Els parcs naturals catalans se sumen al Dia Europeu dels Parcs

A les comarques gironines, els Aiguamolls de l'Empordà ha ofert una visita en trenet per conèixer els racons amagats

El 24 de maig de 1909 es va crear el primer parc nacional natural a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven els primers parcs nacionals a Espanya, el de Covadonga i Ordesa i Monte Perdido. Posteriorment, el 1928, va néixer el Patronat de la Muntanya del Monseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a tot Catalunya. Actualment, dins del territori català només hi ha un sol parc nacional: el d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici. No obstant això, arreu de Catalunya existeixen nombrosos parcs naturals i 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció.

A tot l'estat espanyol hi ha 1.600 espais naturals protegits, poc més de sis milions d'hectàrees terrestres, el que suposa un 12% de la superfície global. Arran del naixement del primer parc nacional natural suec, el 1999, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa - la EUROPARC- que aglutina 38 estats va declarar el 24 de maig el Dia Europeu dels Parcs. Durant anys, els parcs catalans s'han sumat a la iniciativa i han anat organitzant tota mena d'activitats per a tots els públics.

Accions que tenen com objectiu donar a conèixer els espais protegits de cada territori, conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de protegir el patrimoni natural i, al mateix temps, promocionar aquestes zones. Enguany, la celebració es realitza sota el lema 'La natura: el nostre negoci, el nostre compromís' i els parcs catalans ofereixen un ampli ventall de propostes per commemorar aquesta diada europea que cau en eleccions municipals.

Des d'excursions guiades, xerrades informatives, sortides en bicicleta, cursos d'ornitologia, visites per descobrir els boscos de ribera, els colors de les papallones o els peixos que habiten al riu Ter; els parcs catalans s'han bolcat a l'hora de crear tota mena d'activitats gratuïtes. Des del Parc Natural del Delta de l'Ebre, fins al del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, passant pel Parc del Cadí-Moixeró, el del Montsant i el dels Aiguamolls de l'Empordà; durant aquest cap de setmana i propers dies, els parcs bullen d'activitat.

Decobrir els camps d'arròs, les aus i els cortals dels Aiguamolls de l'Empordà

A les comarques gironines, una de les activitats programades més originals per aquest diumenge ha estat la sortida en trenet turístic pel Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Una visita que també es va fer ahir, dissabte, i que discorre pels racons més emblemàtics i els espais poc coneguts i amagats d'aquest parc natural tals com les closes, els cortals (nom que es dóna als masos de la zona) l'estany del Matà, els camps d'arròs o l'eugassada Senillosa. Una cinquantena de visitants hi han participat aquest diumenge i han parat a l'observatori Senillosa - un dels millors de l'Empordà- per veure i observar el comportament d'algunes de les aus que habiten o fan estada a la zona.

"És una sortida molt interessant i gens normal perquè habitualment són espais que els visitants no acostumen a parar-hi atenció o que no es poden veure", ha explicat el guia i educador ambiental, Josep Espigulé, que s'ha encarregat d'acompanyar els visitants. Durant el recorregut, Espigulé ha anat fent petites parades per detallar les característiques de la fauna i flora dels Aiguamolls de l'Empordà. "Tenim martinets, la veritat és que ara és un espectacle natural. Fins i tot, aquests dies, han fet parada un grup de capons reials, unes aus que tenen un bec com si fossin ibis. Cada ocell és preciós", ha afegit.

Carregats amb prismàtics, un telescopi, aigua i crema solar, els assistents han anat recorrent a peu i amb l'ajuda del trenet diversos espais del parc. "Està ple de joies i és més econòmic que anar a veure el Barça. Poder habituar els nens a la natura i veure el seu somriure un cop tornen a casa, no té preu", ha comentat el guia.

Per la seva banda, gran part dels assistents a la sortida - que ha arrencat des del Cortalet al voltant de tres quarts de dotze del migdia- han assegurat que havien vist l'activitat als mitjans de comunicació i els va despertar interès. "Volíem conèixer espais que fins ara no haviem vist", ha comentat un dels assistents, en Jordi. "És molt bonic i ho expliquen molt bé. És una gran oportunitat perquè els nens vegin animals que a la ciutat no hi són", ha comentat la Roser, una veïna de Barcelona que anava amb la seva família.

Una situació similar que també explicava en Miquel, a qui l'acompanyaven avis i filles: "Per casualitat vam conèixer l'activitat, que és gratuïta. A nosaltres ens agrada molt la natura i vam pensar que seria bo inculcar-ho a les nostres filles", ha explicat. Algunes de les activitats programades per la diada europea s'allargaran fins a finals de maig.