Quim Masferrer: 'Girona és la capital de la primavera catalana'

L'actor és una de les sorpreses en l'acte inaugural de la 60ena edició 'Temps de Flors'

Amb l'energia i el bon humor que el caracteritzen, l'actor i presentador Quim Masferrer ha agafat el micròfon durant la inauguració de la 60ena edició de 'Girona, Temps de Flors' tot cridant "bon dia, Girona". Tres paraules que han fet que els assistents a l'acte arrenquessin a riure i aplaudir. Una aparició sorpresa que el consistori de Girona no havia donat a conèixer durant la presentació d'aquesta mostra floral tant reconeguda i especial.

Des del primer moment, Masferrer ha explicat que estava "molt content" de poder assistir-hi i formar part de l'acte inaugural de l'exposició. "Estic molt content, ho dic de veritat, Girona és la capital de la primavera catalana. Quan arriba Temps de Flors, arriba la primavera", ha subratllat amb un gran somriure.

Durant el seu discurs - on ha agraït l'assistència de visitants d'arreu de les comarques barcelonines, gironines i d'altres països- Masferrer ha explicat que passejant pels 164 muntatges d'aquesta edició tenia la sensació de ser 'La Abeja Maya'. "Ho dic en castellà perquè puc dir-ho, perquè en ser i per mostrar que això de la immersió lingüística ha anat bé", ha reivindicat durant els seus parlaments, tot fent referència als últim esdeveniments relacionats amb la immersió lingüística i després de la sentència del TS.


Al mateix temps, Masferrer ha intentat treure importància a la reivindicació social que una desena d'activistes han portat a terme durant la inauguració. Mentre la regidora de Turisme i Comerç del consistori arrencava l'esdeveniment, els manifestants han desplegat dues pancartes a dalt de les escales de la Catedral de Girona i han començat a cridar diversos lemes en contra de les polítiques de CiU i per mostrar el seu rebuig a la situació que pateixen vuit persones, encausades arran de les manifestacions que es van fer al Parlament de Catalunya i que, en principi, hauran d'ingressar a presó properament. Al cap d'uns minuts, els manifestants han intentat baixar per les escales de la Catedral per apropar-se a l'acte d'inauguració però els agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Municipal que es trobaven al lloc els han aturat.

Tot i els crits que s'han mantingut durant tot l'acte i les campanes de la Catedral gironina que no han parat de repicar, Masferrer s'ha fet sentir assenyalant que l'èxit de la mostra floral és tant gran que fins i tot els ciutadans aprofiten per protestar a Girona. "Avui és la capital de Catalunya i ells saben que hi ha els mitjans de comunicació, això demostra que és una exposició molt important i per tant s'ha d'aprofitar, i tant que sí", ha bromejat.


"És un dia de molta gratitud"

Posteriorment, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha volgut destacar la feina del miler de voluntaris, tècnics i ciutadans que no han dubtat en sumar esforços per fer possible aquesta 60ena edició. "És un dia de molta gratitud i cal recordar a tota aquella gent que avui en dia no hi són, que s'han quedat pel camí durant aquests 60 anys", ha puntualitzat. En aquet sentit, el batlle ha assenyalat que la mostra és un "aparador floral que s'ensenya al món". Una idea que també ha compartit la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat.

Posteriorment, s'ha portat a terme la fotografia grupal de tots els representants polítics que han assistit a l'acte. Entre ells hi havia una de les cares més visibles de MES, Marina Geli, el president de la Diputació de Girona, Jaume Giraut, el director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta, o regidors del grup municipal del PP, entre d'altres.

Nou dies plens de flors, olors i creativitat

D'aquesta manera ha arrencat la 60ena edició de 'Girona, Temps de Flors' una mostra floral que enguany arriba als 60 anys d'història amb 164 projectes florals dividits en 134 espais com patis, jardins i monuments de la ciutat. Enguany, el consistori ha apostat per reduir els muntatges i espais, i apostar per crear muntatges més grans amb flors naturals. Una aposta que ha generat multitud d'opinions diverses entre els visitants.

Mentre alguns ho veien amb bons ulls ja que consideraven que altres anys no hi havia masses estructures amb flors, altres han trobat a faltar més muntatges i, sobretot, més idees o conceptes artístics trencadors. És el cas d'en Felipe, un florista francès que participa en un dels muntatges creats per a l'ocasió, que ha explicat que estava un "xic decebut" per la manca d'idees conceptuals originals. Tant ell com altres visitants, com en Joan o en Daniel, destacaven que faltaven més muntatges en espais com el carrer de la Força o Ballesteries on, anys abans, estaven molt decorats.


Tot i això, altres visitants com la Laia Rovira o en Joan Girvé, veïns de Barcelona, explicaven que estaven "entusiasmats". Nenúfars enmig del riu Onyar, catifes de flors amb fonts d'aigua baixant de la Catedral de Girona, miralls amb flors que distorsionen la imatge d'un mateix o estructures que simulen persones fetes amb pètals i flors diverses són només alguns dels muntatges florals originals que s'han ubicat en diversos espais emblemàtics de la ciutat.

Enguany, la mostra compta amb un pressupost de 400.000 euros i 1.000 voluntaris han treballat fins a l'últim moment - alguns d'ells encara estaven donant els últims retocs a les nou d'aquest matí- perquè tot estigués perfecte i es pugui mantenir fins al 17 de maig, l'últim dia d'aquesta mostra floral que acostuma a reunir més de 200.000 visitants a la ciutat i la projecte internacionalment. Part dels ciutadans enquestats destacaven que les flors al riu Onyar o la catifa de la Catedral de Girona eren dos dels seus muntatges preferits d'aquesta edició.

Altres, però, apostaven per les creacions més transgressores com la que es pot veure a l'antic cinema Modern de la ciutat que barreja les flors amb el món del misteri i la foscor; roses negres, cadires penjant, una enorme columna floral, un maniquí en un gronxador i la veu de l'actriu Nicole Kidman en un fragment de l'obra 'Molin Rouge'.

L'antic cinema Modern ha portat més de catorze anys tancat i enguany, coincidint amb els 60 anys de la mostra floral, ha reobert les seves portes. En definitiva, muntatges per a tots els gustos i colors. Això si, una idea era compartida per tots els ciutadans i visitants: enguany s'ha notat un increment de persones a la mostra floral en comparació amb les darreres edicions. "Es molt maco de veure però recomano a tothom que vingui entre setmana per visitar-ho tranquil·lament", explicava en Joan Fajula, veí de Cassà de la Selva.


A les nou del matí, centenars de veïns de Girona i d'arreu del territori ja estaven passejant pel barri antic i intentaven obrir les portes d'alguns jardins o patis que encara no s'havien despertat. A les oficines de turisme de la ciutat, el català el castellà i el francès es barrejaven enmig de visitants que no paraven d'endur-se mapes del recorregut o volien resoldre dubtes com el millor itinerari per una familia amb infants petits o el preu del nou obsequi, creat especialment per aquesta edició, anomenat la Flor dels Sentits. En concret, es tracta d'una peça de porcellana que recrea una margarida, una bola amb essència de flor de lotus, un cos de metall on s'hi reflexa l'sky line de la ciutat, el dringar d'una campana i bombons creats pel petit dels germans per 35 euros.

Es tracta d'una edició limitada, només s'han fet 500 unitats i la iniciativa ha generat interès tot i que aquest migdia només s'havia venut alguns exemplars.

D'altra banda, els amants de les tecnologies també han pogut trobar el seu espai descarregant-se l'audioguia dels projectes florals instal·lats en els 10 espai més destacats de la ciutat com els Banys Àrabs, Sant Nicolau o Sant Feliu. Avui, els patis i espais estaran oberts fins a la mitjanit i una quarantena d'establiments de restauració de la ciutat ofereixen menús inspirats en les flors. A més, els noctàmbuls també podran gaudir de còctels i tastets o dolços elaborats amb flors en diversos locals de la ciutat i al Mercat del Lleó.

Visita la galeria d'imatges del Temps de Flors.