La CUP de Girona proposa pla per municipalitzar els serveis públics amb l'horitzó del 2020

La formació defensa que aquesta modalitat permet una gestió més transparent i eficient

La CUP ha presentat una de les propostes més destacades del seu programa electoral. Es tracta d'un pla de municipalitzacions que preveu que, amb l'horitzó del 2020, no hi hagi cap servei públic en mans d'empreses privades. Entre d'altres, aquest pla fa referència a serveis diversos com la recollida de residus, la neteja viària, els serveis funeraris, el transport públic i l'aigua. La formació ha establert un calendari per fer aquestes municipalitzacions de manera esgraonada. 

"Cal garantir una prestació de proximitat, transparent i democràtica dels serveis públics, i això només s'aconsegueix posant fi a l'externalitzacó a grans empreses privades", ha manifestat la candidata a Girona, Laia Pèlach. 

La líder de la CUP ha explicat que preveuen que aquestes municipalitzacions es facin a través de tres fórmules: fent una gestió directa des de l'ajuntament, posant en mans d'una empresa del tercer sector la gestió d'algun d'aquests serveis o bé usant la gestió comunitària deixant aquests serveis en mans de col·lectius o entitats, com podria ser el cas d'equipaments municipals de barri i activitats de lleure com casals d'estiu. 

Pel que fa a la contractació ètica i responsable, Pèlach ha defensat aprofundir en l'actual Protocol de Contractació Responsable per tal de garantir el compliment de totes les clàusules socials, i evitar que cap més contracte vagi a mans de grans empreses privades de fora. La cap de llista també ha proposat la inclusió de clàusules ambientals en els contractes.