Les exportacions gironines creixen un 4% durant el primer trimestre i arriben als 1.130 MEUR

El sector carni continua liderant les vendes a l'exterior

Les exportacions gironines han tornat a agafar volada durant el primer trimestre del 2015. Segons l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, entre gener i març les empreses gironines han venut productes a l'exterior per valor de 1.130.860,94 euros.

Comparat amb el mateix període del 2014, això suposa un increment del 4,2%. Aquest percentatge es troba en línia en l'increment que han viscut les exportacions arreu del territori estatal (4,4%), però se situa dos punts per sota de la mitjana catalana. Aquí, les vendes a l'exterior han crescut un 6,6% durant el primer trimestre (sobretot, gràcies al comportament de les empreses barcelonines).

Per productes, a la demarcació, aquells que continuen encapçalant el rànquing són la carn fresca o congelada (265,05 MEUR) seguits de la maquinària i els béns d'equip (122,33 MEUR). Els segueixen les matèries plàstiques, els aparells electrònics, els productes farmacèutics i el paper.

L'estadística del Ministeri també recull que, al costat d'aquells mercats més tradicionals, els països asiàtics i els Estats Units s'han anat fent un lloc entre els primers destins. Com sempre, la zona euro continua encapçalant els destins on es venen els productes gironins, amb un clar pes de França (354,77 MEUR).

La Xina, en sisè lloc

A aquest país el segueixen Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i Portugal. Però després d'aquests, i per davant d'altres dels 28 de la Unió Europea, ja s'hi troba la Xina (que ocupa el sisè lloc a l'estadística, amb vendes per valor de 34,81 MEUR). A més, també van pujant posicions països com els Estats Units, Corea del Sud i el Japó. Ocupen, respectivament, els llocs deu, onze i dotze de la llista (amb exportacions per valor d'entre 19,4 i 18,2 MEUR durant el primer trimestre del 2015).

L'obertura que han fet els productes gironins -sobretot, el sector carni- cap a tercers països és conseqüència, en part, del veto rus que es va viure. De fet, com ja havia passat durant tot el 2014, les exportacions a Rússia han caigut en picat. El país soviètic ja ocupa el lloc 27 dins el llistat de destins (amb vendes per valor de 7,14 MEUR).

Balança comercial positiva

El creixement de les exportacions gironines fa que el primer trimestre d'any es tanqui amb una balança comercial positiva (és a dir, que al territori s'exporta més que no pas s'importa). Davant les vendes a l'exterior per valor de 1.130 MEUR, la demarcació ha importat productes per valor de 575 MEUR.

Això, però, no passa en altres llocs de Catalunya. En concret, a Barcelona i Tarragona, on tot i créixer en exportacions (un 7,7% i un 0,7%) tanquen el primer trimestre del 2015 amb una balança comercial negativa (perquè importen més que no exporten).