Retrets i desqualificacions en el debat electoral de Salt

Les principals propostes dels partits són per reactivar l'economia i crear llocs de treball en un municipi empobrit arran de la crisi

Durant els darrers anys, la política municipal a Salt sempre està tenyida de controvèrsia i, als plens locals, és habitual que els partits acabin fent-se retrets. Aquests enfrontaments generalment els han protagonitzat els líders dels dos grups majoritaris, Jaume Torramadé (CiU) i Iolanda Pineda (PSC). Al debat electoral per a les municipals 2015 ha aparegut un nou focus de conflicte, el candidat del PP, Sergio Santamaria.

Al debat hi ha hagut els caps de llista dels partits amb representació al ple i també l'alcaldable d'ERC, que es va quedar sense regidor en les eleccions del 2011. Per ordre de vots, hi han participat Jaume Torramadé (CiU), Iolanda Pineda (PSC), Sergi Fabri (PxC), Ferran Burch (IpS-CUP), Sergio Santamaria (PP) i Jordi Viñas (ERC).

El debat ha mantingut un to constructiu i de presentació de propostes ben poca estona i, de seguida, han començat les enganxades entre Santamaria i Torramadé, a les que en algunes ocasions s'hi ha afegit Pineda. La resta de candidats, s'han mantingut relativament al marge de les disputes però al final del debat Burch i Viñas també han tingut algun enfrontament amb Torramadé, sobretot a l'hora de parlar de l'Ateneu de la Coma-Cros, propostes d'educació i de mobilitat, com ara fer arribar la Girocleta a Salt.

Algunes "afirmacions alegres" que ha fet Santamaria relacionades amb la seguretat al municipi o els problemes que pot tenir Salt han encès la metxa. "No sap ni de què parla", li ha etzibat Pineda o "vostè és com un alien que acaba d'aterrar", li ha dit Torramadé. El motiu, que Santamaria és l'únic cap de llista que no és ni viu a Salt i, segons la resta de formacions, es basa en estereotips perquè "no coneix la realitat de la població", tal com li va dir Viñas.

A partir d'aquí, les enganxades entre Santamaria i Torramadé van anar pujant de to fins al punt que el candidat del PP va acusar el de CiU de "tenir tics encara d'alcalde" però va assegurar que "li queda ben poc". Com a resposta, Torramadé li va replicar que, tot i les diferències entre cadascun dels altres candidats, qualsevol d'ells "em podria substituir com a alcalde molt millor del que vostè pot fer".

Crisi, polítiques socials i cultura

Aquest cos a cos entre Torramadé i Santamaria ha deixat descol·locats la resta de candidats perquè, tot i entrar en la disputa alguna vegada o apuntar alguna idea, han esperar als seus torns d'exposició d'idees per fer les seves aportacions. El debat s'ha dividit en tres blocs, el primer relacionat amb crisi i ocupació, el segon centrat en polítiques socials i el tercer en cultura i educació.

CiU, PSC, PxC, IpS-CUP, PP i ERC han desgranat propostes relacionades amb creació d'ocupació a través, per exemple, del comerç. En matèria de seguretat, CiU ha resseguit que amb programes impulsats aquest mandat han aconseguit reduir l'índex de delinqüència, el PSC aposta per crear una línia de subvencions perquè els veïns instal·lin càmeres a les zones comunitàries, PxC vol més càmeres als carrers, el PP construir una nova comissaria de mossos i ERC potenciar la unitat canina endegada recentment.

En habitatge, el tema estrella és aconseguir que el miler de pisos buits que hi ha a Salt es puguin incorporar a la borsa de lloguer social. Per a CiU i PP -potser l'únic punt en què Santamaria i Torramadé coincideixen- s'ha d'aconseguir a través de la pressió i la negociació amb els bancs. La resta, advoquen més per "exigir", multar o, per a Burch, "inclús expropiar".

En cultura també hi ha hagut enfrontament entre les formacions. Tots coincideixen en impulsar l'Ateneu Coma-Cros, el problema és trobar la forma de gestió. CiU insisteix que l'assemblea vol que l'ajuntament posi els recursos però gestionar l'Ateneu d'esquenes al govern municipal mentre que la resta de partits creuen que es tracta d'una gestió comunitària.

Potenciar Salt com a vila universitària o, a nivell d'educació, començar a posar l'atenció a com es gestionarà la secundària quan hagi d'assumir el boom d'alumnat que fa uns deu anys van arribar a primària són altres propostes de futur.
  • Torramadé (CiU) i Pineda (PSC) fent-se retrets
  • Enganxades entre Torramadé (CiU) i Santamaria (PP)