Les obres del TAV, la dinamització comercial i la seguretat centren el debat de Sant Narcís a Girona

El debat ha estat tranquil i s'ha crispat cap al final

El debat sobre el barri de Sant Narcís que ha aplegat els caps de llista per a l'alcaldia de Girona d'aquesta tarda s'ha centrat principalment en les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV) i les seves conseqüències, la dinamització del barri a nivell comercial i cultural com també la seguretat del veïnatge.

L'actual alcalde i candidat a la reelecció per Convergència i Unió (CiU), Carles Puigdemont, ha fet balanç dels quatre anys de govern resumint els tres grans àmbits en que es va comprometre actuar. D'una banda s'havia exigit més diàleg i participació amb els veïns; "hem obtingut resultats com la reforma de la Rambla Verenguer o la supressió de diverses barreres arquitectòniques gràcies al diàleg, ara toca seguir escoltant", ha dit. D'altra banda Puigdemont ha assegurat que pel que fa a les obres del TAV "calia posar llum a un projecte molt negre" i en aquest sentit ha avançat que l'acabament del projecte ferroviari "és a tocar" i amb tota seguretat "l'any vinent podrem passar pàgina definitivament". Finalment el convergent ha fet incís en la necessitat pel barri de la redacció del pla especial, el qual "hem de proposar amb tots els veïns perquè una vegada arribi a la seva aprovació al ple hagi estat treballat des de la base".

La candidata del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Sílvia Paneque, s'ha mostrat preocupada pel que ha anomenat una "escletxa social i econòmica" que es viu, al seu entendre, al barri. Per la socialista és important posar fi a la l'actual índex d'atur i per a això ha parlat d'endegar un pla de xoc de 2 milions d'euros per tal de crear llocs de treball directe a través del consistori. Aquests, han de servir per a solucionar els problemes del dia a dia als barris, com el de Sant Narcís.

Paneque també ha lamentat el tancament dels comerços del barri, "cada baixada de persiana no només és una pèrdua de llocs de treball, també comporta pel propi consistori pèrdues d'entre 1.000 i 2.000 euros", ha assegurat abans de desgranar un seguit d'ajudes per fomentar l'obertura de noves botigues de barri. Finalment, la socialista ha volgut puntualitzar que és necessari fer desaparèixer la sensació d'inseguretat al barri amb la incorporació d'un policia de barri i un agent cívic que facin tasques de patrullatge.

La candidata d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, ha explicat amb orgull com part de la seva vida la va passar residint a Sant Narcís i que, per tant, és coneixedora de les seves virtuts però també les seves mancances. Roca ha lamentat que "la ciutat no ha estat prou solidària amb el barri ni ha rebut tota l'atenció que es mereix". La republicana ha anunciat l'obertura d'un centre cívic a la plaça Empúries, un lloc que ha qualificat de "conflictiu" i que també podria servir com a punt de recollida de denúncies policials. En aquest sentit la candidata també ha explicat que són necessaris més policies i agents cívics al barri per disminuir els robatoris i la sensació d'inseguretat.

Eugènia Pascual, cap de llista per ICV-EUiA, ha reclamat el pla especial del barri, el qual "sembla no arriba mai" i ha fet especial incís en que cal recuperar el Parc Central, el qual "hauria de servir per convidar a la resta de ciutadans a arribar-se fins a Sant Narcís". Per Pascual, el barri podria arribar a ser "patrimoni urbà" de la ciutat i reactivar-se mitjançant el comerç, arribant-se a convertir en un pol d'atracció més pels turistes.

L'ecosocialista també ha reclamat més presència policial però que, a més, treballin fins passades les sis de la tarda, no com fins ara que és aquella és la seva hora de finalització del torn.

La candidata del Partit Popular (PP), Concepció Veray, ha reconegut que amb les obres del TAV "anem tard", i que ara "convé anar ràpid per tal de solucionar els anys perduts en relació al que ja s''hauria d'haver fet". En aquest sentit la popular ha avançat que a finals d'any el Parc Central estarà enllestit i no en quedarà ni una sola tanca, podent veure "una ciutat més complerta".

Laia Pèlach de la CUP, que s'ha mostrat molt dura al llarg de tot el debat, ha anunciat que reclamaran una auditoria de totes les obres del TAV per tal d'esbrinar "perquè no s'ha fet la feina que calia fer, perquè després de vuit anys i més de dos amb el tren ja en funcionament estem com estem", ha reblat la candidata que a més ha amenaçat amb denunciar als responsables. A banda d'això, el seu discurs s'ha centrat en potenciar la participació ciutadana mitjançant plens itinerants, assemblees de barri, impulsar la cultura popular i el teixit associatiu.

Per la seva banda, la número 2 de Ciutadans (C's), Míriam Pujola, ha volgut presentar un projecte per a "retornar la il·lusió a la gent" mitjançant la reactivació econòmica i del comerç a la ciutat. Sense aprofundir en els problemes del barri, només ha fet especial incís en que és necessària més presència policial; "no complim la ràtio de 4,5 policies per cada 1.000 habitants".

Finalment, Xavier Villareal de Compromís amb Girona, ha criticat la "obsessió" de "portar turistes al centre". Segons el candidat, "aquest model genera ocupació, però precària". Amb tot, ha proposat fer assemblees de barri amb caràcter vinculant i que és necessari apostar més pel comerç de barri.

D'un inici tranquil a un final crispat

El debat s'ha desenvolupat en un clima general de cordialitat i fair play d'un bon inici. A mesura però que ha avançat i els veïns han pogut intervenir, aquest bon ambient ha desaparegut per convertir el debat en un partit de tennis amb acusacions i retrets constants entre els partits i els veïns.

Tanmateix la sortida de to més important l'ha protagonitzat la candidata de la CUP, Laia Pèlach, que enmig de la seva intervenció ha acabat insultant a l'alcalde i candidat de CiU, Carles Puigdemont, a qui ha titllat de ser "un egocèntric". La independentista ha finalitzat així la seva intervenció amb el silenci desaprovador de la sala i la mirada estupefacta del convergent que no ha volgut ni rebatre les afirmacions de la candidata.

Els veïns al seu torn han culpat a Maria Mercè Roca de, malgrat haver viscut a Sant Narcís el seu coneixement del barri és més aviat pobre o d'altres que s'han centrat en la figura de l'alcalde a qui han acusat de "no dedicar-se plenament a la ciutat" perquè és diputat al Parlament de la Generalitat o que havia preparat "una reunió trampa" amb els veïns quatre anys enrere per parlar sobre les zones blaves al barri. Un fins i tot ha acusat a Puigdemont d'haver encarregat la construcció d'un carril bici "deficitari" al carrer Oviedo on "una senyora gran s'hi va entrebancar, trencar el fèmur i ningú fa res per arreglar-ho".