Un miler de persones es manifesten a Girona pel Primer de Maig

Treballadors d'empreses en conflicte com Gas Gas, Movistar, A.J. Ruz, Correus i Girona + Neta participen a la protesta

Un miler de persones han respost a la crida feta per CCOO i UGT i s'han manifestat a Girona en un Primer de Maig marcat pels clams contra la precarietat i el "treball a subhasta".

La protesta, que ha recorregut el centre de la ciutat, ha comptat amb la participació i parlaments de treballadors d'empreses en conflicte de la demarcació.

Hi eren presents empleats de Gas Gas, Movistar, A.J. Ruz, Correus i Girona + Neta.

Els secretaris generals dels sindicats, Bartomeu Compte i Dolors Bassa, han definit la precarietat laboral com "l'explotació del segle XXI", han recordat que molta contractació és "per dies i hores", cosa que aboca els treballadors a la pobresa, i han reclamat abolir la reforma laboral.

Avui fa 125 anys que sis manifestacions simultànies van recórrer ciutats de les comarques gironines reclamant la jornada de vuit hores. I ara, en ple segle XXI, tant CCOO com la UGT asseguren que la reforma laboral ha tornat a fer vigent aquest clam. "La precarietat laboral és l'explotació del segle XXI, amb feines ja només per hores i treballs a subhasta, perquè a les convocatòries s'hi presenten milers de persones", assegura la secretària de la UGT, Dolors Bassa.

Responent a la crida que van fer els sindicats, un miler de persones s'han manifestat aquest Primer de Maig pels carrers de Girona. La protesta, encapçalada per la pancarta 'Que no ens prenguin el futur; hi ha culpables, tenim solucions', ha seguit el mateix itinerari que altres anys. Sortida de plaça Independència a les dotze del migdia, recorregut per Jaume I, Pompeu Fabra i plaça Catalunya, i final i parlaments a la plaça del Vi.

Durant la manifestació, s'han anat succeint els crits en defensa de la lluita obrera com a única manera de superar la crisi. "Ni un pas enrere, contra el capital lluita sindical", "Més ocupació i menys retallades" o "El proper aturat que sigui un diputat" són algunes de les proclames que el miler de manifestants han corejat.

Aquest 2015, a la manifestació hi han pres part també les plantilles d'empreses en conflicte a la demarcació. Hi havia treballadors del fabricant de motos Gas Gas, en preconcurs de creditors i que ha aplicat un ERO temporal; de Movistar i Correus, que han engegat la lluita a nivell estatal; de l'empresa de recollida de deixalles A.J. Ruz, on continuen les desavinences després d'una vaga de quatre mesos, i de 'Girona + Neta', que ahir mateix va aconseguir desencallar un preacord per evitar la vaga després d'una reunió maratoniana.

"Volem treballar per viure"

Durant els parlaments, la secretària general de la UGT ha recordat que a la demarcació hi ha 84.000 aturats i que la recepta dels governs de dretes només ha fet la crisi més sagnant. "Volem treballar per viure, i no viure per treballar", ha assegurat. Bassa ha lamentat que "l'única economia emergent" avui dia sigui la privatització dels serveis públics (com la sanitat, l'educació o el registre civil) i ha defensat el paper dels sindicats com a "clau" per combatre les retallades.

La secretària general també ha dit als manifestants que no ho fiïn tot als cicles polítics. "Tots volem un nou país, sols o junts, però aquest s'ha de construir sobre la base d'un treball digne per a tothom", ha subratllat, durant el seu parlament.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, també ha posat l'accent en què "la precarietat laboral i l'ocupació temporal" aboquen els treballadors a la pobresa i només contribueixen a fer créixer més les diferències salarials (sobretot, entre els joves). Compte ha reclamat abolir la reforma laboral i ha criticat que els governs es mantinguin "muts i encarcarats" davant les "bestieses" que surten de la Unió Europea.

"Tot i les dificultats actuals, el sindicalisme té més vigor que mai", ha dit el secretari de CCOO a Girona, en referència al fet que la reforma laboral "ha trinxat" els drets dels treballadors, que cada dia es veuen obligats a "esmerçar més esforços per trencar-ne els efectes". Bartomeu Compte ha demanat a les plantilles i als sindicalistes que no "s'encongeixin" davant l'opressió i ha reclamat canviar les receptes econòmiques actuals per unes altres que impulsin l'economia productiva.

Als parlaments que s'han fet a la plaça del Vi també hi han pres part treballadors de les empreses en conflicte que s'han sumat a la manifestació. La protesta s'ha tancat amb el cant de 'La Internacional'.

Aquest Primer de Maig, a les comarques gironines també s'ha fet una manifestació a Olot. I abans de la que havien convocat CCOO i la UGT a Girona hi ha hagut una protesta alternativa -convocada per la COS i la IAC- al davant de la Cambra de Comerç.