ERC-MES planteja un urbanisme que relligui els barris malgrat el viaducte del tren a Girona

Els republicans volen reformar la carretera Barcelona per convertir-la en un eix cívic i comercial

L’alcable d’ERC-MES per Girona, Maria Mercè Roca, ha presentat aquesta tarda les propostes en matèria d’urbanisme. La republicana ha explicat que el desenvolupament urbanístic de la ciutat en els darrers 15 anys ha estat marcat pel creixement extensiu, amb el consum de la pràctica totalitat del seu sòl urbanitzable. Per això considera que els reptes de futur "no són continuar creixent en extensió sinó saber relligar la ciutat i la seva àrea urbana". Roca considera que cal "un creixement interior, que requereix intervencions més afinades, amb l’objectiu d’adaptar-se a les noves necessitats de cohesió social, residencials i de mobilitat que té la ciutat".

La formació política considera que "davant la impossibilitat de soterrat a curt i mitjà termini el viaducte, és necessari reformular de nou tot l’àmbit del pla especial ferroviari i la carretera Barcelona, integrant el viaducte a la ciutat i sobretot relligant els barris que l’envolten". Roca ha explicat que "hem de saber fer desaparèixer la cicatriu que la infraestructura ferroviària ha creat a la ciutat en forma de barrera, treballant perquè d’aquest repte en sorgeixi l’oportunitat de convertir aquest espai en la nova columna vertebral de l’àrea urbana".

En aquest sentit el principal projecte urbanístic que es contempla és el de redefinir la carretera Barcelona com un nou eix cívic i comercial de la ciutat on el protagonisme passi dels vehicles privats als vianants. La reforma de les voreres de la carretera Barcelona, el nou projecte de la plaça Espanya, la ubicació d’un centre cívic al Garatge Forner, i un pla de foment comercial, haurien de servir per aquesta finalitat.

Paral·lelament el programa d’ERC-MES aposta per la protecció i posada en valor dels espais naturals de la ciutat com la Devesa, les Pedreres, les hortes de Santa Eugènia, l’Anella Verda de Girona i el curs fluvial del seus rius.

Altres propostes en matèria urbanística són la creació de zones on fer promoció d’habitatge social, la integració paisatgística de les infraestructures i dels accessos a la ciutat, l’execució dels plans especials de la Devesa, Sant Narcís, i les Pedreres, el desenvolupament d’un pla d’asfaltatge, un pla de voreres, i l’eliminació de les barreres arquitectòniques de la via pública, i la reconstrucció del Pont del Dimoni.

A més la candidata d’ERC-MES per Girona també ha explicat que "volem incorporar els valors de la participació en la gestió urbanística". En aquest sentit ha explicat que pensen constituir el Consell Assessor Urbanístic per garantir i fomentar els drets de participació dels ciutadans i ciutadanes en la definició urbanística de Girona i la seva àrea urbana.