IpS-CUP vol destinar l'1% del pressupost de Salt a mantenir i dinamitzar les Deveses

L'alcaldable Ferran Burch lamenta que la població continuï "vivint d'esquenes" a un parc "que cada cop té més ús"

Destinar-hi recursos i posar calendari a l'aplicació del Pla Especial del Parc de les Deveses aprovat fa sis anys. Aquests són les dues principals propostes per al proper mandat d'IpS-CUP relacionades amb Medi Ambient. El cap de llista, Ferran Burch, ha lamentat que Salt tingui un espai natural de més de 300 hectàrees però la població encara "hi visqui com d'esquenes".

"Parlar de Medi Ambient a Salt és, indubtablement, parlar de les Deveses", ha afirmat Burch que proposa "rescatar" un acord que el ple municipal va adoptar fa més de deu anys però que "no s'ha aplicat mai": destinar l'1% del pressupost municipal a preservar, potenciar i dinamitzar el parc de les Deveses.

Ferran Burch assegura que "no es tracta de fer grans inversions", sinó comptar amb una petita quantitat que, d'entrada, serveixi per situar casetes o punts d'informació a les entrades al parc i també començar a organitzar activitats per donar a conèixer les Deveses i atraure-hi més persones. El candidat ressalta que l'espai té un alt valor natural, però també és un punt de lleure i esport que es pot potenciar.

"Les Deveses comencen a tenir un ús important i s'ha de regular bé per poder gaudir-ne entre tots i mantenir-les de la millor manera possible", ha opinat Burch. Lligat a dotar el parc d'una partida, IpS-CUP també proposa seqüenciar el Pla Especial aprovat fa sis anys i començar-lo a aplicar. "Fa temps que està en un calaix, estaria que bé que es tragués i es comencés a aplicar perquè si aprovem documents però no els desenvolupem, sempre som allà mateix", ha criticat el número 5 de la candidatura, Ramon Muñoz.

Aquest document preveia obrir camins que relliguessin el nucli urbà amb les Deveses i prioritzessin els vianants i les bicicletes, establia a protecció dels aiguadeixos i les hortes i estipulava es usos global del parc com a espai de producció, lleure, recerca científica i educació. "Era un pla que ja estava bé, però que no s'ha aplicat", ha lamentat Burch.

El cap de llista també critica que, sense començar-lo a implantar, ja s'ha començat a fer modificacions d'aquest pla. "No per tirar endavant propostes de preservació de l'entorn, sinó perquè durant aquests anys s'hi ha fet actuacions que no estaven contemplades per a normativa però estan consolidades i els hi hem de donar cobertura", ha criticat Ferran Burch que, per exemple, lamenta que no s'hagi regulat res relacionat amb el barraquisme ni amb altres tipus d'activitats implantades a les Deveses.

IpS-CUP també ha elaborat un paquet de propostes, juntament amb la CUP de Girona, relacionades sobretot en les hortes per impulsar programes de cooperació, autoabastament d'aliments o, també, envelliment actiu relacionat amb l'horticultura.