CiU guanya les eleccions a Girona, amb ERC de segona força i la CUP de tercera

El PSC s'esfondra fins la quarta posició

CiU ha guanyat les eleccions municipals a la ciutat de Girona. L'alcalde Carles Puigdemont podrà mantenir els deu regidors que té actualment, després d'haver aconseguit el 32,7% dels vots.

ERC torna a entrar al ple municipal, després d'haver-se quedat sense representant el 2011, i es converteix directament en la segona força: Maria Mercè Roca ha obtingut quatre regidors i el 15,2% dels vots. De fet, s'ha produït un triple empat a quatre regidors, també amb la CUP, que ha rebut el 15% dels vots, i amb el PSC, que cau fins la quarta posició, amb un 14,1% dels sufragis, i perd tres regidors, dels vuit que tenia.

Ciutadans, liderat per l'exregidor del PP Jean M. Castel, entra al consistori amb dos regidors i el 7,6% dels vots. I el PP perd dos regidors i es queda amb només, la cap de llista Concepció Veray, que només ha rebut el 5,9% dels sufragis. La candidatura d'ICV que lidera Eugènia Pascual no ha aconseguit representació, en rebre només el 4,1% de suport.


Amb el 100% del vot escrutat, CiU ha aconseguit 11.833 vots i ERC 5.513. La candidatura de la CUP que lidera el tàndem Laia Pèlach-Lluc Salellas ha obtingut 5.425 vots i la socialista Sílvia Paneque 5.262. Ciutadans ha rebut el suport de 2.748 gironins i el PP el de 2.163.

Puigdemont, que va aconseguir aquests mateixos deu regidors el 2011 i va optar per un govern en minoria en una ciutat governada històricament per les esquerres, revalidarà l'alcaldia. CiU va rebre llavors 10.123 vots, el 31,5% del total. Fa quatre anys, el PSC va obtenir set regidors, però tots menys un han acabat el mandat com a no adscrits i donant suport a noves formacions com Avancem o MÉS. Paneque, l'única regidora del PSC que no ha plegat, és ara la seva número u. Els socialistes, liderats aleshores per Pia Bosch, van aconseguir 7.500 vots, el 23,3%. Precisament ERC, que ha acollit aquest sector crític del PSC, es va quedar sense representació en les darreres eleccions municipals, amb només 1.604 vots, el 5% del total.

El PP va ser la tercera força, amb tres regidors, els mateixos que la CUP. Tots dos partits, però, han perdut un regidor durant aquest mandat: el 'popular' Carles Palomares va abandonar la seva formació, l'abril del 2013, en defensa del dret a decidir i contra els casos de corrupció del partit. I la CUP va fer fora Carles Bonaventura, de Reagrupament, per haver trencat el pacte de coalició abstenint-se en la votació e la compra del fons d'art Santos Torroella, facilitant així la polèmica adquisició. Del total de 25 regidors que formen el ple municipal de Girona, vuit han acabat com a no adscrits. CiU ha incorporat a la seva candidatura Bonaventura i també la regidora exsocialista Glòria Plana.

Iniciativa va obtenir dos regidors en els comicis del 2011, amb 2.253 vots, el 7% del total. Ciutadans va quedar en novena posició, sense cap representant, amb 403 vots, l'1,2%.