El Festival Sons del Món més internacional presenta el cartell per aquest 2015

Suzanne Vega, Chucho Valdés i Chambao hi faran les seves úniques actuacions al territori

Ara fa vuit anys, el Sons del Món es va convertir en el primer festival que conjugava el vi amb la música, maridant cada concert per a l'ocasió. La fórmula, com concreta Xavi Pascual, va ser efectiva. Però l'entrada de nous festivals que s'hi han emmirallat ha portat el Sons del Món a decidir fer "un pas endavant" aquest 2015.

"Quan la fórmula va bé, millor no tocar-la; però sí que es pot millorar", explica el seu director. Per això, aquest 2015 el Sons del Món s'obre per primer cop a artistes internacionals. Entre el 2 de juliol i l'1 d'agost, el festival empordanès oferirà una desena de concerts en escenaris de Roses, Castelló d'Empúries, Mollet de Peralada i Cantallops.

Sons del Món enceta ara el camí d'obrir-se portes enfora, i ho fa incloent al cartell tres artistes i formacions que hi faran els seus únics concerts al país. La cantant nord-americana Suzanne Vega, creadora de grans èxits com 'Luca', que passarà per Roses en el marc de la seva gira europea; el cubà Chucho Valdes, un dels grans del latin-jazz mundial, que pujarà a l'escenari acompanyat només del seu piano, i els creadors del flamec-chill Chambao, que avançaran algunes de les noves cançons que formaran part del seu àlbum d'estudi.

Al seu costat, el festival continua programant autèntics noms propis de l'escena musical catalana. Blaumut, un dels que sonarà més aquest estiu, hi presentarà el seu nou àlbum d'estudi; el duet Motis & Chamorro actuarà al Sons del Món per primer cop i Roger Mas portarà el seu acústic en un concert enmig de vinyes. El cartell es completa amb Gemma Humet, Laia Vehí i Sara Pi.

Per la seva banda, el president del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, Ramon Ramos, ha volgut destacar que la fórmula emprada en el festival portaven "anys intentant trobar-la" per tal de "promocionar els nostres vins (...) i el territori". En aquest sentit Ramos ha assegurat que "hem fet pinya" i "combinat amb èxit la gastronomia i la cultura".

El president de la Diputació de Girona, Xavier Soy, n'ha volgut destacar també el tàndem que es genera entre el patrimoni, la cultura i la gastronomia, apuntant que les propostes de Xavier Pascual "inclouen un segell d'èxit assegurat".

Oferir experiències

El director del festival assegura que l'aposta internacional els permetrà "seguir liderant els festivals que ofereixen maridatges". Xavi Pascual admet també que el Sons del Món és "una formigueta" davant els grans de l'estiu a la Costa Brava, però que la seva lliga és una altra: la d'oferir experiències lligades a la música.

Per això, el Sons del Món ofereix també tastos previs al concerts, sopars maridats en cellers o, com a novetat, la possibilitat de fer una visita teatralitzada a Castelló d'Empúries abans dels concerts que hi tindran lloc. "El que volem és, en definitiva, ser un festival amb encant i amb una suma d'actius, que permeti també descobrir el territori, el patrimoni i l'enogastronomia lligada a l'Empordà", ha subratllat Xavi Pascual.

Segons ha precisat el seu director, el Sons del Món compta amb un públic majoritari d'entre 30 i 50 anys, dels quals aproximadament un 40% vénen de Barcelona, l'àrea metropolitana i comarques com el Bages o Osona. "Molts d'ells repeteixen i, a més, aprofiten per quedar-se a dormir després del concert", ha dit Pascual.

Aquesta vuitena edició, el festival compta amb un pressupost de 200.000 euros. D'aquests, 130.000 es cobreixen amb aportacions d'administracions i patrocinadors. Els restants per permetre quadrar números hauran de sortir de la venda d'entrades que ja es troben a la venda a través del web del festival.