[VÍDEO] Capten un bòlid des de l'Observatori Astronòmic les Gavarres

El fenomen ha tingut lloc a les 00:16h d'aquesta matinada

Les càmeres instal·lades a l'Observatori Astronòmic les Gavarres a Sant Martí Vell (Gironès), han captat aquesta matinada un meteor molt brillant (bòlid) que s'ha precipitat quan passava un minut d'un quart d'una d'una.

El fenomen astronòmic ha estat captat en direcció Nord-Est aparentment sobre la constel·lació de Cefeu.

Aquests estels fugaços o bòlids tant intensos, són relativament freqüents en el cel de Catalunya, però cal tenir una estació de detecció que cobreixi tot el cel nocturn per tal de poder enregistrar-los.

És per aquest motiu que en destaca la captació del d'avui ja que no és habitual poder gravar-los.

Què és?

En astronomia, un bòlid (del grec βολίς, míssil) és un meteor molt brillant que, en tenir una massa de més de 10 grams, causa un gran solc al penetrar en l'Atmosfera terrestre. La Unió Astronòmica Internacional no accepta el terme, que tanmateix és usat àmpliament.

Un bòlid presenta l'aparença d'una esfera de foc, i no un aspecte puntual o estel·lar. El solc lluminós que deixa al seu pas per l'atmosfera persistix un temps superior a les desenes de segons i pot arribar a ser de diversos minuts i fins i tot de mitja hora. Arriba acompanyat de fenòmens acústics com una explosió i a vegades es poden trobar en el sòl alguns fragments del meteor que resistixen a la completa volatilització en el seu pas per l'atmosfera.