Caldrà repetir el concurs d'adjudicació del tren turístic de Cadaqués per ordre judicial

Fou impugnat per l'empresa que portava deu anys oferint el servei

Un jutjat gironí obliga l'Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) a repetir el concurs per prestar el servei de tren turístic al municipi. Així ho recull una interlocutòria del contenciós 1, que subratlla que l'any 2012, quan es va treure el servei a licitació, el consistori "no va publicar el plec de clàusules" del concurs ni tampoc en va "resoldre les al·legacions".

La resolució donava un termini de quinze dies a l'Ajuntament per repetir el concurs del tren turístic i "prohibir" a l'empresa que el va guanyar (Macarisa S.C.) que continuï prestant el servei. Des d'aleshores ja han passat tres mesos. Tren Turístic Cultural Roses Expres, que va impugnar l'adjudicació, reclama que es compleixi la sentència. L'any 2012, l'Ajuntament de Cadaqués va treure a concurs el servei de tren turístic al municipi. L'empresa que se n'encarregava des de feia més de deu anys, el Tren Turístic de Roses, el va perdre. Des de llavors, és Macarisa S.C., una empresa del municipi, qui s'encarrega de prestar-lo.

Tren Turístic Cultural Roses Expres S.L. va portar l'afer als jutjats perquè considerava que hi havia hagut irregularitats, i l'abril del 2013 una primera sentència del contenciós Número 1 li va donar la raó. El jutjat obligava l'Ajuntament de Cadaqués a repetir el concurs perquè el procés no havia estat transparent. Entre d'altres, la sentència recollia que no s'havia publicat el plec de clàusules del concurs ni tampoc se n'havien resolt les al·legacions.

Aquesta primera sentència assenyalava "l'existència de vicis de nul·litat en el procediment d'adjudicació" del tren turístic. En conseqüència, el jutjat anul·lava el procés i ordenava a l'Ajuntament de Cadaqués "retrotreure el procediment en el moment en què es van produir les vulneracions"; és a dir, tornar al punt d'inici i fer el concurs de cap i nou.

L'Ajuntament de Cadaqués no va recórrer la sentència, però tot i això, com indica el Tren Turístic de Roses, "no procedia al seu compliment". Per això, aquesta empresa va presentar una instància al consistori, demanant poder tornar a prestar el servei, ja que com que el concurs s'havia anul·lat, fins que no es resolgués el nou, l'autorització que se li havia donat des del 1998 encara tenia vigència.

Tot i això, l'afectada critica que l'Ajuntament no li va fer cas "i va continuar permetent que Macalisa S.C. seguís presant el servei tot i no disposar de la corresponent llicència". Per això, Tren Turístic de Roses va tornar a recórrer al contenciós i va reclamar al jutjat que instés l'execució de la sentència dictada.

Termini de quinze dies

En una segona resolució, el contenciós Número 1 va ordenar a l'Ajuntament de Cadaqués que "en un termini màxim de quinze dies" dicti les resolucions necessàries per repetir el concurs i "prohibir la prestació del servei a l'empresa que actualment el presta", Macalisa S.C.

Des d'aleshores, ja han passat tres mesos. Sí que és cert que, a finals d'aquest abril, l'Ajuntament de Cadaqués ha publicat les bases per tornar a treure la concessió, però el Tren Turístic de Roses critica que aquest concurs no s'ajusta a allò que va manar el contenciós Número 1 de Girona. Perquè arriba tard i perquè, a més, les bases són diferents a les del 2012 (que no es van publicar) i semblen fetes "a mida" per a l'empresa de Cadaqués. Entre d'altres, perquè rebaixen la puntuació a l'hora d'acreditar l'experiència en la prestació del servei.

En conseqüència, Tren Turístic Cultural Roses Expres S.L. demana que es compleixin tant la sentència com la interlocutòria posterior; és a dir, que es torni a la situació que hi havia fa tres anys i que, a partir d'aquí, es faci el concurs des de zero. L'empresa, que es dedica al transport de viatgers i que organitza excursions turístiques i culturals, presta des de fa temps el servei de tren turístic a Roses (Alt Empordà). A Cadaqués, ho va fer entre els anys 1998 i 2012.