L'oli de la DOP Empordà ja està registrat a la Unió Europea

El conseller d'Agricultura destaca que el reconeixement ajudarà a "obrir i consolidar mercats"

El conseller d'Agricultura ha presidit aquest matí l'acte de lliurament del certifical d'inscripció de la DOP Oli de l'Empordà al registre de DOP de la Unió Europea. Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció felicitant la DOP per aquest "gran salt qualitatiu" de l'oli de l'Empordà. "És la crònica viva d'un llegat que mira cap al futur amb optimisme i el reconeixement de la feina feta durant anys per molts productors anònims", ha dit el conseller.

Pelegrí ha assegurat que aquesta certificació internacional ajudarà a "obrir i consolidar mercats", i que arriba després d'anys de feina conjunta. "Aquesta és una certificació que suma, que multiplica i que ha de continuar essent un projecte il·lusionador i de tothom", ha dit el titular del Departament.

Pelegrí ha recordat que l'oli de l'Empordà és el dinovè producte català protegit per Europa, i que les DOP són distintius oficials reservats a productes típics arrelats a una regió, que els dóna un caràcter i sabor específics. "Són el resultat de la relació entre producte, entorn i talent humà", ha dit el conseller.

Josep Maria Pelegrí ha definit l'oli de l'Empordà com un "oli extra verge madur, equilibrat, afruitat, d'intensitat mitjana i amb un cert grau de picant". "És un oli de qualitat basat en varietats autòctones de la zona, amb sabor a tramuntana, que ara porta el valor afegit i distintiu que garanteix la qualitat i el rigor amb què es produeix", hi ha afegit.

"Les gotes d'or de la dieta mediterrània"

El conseller d'Agricultura s'ha referit a l'oli com "les gotes d'or de la dieta mediterrània" i ha instat els trulls de l'Empordà a donar-ne a conèixer l seva "singularitat, caràcter únic i autenticitat". Pelegrí ha demanat als productors que treballin per fer visible la nova marca i que aprofitin la proximitat amb França per acostar l'oli de l'Empordà "al consumidor internacional i ensenyar-li les immenses possibilitats culinàries que té".

En aquest punt, el conseller també ha instat a "modernitzar l'oli", de la mateixa manera com ja s'ha fet amb d'altres productes. Per últim, Josep Maria Pelegrí ha vinculat la DOP Oli de l'Empordà amb la projecció cap a l'exterior de l'economia gironina. "Avui l'economia gironina ens demostra la seva aposta per a l'excel·lència, en un moment en què tots hem de competir en un mercat global i cada cop més globalitzat".

"Desitjo que la DOP Oli de l'Empordà us doni un gran i pròsper recorregut", ha conclòs el conseller, per tancar la seva intervenció. L'acte de lliurament de la certificació s'ha fet al Museu d'Arqueologia d'Empúries (Alt Empordà). A més del conseller, també hi han assistit el director general d'Alimentació, Domènec Vila; el director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (l'Incavi) i conseller delegat de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (Prodeca), Jordi Bort, i el director dels serveis territorials a Girona, Vicenç Estanyol.