Imputat per homicidi i profanació de cadàver a l'home que va matar i esquarterar una dona a Girona

L'acusació particular ho eleva a assassinat

El fiscal imputa homicidi i profanació de cadàver a Dave Verbist, el jove belga de 34 anys que va matar i esquarterar una dona a Girona.

El crim va tenir lloc en un pis del carrer pare Coll l'octubre del 2013. Segons el relat del fiscal, Verbist va asfixiar la víctima "enrotllant-li un cable al coll", la va esquarterar i en va repartir el cos en bosses d'escombraries.

Després, ajudat pel seu company de pis, els dos es van desfer del cadàver. Per això, el fiscal també acusa l'altre inquilí del domicili d'un delicte d'encobriment. L'acusació particular, però, eleva els fets a assassinat i en fa coautors els dos imputats, perquè diu que els dos homes es van posar d'acord per matar la dona i desfer-se'n.

L'acusat

Dave Verbist, un belga de 34 anys, té al darrere un nombrós historial delictiu. Ell mateix va confessar espontàniament haver mort la dona de Girona, després que l'estiu de l'any passat la policia el detingués a Madrid per un altre crim (matar i cremar una jove danesa de 27 anys). A més, el jove també va declarar-se autor de nombroses agressions sexuals (tant a Bèlgica com a l'estat espanyol).

Aquest divendres, el Jutjat d'instrucció número 1 de Girona ha acollit la vista d'imputació pel crim comès a Girona. En aquest tràmit, el fiscal, les acusacions i les defenses exposen el seu relat dels fets i n'avancen quina serà la qualificació (és a dir, els delictes que acompanyaran els escrits).

El fiscal del cas, Enrique Barata, imputa a Dave Verbist un delicte d'homicidi i un altre de profanació de cadàver. Segons el seu relat, la matinada del 24 d'octubre del 2013, Dave Verbist i el seu company de pis van entrar al seu domicili del carrer Pare Coll (el 1r 2a del número 8) acompanyats de la víctima.

Allà, l'altre jove se'n va anar a dormir i Verbist i la dona van mantenir relacions sexuals. Segons relata el fiscal, mentre estaven a l'habitació, i aprofitant que estaven sols i la víctima no podria demanar ajuda, el belga li va "enrotllar un cable al coll" i la va asfixiar.

L'endemà al matí, Verbist va confessar el crim al seu company de pis. Aquest però, sosté el fiscal, en comptes d'alertar la policia va decidir ajudar el belga "a desfer-se del cos". Per això, el belga va traslladar el cadàver a la banyera, el va esquarterar, va embolicar els trossos amb paper de diari i els va posar dins de bosses d'escombraries.

Dave Verbist va llançar part del cos de la víctima en un contenidor. Les altres (com ara el crani, un fèmur, una tíbia o l'abdomen) les va anar repartint per zones boscoses de Sant Gregori, Fornells de la Selva i Sant Julià de Ramis. La víctima constava com a desapareguda des del 23 d'octubre del 2013, quan la van veure per última vegada al barri de Can Gibert del Pla. 

El company de pis el va ajudar

Segons el fiscal, l'aportació del company de pis Doramas S. M. va ser essencial per ajudar Verbist a desfer-se se del cos de la víctima. En el seu relat exposat que a primer hora del matí, mentre estava a la dutxa, Verbist li va explicar que havia matat la dona. El company de pis va "veure i comprovar" que el cadàver estava al dormitori.

"Els dos, faltant-li al respecte a la memòria i dignitat com a persona que mereixia la víctima, va decidir desfer-se del cos, fragmentant-lo i col·locant-lo en bosses d'escombraries, que després van anar repartint al voltant de Girona", recull el fiscal. Durant el dia, mentre el seu company de pis estava treballant, se'n va ocupar només Verbist, però quan Doramas S. M. va tornar a casa "li va donar les claus del seu cotxe per traslladar les restes més pesades i inclús el va ajudar a baixar-los físicament des del pis fins al vehicle".

També va ser el company de pis qui va anar a comprar lleixiu i detergent per netejar el pis i eliminar i proves. A més, va ajudar Verbist a baixar al contenidor d'escombraries el matalàs on va morir la dona.

Per tot això, el fiscal imputa a Dave Verbist un delicte d'homicidi i un altre de profanació de cadàver. A Doramas S. M. li atribueix un delicte de profanació de cadàver i un altre d'encobriment. El fiscal sol·licita un seguit de proves i que un jurat popular jutgi el cas.

Coautors i assassinat

L'acusació particular, representada pel lletrat Benet Salellas i que representa la família de la víctima, considera que Verbist i Doramas S. M. es van posar d'acord per matar la dona. "Un cop dins el domicili, els imputats de mutu acord van causar la mort a la víctima de manera voluntària amb la utilització d'una arma blanca, aprofitant-se de la superioritat que els conferia la utilització d'una arma, de la seva superioritat física", relata l'acusació.

Després d'acabar amb la seva vida, els dos imputats, també de mutu acord, "van tallar en diferents part els cos de la dona, que van col·locar en bosses d'escombraries de les quals es van desprendre en diferents zones boscoses essent coneixedors que d'aquesta manera dificultarien la troballa del cadàver, la investigació del crim i el sepeli per part dels seus familiars".

En base a aquest relat dels fets, la família creu que Dave Verbist i a Doramas S. M. són coautors i els imputa un delicte d'assassinat i un altre de profanació de cadàver. La defensa de Verbist nega el relat de fiscal i acusació particular i la de Doramas S. M. demana que s'arxivi la causa contra ell.