La PAH torna a ocupar l'antic bloc de Salt

L'entitat preveu que hi visquin unes catorze famílies desnonades que fins ara habitaven en pisos "pastera" del poble

Pels volts de les set de la tarda, una cinquantena de persones i activistes de la PAH Girona-Salt han entrat a la força en l'antic bloc ocupat de Salt, davant de l'Hospital Santa Caterina i espai emblemàtic de la lluita contra els desnonaments. El bloc ja va ser ocupat ara fa més d'un any i en ell hi van viure-hi diverses famílies durant nou mesos. Unes famílies i persones que van ser desallotjades el febrer del 2014 pels Mossos d'Esquadra després que la Sareb - el banc propietari del bloc- interposés una denúncia.

Un any i tres mesos més tard, s'ha tornat a repetir la mateixa imatge. Els activistes - que ja havien alertat de la seva intenció de "recuperar" l'immoble- han aprofitat aquest divendres a la tarda per fer el salt. Han entrat en massa i a la força, segons han explicat fonts del consistori de Salt i de l'empresa privada Phoenix, encarregada de la vigilància permanent de l'edifici des del seu polèmic desallotjament. Tot i la tensió del moment, ningú ha resultat ferit.

Els membres han accedit ràpidament a l'interior i han advertit al vigilant que era millor que marxés del lloc. Posteriorment, han començat a traslladar-hi part de les seves pertinences com bosses de roba i matalassos per passar-hi aquesta primera nit. Fins al lloc s'hi ha personat diverses patrulles de la Policia Local de Salt i dels Mossos d'Esquadra que no han intervingut i només han identificat als dos advocats col·laboradors de la plataforma i que han acompanyat els activistes.

Per la seva banda, de la PAH Girona-Salt no han volgut explicar quan havien accedit a l'immoble. Una de les portaveus i col·laboradores de l'entitat, Ana Pozo, ha comentat que "no volien parlar-ne" tot i que ha detallat que hi havien accedit durant aquesta setmana. "Aquí en el que ens hem de centrar és en el fet que la força i la necessitat de la gent ha aconseguit superar els polítics que no donen cap solució a les famílies que viuen amb necessitats", ha comentat Pozo.

En principi, els activistes han reocupat 15 pisos, catorze dels quals es destinaran a famílies desnonades de la vila - gran part d'elles amb menors d'edat- i que fins ara vivien "en pisos pastera", segons la plataforma. Un dels habitatges s'utilitzarà com a zona de serveis compartits i tindrà un ús comunitari.

Des de l'entitat, Pozo ha assegurat que han tirat endavant la ocupació sense pensar en la campanya electoral o les eleccions municipal que es realitzaran el proper diumenge. Tot i això, ella mateixa ha contestat que esperaven que l'acció fos un crit d'alerta als polítics de cara a les eleccions municipals. "Volem que s'impliquin de veritat i busquin una solució per a tota la gent necessitada, volem un lloguer social ningú vol viure d'almoines però sí que tenim clar que ha de ser un lloguer segons el que cobri la família, algunes d'elles no reben ni 400 euros de d'ajuda", ha comentat Pozo. La col·laboradora ha assegurat que les famílies que han reocupat el bloc no són les mateixes que van instal·lar-s'hi la primera vegada.

En aquest sentit, l'activista ha comentat que ben aviat aniran al jutjat per inscriure les famílies que viuen al bloc. "Ara la pilota està sobre el teulat de la Sareb, no sabem què succeirà o si tornaran a presentar una denúncia penal com van fer l'altra vegada. Un fet que considerem un abús", ha explicat un dels dos advocats que ha donat suport a la plataforma aquest divendres anomenat Jose Ángel Gallegos. Segon el magistrat, l'afer hauria de passar per la via civil i esperen que, aquest cop, els jutjats i les autoritats no es posicionin en contra dels nous inquilins.

En principi, des de PAH Girona -Salt han llançat un comunicat - des d'una adreça electrònica anomenada Plataforma Afectats per la Hipoteca de les comarques gironines- en el qual expliquen que per "respecte" al procés electoral i al dia de reflexió, l'entitat no realitzarà cap reunió pública política durant el cap de setmana però convoquen la seva primera assemblea pública pel proper dilluns 25 de maig a les set de la tarda.

L'alcalde de Salt ho veu com una "maniobra electoralista"

L'actual alcalde de CiU i candidat a la reelecció de Salt, Jaume Torramadé, ha assegurat tant l'acció com l'entitat organitzadora de la ocupació han tingut una "clara voluntat d'intercedir en la campanya electoral" accedint a l'immoble a les portes de la jornada de reflexió. En aquesta línia el batlle ha subratllat que gran part de les famílies que s'han instal·lat de nou a l'edifici no són veïns de Salt i que la plataforma ha aprofitat fins a l'últim moment per "decantar la balança" de cara als comicis municipals.

Al mateix temps, Torramadé assenyala que no veu "legítima" la nova ocupació després tant jutjats de l'Estat com tribunals d'Estrasburg apostessin per desallotjar els habitatges ocupats ara fa més d'un any. "No hi ha cap justificació per fer-ho ara de nou", ha lamentat. Per últim, l'alcalde ha subratllat que ha rebut diversos atacs pel Twitter i per la xarxa social Facebook i ha explicat que durant els darrers quatre anys de mandat, des del consistori han apostat per tractar la problemàtica de l'habitatge i la necessitat de pisos socials des d'una altra via, més dialogant i ordenada.