El talent català a Silicon Valley

Santi Vila es reuneix amb estudiants, emprenedors i empresaris de la badia de San Francisco

Silicon Valley reuneix, a la badia de San Francisco, empreses punteres en tecnologia i universitats d'elit. Això l'ha convertit en un pols d'atracció de talent i, entre els professionals i estudiants que han creuat l'oceà en busca d'oportunitats, hi ha diversos catalans.

Aquest dilluns, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s'ha reunit amb alguns d'aquests catalans que, per treballar o per estudiar, s'han instal·lat a l'estat de Califòrnia. Durant una trobada de dues hores, han intercanviat impressions, experiències i idees per impulsar el creixement econòmic vinculat al coneixement.

"Per al progrés de Catalunya, és molt important l'aposta per un creixement vinculat al coneixement, i en pocs llocs al món com a Silicon Valley han sabut trobar estratègies per generar talent", ha afirmat el conseller que afegeix que la trobada amb els empresaris i emprenedors catalans que hi ha a Califòrnia "confirma que és el camí que ens permet fer compatible la sostenibilitat, el progrés i la generació d'ocupació vinculat al talent".

La trobada també confirma, segons Vila, que a Catalunya es genera molt talent que pot trobar sortides professionals i donar impuls a l'alta tecnologia des de l'enclavament de referència mundial, com és Silicon Valley i tota la badia de San Francisco.

Entre els participants en la reunió, hi ha treballadors d'empreses líders a nivell mundial, com Google, Whatsapp, directius com el vicepresident de Hewlett Packard o també algun estudiant que està fent un doctorat. "Catalunya és una zona molt important per créixer i innovar perquè hi ha molt talent però potser hi ha un problema relacionat amb la rigidesa del mercat que fa que no es donin les condicions que hi ha a Silicon Valley per impulsar una activitat", ha reflexionat Enrique Lores, vicepresident del negoci de PC per a Hewlett Packard. Després de deixar Barcelona, Lores va arribar a Califòrnia fa set anys i mig.

El perfil dels catalans que arriben a Silicon Valley són estudiants que volen formar-se en universitats de referència, com la d'Stanford o la de Berkeley, o professionals que busquen crear la seva pròpia empresa o integrar-se en les punteres, segons ha explicat Rocío Esteve, una de les impulsores d'una cambra d'intercanvi empresarial entre Califòrnia i Espanya que vol donar suport i ajuda al conjunt de la comunitat espanyola que arriba a Califòrnia.

Dalí i Josep Pla al costat de Whatsapp

Dos d'aquest joves, amb perfils molt diferents però amb l'emprenedoria com a tret característic comú, són Pau Guinart i Elies Campo. Guinart està estudiant el doctorat a la Universitat d'Stanford. Si la majoria dels catalans que hi ha a Silicon Valley estan relacionats amb l'àmbit de les tecnologies, ell és de l'àmbit de la cultura. En concret, de la literatura.

Segons detalla, el seu doctorat es basa en l'estudi de l'autobiografia en el segle XX a Catalunya, sobretot centrada en els textos de Josep Pla i Salvador Dalí. Guinart, de 31 anys i de l'Escala (Alt Empordà), ha relatat que Josep Pla, recentment traduït a l'anglès, cada cop desperta més interès als Estats Units. Dalí, sobradament conegut arreu del món, té una vessant literària que per a Guinart està menys explorada però és rica i molt interessant.

Elies Campo va arribar a Califòrnia amb una empresa pròpia de missatgeria gratuïta a través del telèfon sota el braç. "El xoc cultural va ser molt difícil perquè no entenia com es fan els negocis aquí, no vaig poder aixecar finançament per a la meva companyia, que no va funcionar", ha explicat. Després d'aquest primer cop, a decidir "aprendre com funcionava Silicon Valley" i es va començar a posar en contacte amb les empreses del seu àmbit.

Finalment, va acabar picant a la porta Whatsapp. "Llavors tenien un equip petit, d'unes quaranta persones, ens vam agradar mútuament i va començar un procés de mesos de negociació fins que finalment vam trobar com em podia integrar a l'equip i ajudar", ha explicat Campo. Aquest veí de Barcelona de 31 anys va estar treballant a l'empresa fins a finals de l'any passat. Ara, busca nous reptes i inverteix en alguns projectes en els que creu.

Una altra catalana que porta cinc anys a Califòrnia és Imma Calvó. Va deixar Barcelona just després de llicenciar-se i, des de llavors, no ha deixat de voltar. Ha passat també per Dublín i Londres. Té 38 anys i treballa per a Google.