Seguretat, promoció econòmica i polèmica en el segon debat electoral a Salt

Tots els grups menys IpS volen un Ikea a la ciutat

El debat organitzat pel diari El Punt Avui i TVGirona, que s'ha fet a Les Bernardes, s'ha centrat en tres grans blocs: seguretat, promoció econòmica i polítiques socials. Hi han pres part els alcaldables dels cinc grups amb representació a l'Ajuntament. És a dir, l'actual alcalde i candidat de CiU a la reelecció, Jaume Torramadé; Iolanda Pineda (PSC); Sergi Fabri (PxC); Ferran Burch (IpS) i Sergio Santamaría (PP).

Novament, els retrets i les desqualificacions han tornat a marcar les intervencions entre els candidats, amb l'actual alcalde al centre de tots els atacs (especialment, dels candidats del PSC i el PP). Malgrat que els alcaldables han coincidit amb moltes de les propostes, principalment les referents a promoció econòmica, els retrets entre Torramadé i Pineda, tots dos defensant la seva gestió al capdavant del govern municipal, han estat recurrents. I les intervencions del popular Sergio Santamaría han crispat no només els assistents a la taula de debat, sinó també el públic de la sala.

En el bloc de promoció econòmica és on hi ha hagut més coincidència. Tots els candidats menys Ferran Burch (IpS) s'han mostrat favorables a impulsar el desenvolupament del sector sud, per permetre-hi que a la zona s'hi puig instal·lar Ikea. A més, també han coincidit en els beneficis que suposaria que la zona acollís el nou hospital Josep Trueta, tot i la picabaralla dialèctica entre Torramadé i Pineda defensant que els seus respectius grups (CiU i el PSC) han estat els capdavanters a promoure el desenvolupament de l'àrea.

Burch, de la seva banda, ha apostat per un model econòmic basat en el comerç de proximitat i ha posat en dubte els beneficis de promoure grans superfícies a Salt.

La seguretat, el moment de més tensió

El moment de més tensió s'ha viscut durant el bloc dedicat a la seguretat. Aquí, el candidat del PP, Sergio Santamaría, ha recordat que, segons el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, a Salt i a d'altres ciutats catalanes "s'estan adoctrinant jihadistes". I que aquesta és una amenaça que "preocupa" la ciutadania.

Santamaría ha acusat l'alcalde Jaume Torramadé de "voler amagar" el problema per guanyar "un grapat de vots". A més, el candidat del PP ha comptat aquí amb el suport del de PxC, Sergi Fabri, i tant l'un com l'altre s'han oposar a la construcció d'una gran mesquita al municipi perquè "no ajuda a la integració dels immigrants".

Torramadé, que ha evitat la confrontació, ha acabat responent a Santamaría que es llegís allò que recull la Declaració dels Drets Humans de les Nacions Unides sobre llibertat religiosa. A més, també ha demanat a Santamaría que deixi d'utilitzar el discurs de la por, perquè altera la convivència, i ha instat el ministre d'Interior a deixar de dir "bajanades" que creen "crispació i pànic" i a "actuar" si té indicis de delicte.

Polítiques socials

En el bloc dedicat a les polítiques socials, el candidat del PP ha tornat a ser el centre de les crítiques. Davant la incredulitat de la resta de candidats, Sergio Santamaría ha qualificat "d'intolerable" l'existència de mòduls prefabricats en algunes escoles del municipi i s'ha comprès a eliminar-los si és escollit alcalde.

L'alcalde, Jaume Torramadé, ha repassat la tasca feta per CiU durant els últims quatre anys en beques menjador, ajudes socials i subvencions a les comunitats. La candidata del PSC, Iolanda Pineda, ha aprofitat aquest bloc per tornar a posar damunt la taula la necessitat d'obligar els bancs a cedir pisos buits a la borsa d'habitatge social. I Jaume Torramadé li ha respost que arribaran 2,5 MEUR que permetran al consistori adquirir pisos als bancs i atendre aquelles persones que es quedin sense sostre. Per últim, el candidat d'IpS ha demanat coordinar de manera transversal les polítiques socials i fomentar la cohesió entre els veïns.