Torroella de Montgrí finalment decideix mantenir l'estelada

Considera que "no és cap símbol partidista" ni vulnera "la neutralitat" de vot

"No pensem despenjar l'estelada de la façana perquè els motius d'aquesta denúncia no s'aguanten per enlloc". Així de ferm s'ha expressat l'alcalde de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) per anunciar que desobeirà la resolució de la JEC. "Jurídicament no hi ha enlloc on es digui que una estelada vulnera la neutralitat dels ciutadans a l'hora d'anar a votar", ha dit Jordi Cordón.

Per a l'alcalde, la denúncia de Societat Civil Catalana (SCC), que assenyalava més de 300 estelades repartides arreu de Catalunya, no té fonament. "Denuncien l'estelada com si fos un símbol partidista, però jo no sé a quin partit representa", diu Cordón. I hi afegeix: "Per tant, en conseqüència, mantenir-la a la façana de l'Ajuntament no vulnera res".

L'alcalde de Torroella de Montgrí lamenta que "hi torni a haver una guerra de banderes aprofitant les eleccions municipals". Deixant de banda que el consistori encara no ha rebut cap notificació perquè retirin l'estelada, Cordón també recorda que CiU -el partit sota les sigles del qual es presenta a la reelecció- ha recorregut la decisió de la JEC. I que la mateixa federació també ha recomanat als alcaldes no despenjar les estelades. Com a mínim, fins que no els arribi un requeriment oficial.

"L'estelada no és una bandera il·legal; si féssim un referèndum sobre la independència entendria que l'haguéssim de despenjar, però amb les municipals no hi veig el per què", ha subratllat Jordi Cordón.

Respon la carta de l'AMI

Des d'ahir a la nit, Cordón es mantenia ferm amb no despenjar la bandera de la façana del consistori. Però aquest migdia, després de rebre la carta enviada per l'AMI, que estenia la recomanació de treure aquelles que onegessin no només a les seus electorals, sinó també "als edificis públics", l'alcalde ha decidit avaluar els pros i contres abans de prendre la decisió definitiva.

Ara, Cordón ho té clar. L'estelada continuarà a la façana de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, juntament amb la senyera. Es dóna la casualitat, però, que l'alcalde és representant dels municipis del Baix Empordà a dins de l'AMI i que, per tant, no seguirà la recomanació de l'associació.

Jordi Cordón ja ha respost aquesta tarda la segona carta enviada per l'AMI a través del correu electrònic. "He comunicat a l'associació que el comunicat d'ahir i el d'avui es contradeien, perquè avui també s'incloïen els edificis públics, i he dit a la direcció de l'AMI que Torroella mantindrà l'estelada", ha dit Cordón. L'alcalde no creu que fent això estigui anant en contra del què diu l'associació, perquè recorda que l'AMI ha fet, precisament, "una recomanació".