quatre anys) i han eixamplat la distància amb la segona força. "És un bon resultat i, a més, la segona força la tenim a sis regidors de distància, no mereix cap discussió sobre qui ha de governar la ciutat", ha manifestat Puigdemont, que aquest mandat ha governat en minoria. 

El guanyador de la nit ha assegurat que tindran una actitud de pacte amb tots els grups que "posin per davant l'interès de la ciutat per damunt de les estratègies de partit". Puigdemont ha destacat que ja s'han posat d'acord amb Avancem i Reagrupament -que s'han integrat a la seva candidatura- i que, per tant, els ha de costar "ben poc" tenir acords amb la resta de grups, sense aclarir què pensa fer en un futur, si revalidar el govern en minoria o apostar per una coalició estable. "Apostem pel diàleg permanent i no tancar la porta a l'acord per Girona amb ningú", ha afegit. 

El líder de CiU ha remarcat també el fet que les tres primeres forces del consistori -CiU, ERC i CUP- siguin partits sobiranistes. "Girona ha donat una molt bona notícia a la gent de Catalunya que vol que sigui país independent, lliure i de justícia social dins d'Europa, Girona és avui la capital emocional del catalanisme", ha manifestat. A les seves paraules, els simpatitzants i militants que omplien el saló de l'Hotel Carlemany han respost amb crits d'independència. 

"Avui corregim una anomalia"

De no tenir cap regidor a passar a ser segona força política a l'Ajuntament de Girona. ERC ha tornat a entrar amb pas ferm al consistori aquestes municipals i, en paraules de la seva alcaldable, Maria Mercè Roca, s'ha aconseguit corregir "l'anomalia" que s'ha viscut al llarg del mandat. "Fem una valoració extraordinària dels resultat, perquè no s'ha d'oblidar que no ser present a l'Ajuntament durant quatre anys té un preu molt alt; costa molt que la ciutat entengui que continues treballant per ella", ha dit Roca.

El cava, els brindis i els crits d'independència han estat la tònica aquesta nit electoral entre la candidatura d'ERC-MES. "Ens satisfà molt que s'hagin votat forces independentistes, perquè això honora la ciutat", ha subratllat l'alcaldable republicana, en la línia del discurs que també ha expressat Carles Puigdemont. I hi ha afegit. "Hem superat una primera prova, i el 27 de setembre farem el mateix amb la segona".

Sobre què passarà a partir d'ara, Maria Mercè Roca descarta parlar sobre futuribles. Assegura, però, que a partir de demà començaran a parlar amb la resta de forces per veure si hi ha entesa. "De totes maneres, no hem d'oblidar que el senyor Puigdemont ha governat quatre anys en minoria i que, si volgués, ara també podrà fer-ho", ha dit l'alcaldable d'ERC-MES.

Maria Mercè Roca sí que considera, però, que independentment de si el futur equip de govern és fruit d'un pacte o bé continua la fórmula 2011-2015 (govern en minoria de CiU), cal fer una crida perquè hi hagi "entesa en els grans temes de ciutat". I com a exemples, remetent-se als debats electorals, esmenta la lluita contra la pobresa i els desnonaments.

"Podem ser una alternativa real"


Allà on també s'ha desbordat l'eufòria aquest 24 de maig ha estat al local electoral de la CUP. El partit gairebé ha doblat els resultats obtinguts el 2011 a Girona (de 2.981 vots ha passat a 5.425) i això s'ha traduït en un regidor més i l'avenç fins a situar-se com a tercera força política al consistori, mantenint un frec a frec amb ERC-MES fins al darrer moment de l'escrutini (els separen només 88 vots).

"El resultat demostra que la feina ben feta té futur i que la gent sap que nosaltres podem ser una alternativa real", assegura l'alcaldable Laia Pèlach. "Els quatre regidors ens donen més força i ens permetran demostrar que una altra manera de fer política és possible", hi afegeix.

Pèlach diu que "segurament" continuaran com fins ara, a l'oposició. No hi tanca definitivament la porta, però ja deixa clar tot allò que ha dit durant la campanya electoral sobre aquest punt. "Sempre hem dit que no entrarem a governar per governar, i que si pactem serà perquè realment tindrem possibilitats de tirar el nostre programa endavant", indica. I subratlla: "Des de l'oposició també es pot fer molta feina i, si és així, aquest serà el nostre lloc per continuar-la fent".


El pitjor resultat per als socialistes

Cares llargues aquesta nit electoral a la seu del PSC. Des del mateix partit ja s'ha frenat la tímida eufòria que han viscut els qui, a quarts de deu, anaven seguint l'escrutini i han vist com, amb un 20% del recompte, els socialistes es podien enfilar a set regidors. "Fins al 60% no hi ha res segur, i les enquestes no són gens bones", s'ha advertit, frenant aquells qui aplaudien.

Al final, el resultat s'ha convertit en el pitjor que ha viscut el socialisme gironí en les tres últimes dècades. Quatre regidors -tres menys que al 2011- i reculada fins a convertir-se en quart grup a l'ajuntament. La trencadissa que ha viscut el grup municipal aquest mandat, lligat als problemes interns del PSC a nivell català, han passat factura a les urnes.

L'alcaldable, Sílvia Paneque, que ha seguit els resultats en un despatx apart, ha sortit cap a quarts d'onze de la nit. Aplaudiments i abraçades per intentar amagar un mal regust. "Òbviament, no són els resultats que hauríem desitjat, però el projecte socialista no s'acaba avui", ha dit Paneque. "Potser no l'hem sabut explicar prou bé, perquè no hem obtingut el reconeixement desitjat, o les circumstàncies adverses en què s'ha trobat el partit tampoc ho han fet possible", hi ha afegit.

Sílvia Paneque valora, però, que els 5.265 vots obtinguts a Girona situen el PSC "en una base prou sòlida per regenerar i reprendre el nostre projecte a la ciutat". L'alcaldable avança que, a partir d'ara, seran a l'ajuntament per defensar els valors del socialisme i per fer-hi una "oposició responsable", que posi per davant els eixos principals en què han basat el programa: creació d'ocupació i "tenir cura" dels barris.


Ciutadans, la sorpresa de la nit

Per primera vegada, Ciutadans (C's) tindrà representació a l'Ajuntament de Girona. I això s'ha deixat notar a la seu del partit, al carrer de la Creu, on s'han destapat diverses ampolles de cava. El partit ja va presentar candidatura el 2011 i, llavors, va obtenir 403 vots. Ara, quatre anys més tard, ha crescut fins als 2.748, un resultat que aquesta nit han valorat molt positivament des del partit, ja que els dóna dos regidors. 

"El resultat és molt positiu però hem de continuar treballant i escolant les demandes dels ciutadans", ha declarat la número 2, Míriam Pujola, que no ha volgut entrar a valorar de quins partits procedeix el votant que els ha donat suport. "No mirem d'on vénen els vots, el més important és la confiança que han dipositat en nosaltres els ciutadans i això vol dir que anem pel bon camí", ha manifestat. 

Pujola assegura que Ciutadans entra a l'Ajuntament de Girona per "renovar l'ajuntament, per fer-lo transparent i perquè posi facilitats als ciutadans". A Pujola l'acompanyarà aquests quatre anys Jean M. Castel, que ja havia ocupat un seient al plenari del consistori quan formava part del grup del PPC.

El PP reconeix els mals resultats

El partit popular ha perdut gairebé 1.600 vots aquestes eleccions i passa de tres a només un regidor. L'alcaldable, Concepció Veray, ha reconegut que els resultats no han estat bons però ha assegurat que seguiran treballant perquè estan convençuts que d'aquí a quatre anys recuperaran la confiança dels gironins. "No hem tret un bon resultat però no perdrem les ganes ni la il·lusió de treballar per la ciutat", ha declarat Veray. 

Veray ha felicitat els altres partits i, en especial, s'ha recordat dels que entren per primer cop, com Ciutadans. "Els felicito perquè no pot ser d'una altra manera, però insisteixo que no perdem la il·lusió i treballarem com hem fet fins ara", ha reblat. 

ICV, fora de l'ajuntament

Cares llargues i resignació també a la seu d'ICV per uns resultats que els deixen fora de l'ajuntament. De formar part del govern (amb els tripartits del PSC i ERC), els ecosocialistes han passat a l'oposició aquest mandat que ara es tanca (amb dos regidors) i, ara, no tindran cap cadira al ple.

Per a la seva alcaldable, Eugènia Pascual, això no els impedirà "seguir lluitant des del carrer". "Seguirem treballant per al bé dels gironins; no podem oblidar que hi ha gent que ha apostat per nosaltres i la part positiva de tot plegat és que, des d'ICV, creiem en la feina que es pot fer tant dins com fora de les institucions", conclou Pascual, que concorria a les eleccions per primera vegada.