Les crítiques al model turístic de CiU a Girona i les propostes anti crisi, temes del debat de TV3

Els candidats endureixen el to i apareixen els primers retrets, sobretot entre els PSC i CiU

Els candidats a l'alcaldia de Girona ja fa uns dies que estan fent campanya i són diverses les ocasions que s'han trobat asseguts de costat en un debat electoral on contrastar propostes i programes. Aquest dimarts ha estat el torn del debat organitzat conjuntament per TV3 i Catalunya Ràdio on, a més dels partits que actualment tenen representació a l'ajuntament gironí, també s'ha convidat Ciutadans i ERC (sense representació al consistori però sí al Parlament).

A diferència d'altres debats, en aquest els candidats han endurit el to i s'han viscut alguns moments d'enfrontament dialèctic i encreuament d'acusacions. L'actual alcalde i candidat a la reelecció per CiU, Carles Puigdemont, ha estat objecte de la majoria de crítiques i qui més ha hagut de respondre per al·lusions. 

Crítiques al model turístic de CiU

El debat s'ha iniciat amb un bloc dedicat al model de ciutat. En aquest punt, els candidats han aprofitat per qüestionar l'impuls turístic que CiU ha donat a Girona en els darrers quatre anys, apostant per campanyes de comunicació, creació de nous festivals i aconteixements (sota la marca 'Girona, ciutat de festivals') o apostes més controvertides com el VOL Gastronòmic o la compra del fons d'art de Rafael Santos-Torroella per crear un museu d'art contemporani a la Casa Pastors. 

El candidat de CiU ha defensat que han "despertat l'ànima turística" de la ciutat i que l'han posat "de moda" i ha remarcat que han situat la cultura com a motor econòmic de la ciutat. "Turisme no només és portar visitants sinó que significa generar ocupació a través del comerç, l'hostaleria i els congressos", ha manifestat Puigdemont. 

En canvi, el model no convenç l'oposició que li ha criticat algunes fórmules i ha alertat "d'alguns perills". Aquest és el cas de l'alcaldable del PSC, Sílvia Paneque, que considera que està massa estacionalitzat i que Girona ha perdut atracció per als estrangers a causa de la davallada de vols a l'aeroport de Girona. 

Per part de la CUP, el número 2, Lluc Salellas, ha criticat que és un model poc diversificat que no s'ha estès per tots els barris i que no aposta per un model turístic verd. En aquesta línia també s'ha expressat la cap de llista d'ICV-EUiA, Eugènia Pascual, que creu que caldria atreure turisme familiar i verd, impulsant una anella verda al voltant de la ciutat. "El model se centra en un Barri Vell massificat i caldria donar importància als espais verds que té la ciutat", ha afegit. 

Per part d'ERC-MES, la candidata, Maria Mercè Roca, ha alertat d'alguns "semàfors vermells" del model de CiU. Segons opina, el Barri Vell no guarda personalitat, sobretot des del punt de vista comercial, i cal apostar perquè el visitant "noti el batec de la ciutat" quan hi arribi. "La gent pot estar al carrer la força i pensar que està a qualsevol altra ciutat", ha alertat. ERC considera que cal un pla de turisme a 20 anys vista elaborat en consens amb tota la ciutat. 

També aposta per un pla estratègic el PPC. La candidata, Concepció Veray, creu que cal elaborar un pla de ciutat amb l'horitzó del 2020 on es marquin les línies a seguir per modernitzar Girona i crear sinèrgies entre el món turístic i el comercial i també convertir-la en una ciutat de negocis. Per Ciutadans, la clau és la reactivació econòmica, tal i com ha assenyalat el seu candidat, Jean Castel, que ha demanat que l'ajuntament impulsi plans d'ocupació directament gestionats pel consistori. 

Els primers enfrontaments

El número 2 de la CUP, Lluc Salellas, i també la candidata del PSC, Sílvia Paneque, han encès el debat quan han afirmat que ha existit durant el mandat un "pacte tàcit" entre CiU i PPC. Els nacionalistes han governat en solitari i en minoria i han sumat el suport dels populars en diverses ocasions. "Hem exercit una oposició responsable, hem donat suport quan hem estat d'acord", s'ha defensat la candidata popular.

El candidat a renovar l'alcaldia, Carles Puigdemont, també ha exhibit algunes dades extretes d'Exceltur per defensar l'evolució que Girona ha fet en matèria turística. La cap de llista del PSC, Sílvia Paneque, ha acusat l'alcalde de tergiversar aquestes dades i de mentir a l'electorat. En diverses ocasions ha interromput Puigdemont amb una actitud bel·ligerant que ha trobat la resposta en l'actual alcalde. "Amb aquesta actitud no m'estranya que s'hagi quedat sola al seu grup", li ha etzibat Puigdemont. Paneque és l'única regidora dels set edits que el PSC va aconseguir el 2011 que s'ha mantingut al grup, la resta han sortit per desavinences i s'han mantingut com a no adscrits. 

També hi ha hagut una picabaralla entre Puigdemont i Paneque quan aquesta li ha retret que durant el mandat hagi compaginat l'alcaldia amb el càrrec de diputat al Parlament. El candidat de CiU li ha recordat que aquesta situació es viu en d'altres ciutats on hi ha alcaldes socialistes -com Lleida o Santa Coloma de Gramanet- i que a Girona també es va donar quan Joaquim Nadal estava al capdavant del consistori. "Allò que vostè diu que no és bo per Girona sí ho és per d'altres ciutats on governen", li ha contestat Puigdemont, que assegura que vol mantenir la dualitat de càrrecs perquè al Parlament també defensa els interessos de Girona i fa que la ciutat influeixi en política nacional. 

Propostes per a les persones

Fa quatre anys, als comicis del 2011, la crisi va ser protagonista dels programes electorals. Ara, la situació no ha canviat significativament ja que les propostes en matèria econòmica i en polítiques socials acaparen bona part de les promeses dels partits. 

Algunes s'han pogut donar a conèixer i recordar al llarg del debat. Entre d'altres, destaca que el PSC vol destinar 2 MEUR a creació de plans d'ocupació directes de l'ajuntament i que es compromet a reduir l'atur un 25%. ICV, per la seva banda, aposta per fomentar el cooperativisme i l'economia verda per generar ocupació "de qualitat i que duri en el temps". 

ERC-MES vol eradicar la pobresa energètica i la pobresa infantil i ha alertat que hi ha joves i infants que van amb gana a l'escola i persones grans que es troben soles. Per la CUP, algunes de les prioritats són les municipalitzacions dels serveis bàsics, donar més protagonisme als barris, fer plens itinerants i que tots els regidors segueixin un codi ètic. 

El PPC vol ajudar als emprenedors perquè puguin generar ocupació, també es compromet a dialogar amb bancs i promotores per signar convenis i alliberar pisos buits per a lloguer social. Per a Ciutadans és cabdal que l'ajuntament lideri les polítiques econòmiques per tal de marcar prioritats i fer "polítiques de prevenció" abans que arribin les situacions problemàtiques. 

CiU ha recordat que no ha tocat ni taxes ni impostos durant quatre anys i que ha fraccionat el pagament d'impostos. El candidat es manté en aquesta línia, així com en la d'estalviar costos interns (han renegociat contractes i han estalviat de mitjana 1,2 MEUR anuals) per destinar-los a polítiques socials i d'habitatge. "Hem augmentat un 256% el programa destinat a l'habitatge", ha defensat Puigdemont.