Pedro Sánchez es compromet a Girona a iniciar la reforma constitucional el 2015

El primer secretari del PSOE lloa el discurs del PSC "en temps d'enfrontament"

El primer secretari dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, ha fet parada a Girona abans de participar en l'acte central de campanya a Barcelona, previst per a aquesta tarda. A la capital gironina, el socialisme ha patit durant aquest mandat ja que dels set regidors que van ser escollits el 2011 només ha acabat dins el grup l'actual alcaldable, Sílvia Paneque. La resta ha sortit per donar suport a partits escindits del PSC, com Avancem i MES. 

Per això, Sánchez ha volgut donar un missatge d'esma als socialistes catalans. "Si alguna cosa tenim clara els socialistes espanyols és l'enorme orgull cap als socialistes catalans, perquè en èpoques d'enfrontaments i incerteses heu liderat el discurs de la concòrdia, la unió i la convivència; i això el poble de Catalunya ho premiarà", ha manifestat.

Crítiques al PP i al ministre Wert

El líder del PSOE ha acusat el PP de dividir els espanyols i buscar enfrontaments entre els diferents territoris. "El PP ha demostrat en aquests quatre anys que no té un projecte per a Espanya, el que ha fet és confrontar extremenys amb andalusos, madrilenys amb catalans, quan és just el contrari el que ha de fer la política", ha valorat. 

Per això, Sánchez s'ha erigit com l'alternativa per "modernitzar" l'Estat i impulsar la reforma federalista que defensa el PSOE. "Davant el bloqueig del PP sóc dels convençuts que el 2015 obrirà la porta a la gran reforma constitucional que necessita el nostre país", ha assenyalat. A més, ha volgut remarcar que serà "un aliat" del socialisme català per impulsar aquest projecte federalista "que tant necessita el conjunt de l'Estat". 

El líder socialista ha defensat que aquesta reforma constitucional ha de "revitalitzar" la democràcia i ha d'impulsar un model de convivència "diferent" entre Espanya i Catalunya. 
Aprofitant que es trobava a Catalunya, Sánchez també ha criticat el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, per les declaracions de la setmana passada en què equiparava la situació actual del castellà a Catalunya amb la del català durant la dictadura. "Quina vergonya tenir un ministre que no reconeix la riquesa plurilingüística del país", li ha etzibat. 
Pedro Sánchez també ha dedicat part del discurs a respondre atacs de partits com Ciutadans o Podemos, que els acusen d'haver comès errors mentre governaven. "Tenir 136 anys d'història ens dóna saviesa i humilitat per reconèixer errors, per saber que governar és errar però no acceptarem que ens donin lliçons", ha manifestat el primer secretari del PSOE, que accepta que el socialisme ha comès errors però defensa que, de la mà del PSOE, han vingut els "avenços socials més importants que mai ha experimentat l'Estat". 

D'altra banda, Sánchez també ha criticat la campanya que estan fent els populars. Segons considera han "amagat" al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "perquè és amic de Bárcenas". "Amaguen a Rajoy i treuen a passejar Aznar, l'amic de Rato i Blesa", ha dit amb ironia. "Enviem el PP a l'oposició perquè es regeneri", ha proclamat davant d'unes 200 persones. 

El PSC, el partit "de la veritat anticipada"

Durant l'acte també ha intervingut el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha volgut enaltir el paper dels socialistes gironins. "Les comarques gironines estan demostrant la lleialtat a unes idees i la fortalesa d'unes conviccions", ha assegurat. A més, ha augurat bons resultats per a la formació a la capital gironina. "Alguns ja ens havien esborrat de la seva llibreta i s'enduran una sorpresa perquè, com a mínim, serem la segona força", ha assenyalat. 

El líder dels socialistes catalans ha defensat que el PSC és "el partit de la veritat anticipada" i n'ha posat exemples. Segons Iceta, el PSC no defensa l'estelada però tampoc ho fa el president d'ERC, Oriol Junqueras, que com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts ha dit que la traurà durant la campanya de l'ajuntament -seguint la resolució de la Junta Electoral Central- "perquè no representa tots els ciutadans". "Tampoc vol una declaració unilateral d'independència el nou president de l'ANC", ha manifestat Iceta. Per tot plegat, considera que el PSC ha dit "abans que tothom que a Catalunya no volem ruptures". "Sóm el partit de la veritat anticipada", ha remarcat. 

Sílvia Paneque i la lluita per les classes treballadores

La candidata del PSC a l'alcaldia de Girona, Sílvia Paneque, ha assegurat que la seva prioritat és lluitar per les classes treballadores i per les persones que estan patint els efectes de la crisi. "El poder polític és útil per canviar la vida de la gent, no dels rics i poderosos que ja tenen les seves pròpies eines, us demano el vot pels que pateixen una vida injusta", ha declarat. 

Paneque ha recordat que el partit ha viscut temps convulsos però que ho han aprofitat per "fer una regeneració" que es manifesta, per exemple, amb la convocatòria de primàries i amb l'elaboració de llistes obertes. "El nostre compromís és que sempre més a Girona els candidats s'escullin seguint aquestes noves maneres de fer política", ha assegurat Paneque, que considera que el paper del socialisme a la ciutat "no és una història de resistència sinó de regeneració". 

L'alcaldable ha volgut deixar clar que la formació no és ni independentista ni nacionalista i que aposta pel federalisme. "El federalisme és llibertat per pactar i tenir llaços forts amb Espanya", ha manifestat.