Els retrets de la CUP a CiU pugen la temperatura del segon debat de candidats a Figueres

El barri de Sant Joan, l'ús dels immobles municipals buits, entre els temes que els van enfrontar

Amb un format més distès que el celebrat dimecres a la Sala la Cate, el segon debat de candidats a l'alcaldia de Figueres ha començat amb els alcaldables proposant la seva cançó preferida.

La fórmula ha servit per trencar el gel en un debat que, finalment, ha estat molt més aspre que el primer, especialment pels retrets de l'alcaldable de la CUP, Natàlia Sànchez, a l'actual alcaldessa de Figueres, Marta Felip, utilitzant, per exemple, la paraula "frau" per recordar la imputació del primer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Manel Toro, pel cas Manga que fins i tot ha demanat intervenir al debat per defensar-se.

A més, abans que comencés, els organitzadors del debat han hagut de negar la participació al cap de llista de la setena formació que es presenta a les eleccions, Jaume Farrerons, d'INTRA, que ha qüestionat la negativa posant en dubte el caràcter democràtic del debat.

Barri de Sant Joan

Ja en matèria, els candidats, a diferència del debat de dimecres, han pogut aprofundir al voltant de les polítiques a desplegar al barri de Sant Joan. Tots han coincidit en la necessitat d'actuar amb urgència i recursos al barri per evitar que les seves problemàtiques s'agreugin i esdevinguin cròniques. En el que no han coincidit és en el diagnòstic d'aquests problemes i la manera d'afrontar-los. Aquí, per exemple, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat un cop més que tot i que s'han d'implementar polítiques socials i educatives, la "dignificació del barri" passa per una gran actuació urbanística que ja s'ha endegat. "El problema és social i de convivència, però la solució és urbanística", ha puntualitzat. Un punt de vista que han criticat la resta de grups, que, majoritàriament han acusat l'actual govern municipal d'actuar de cara a la galeria, de manera partidista i buscant la foto.

En el que sí han coincidit tots els candidats és que la problemàtica al barri de Sant Joan ha transcendit a la pròpia ciutat i que cal buscar recursos "allà on calgui", com ha emfatitzat el candidat socialista, Pere Casellas, per actuar al barri amb efectivitat. En aquest sentit, els candidats de la CUP i de Compromís d'Esquerres, Natàlia Sànchez i Xavi Monfort, han assenyalat que s'ha d'invertir en educació i polítiques socials per "crear la llavor" que en el mig termini permeti que els ciutadans d'aquest barri vulguin i puguin integrar-se amb normalitat i garanties a la resta de la ciutat. De la seva banda, la candidata popular, Maria Àngels Olmedo, ha refermat la seva aposta per incrementar la pressió policial al barri per fer complir les ordenances i evitar que el barri "segueixi al marge de la llei".

Immobles municipals

El bloc dedicat a l'ús que cal donar als immobles propietat de l'ajuntament actualment buits ha estat un dels més encesos del debat. L'antic Bingo del carrer Sant Pau, la reconversió de l'antiga presó, o la casa Nouvilas, han estat al centre de la polèmica. Més enllà de l'ús que cada partit vulgui donar a aquests equipaments, les diferències han sorgit al voltant de quins han de ser els criteris per gestionar-los i si, amb l'actual estat de les finances municipals, cal vendre patrimoni o retenir-lo amb els costos que comporten fins que la situació econòmica millori.

Per motiu ben diferents, tant la CUP com el PPC, han defensat la venda de patrimoni. Mentre que els populars ho veuen com una solució per eixugar el dèficit del consistori, per la CUP és una manera més de "governar pels ciutadans" destinant tots els recursos disponibles per satisfer les demandes socials. Al seu torn, el candidat de Compromís d'Esquerres, Xavier Monfort, ha apostat per obrir un procés participatiu en tots els casos per tal que siguin els ciutadans els que decideixin l'ús que s'ha de fer d'aquests equipaments en funció de les seves necessitats. Un punt de vista, aquest últim, compartit pel candidat d'ERC, Albert Testart, que pensa en la figura dels regidors de districte com els més adequats per traslladar la veu de la ciutadania al govern de la ciutat.

Polítiques socials

El bloc de polítiques socials ha estat el més tens de tot el debat. Bàsicament, els diferents grups han repetit les propostes del primer debat, però la candidata de la CUP, Natàlia Sànchez, ha aprofitat per carregar amb duresa contra la candidata de CiU i actual alcaldessa, Marta Felip. Sànchez ha acusat la candidata de la federació nacionalista de "viure una realitat diferent que la de la resta de figuerencs". Tot i que Felip ha tornat a recordar que sota el seu mandat s'ha incrementat un 30% el pressupost destinat a polítiques socials, Sànchez ha criticat que mentre "moltes famílies viuen amb l'aigua al coll" el govern de CiU ha incrementat el nombre de càrrecs de confiança i ha tornat a parlar de "frau" per referir-se a l'herència rebuda de l'anterior alcalde, Santi Vila, que ha "hipotecat la ciutat".

Procés sobiranista

L'últim bloc del debat ha estat el dedicat al paper que els ajuntaments, en aquest cas el de Figueres, poden jugar en el procés sobiranista. Ha estat aquí on el candidat de Ciutadans, Héctor Amelló, després de restar en un segon pla d'una bona part del debat, s'ha fet notar. Amelló ha assegurat que parlar d'aquesta qüestió en el debat era "perdre el temps" i s'ha limitat ha llegir la constitució, el que ha provocat la xiulada de l'auditori. Més enllà d'això, tant Albert Testart, d'ERC-MES, com Natàlia Sànchez, de la CUP, han posat en dubte que els membres d'Unió Democràtica estiguin a favor de la independència i en moment puntuals el debat ha encès els ànims del públic fins el punt que alguns, com en el cas del regidor del PPC, Diego Borrego, han intentat dir la seva.