ERC-MES per Girona es proposa remunicipalitzar el servei d’aigües

L'acció s'empendria una vegada acabada la concessió actual

Maria Mercè Roca, alcaldable de la coalició ERC-MES a Girona, ha anunciat que el seu objectiu és la remunicipalització del servei d’aigües i ha explicat que "per això durant el proper mandat estudiarem la manera de fer-ho possible".

Roca ha explicat que la recuperació de la gestió pública del servei d’aigües ha de garantir que "el servei es presti de la forma més eficient possible en benefici de la ciutadania i que el preu que pagui el consumidor es mantingui o, a poder ser, es redueixi". També ha insistit que és important que "no es perdin llocs de treball actuals", i que caldrà "determinar amb exactitud les inversions que la xarxa necessita i veure com l’Ajuntament les pot assumir".

D’altra banda i mentre no finalitzi la concessió la candidata republicana ha insistit en que "cal millorar la transparència de la gestió de l’aigua promovent sessions públiques on l’empresa concessionària rendeixi comptes directament a la ciutadania de la gestió, les inversions i el balanç econòmic". Una altra mesura per als propers anys serà la de destinar més recursos a la tarifa ecosocial de l’aigua.

Roca també s’ha mostrat crítica amb el cabal del riu Ter ja que se’n fa una sobreexplotació que malmet l’ecosistema fluvial. "Cal garantir el cabal ecològic del riu" ha dit l’alcadable republicana que també creu que "s’hauria de gestionar millor els espais naturals vinculats al Ter al seu pas per la ciutat, i potenciar-ne també els usos turístics i lúdics".

Una altra mesura que ha proposat és fer dos rebuts diferenciats pel servei d’escombraries i el d’aigua, "ja que el d'escombraries és molt més car que el de l'aigua i així es veuria millor el cost de l’aigua i en facilitaria l'estalvi".

Pel que fa a l’ús de l’aigua que es fa des de l’Ajuntament, la candidata d’ERC-MES considera que "s’ha d’apostar per l’ús de l’aigua regenerada (provinent de depuradora i de dipòsits pluvials que instal·larem en els futurs parcs i jardins), de manera que es deixi de fer servir aigua potabilitzada per netejar carrers, omplir fonts i estanys".

ERC-MES reclama major transparència, participació i rendiment de comptes com a valors a aplicar a la gestió quotidiana municipal i específicament també a la gestió de l'aigua. La cap de llista de la formació considera que "l'aigua té massa valor per deixar-ho en mans privades", i pensa que "si hi ha empreses interessades en la gestió de l’aigua és perquè hi ha negoci" i veu del tot necessari que "els beneficis o excedents de la gestió de l’aigua s’hagin de reinvertir en el mateix sector", en una clara referència a la possibilitat que l’adquisició del fons Santos Torroella es faci amb diners provinents de l’aigua.

Pel que fa a la recerca vinculada a l’aigua el programa electoral d’ERC-MES també incorpora la proposta d’un gran projecte de recerca, desenvolupament i innovació, aprofitant la tasca de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua —pionera al país i puntera en molts sentits a Europa— i en aquest sentit es vol convertir Girona en una ciutat modèlica amb l’ús de l’aigua.