CiU aposta per comprar pisos per ampliar la borsa de lloguer social a Salt

Per la seva banda, l'oposició carrega contra la gestió del bloc Salt

El bloc Salt que la PAH va ocupar durant set mesos s'ha convertit en un símbol contra els desnonaments en una població especialment tocada pels problemes d'habitatge. L'oposició carrega contra la gestió de la crisi que va fer l'equip de govern de CiU perquè creuen que "es va perdre una oportunitat" per estar al costat de les famílies que havien perdut el pis. PSC, PxC, IpS i PPC insten a pressionar més els bancs per aconseguir la cessió d'immobles, inclús multant les entitats que no ho facin.

CiU, en canvi, aposta per desplegar l'acord amb l'Oficina d'Habitatge de Catalunya que preveu destinar 2,5 milions d'euros a comprar cent pisos de bancs per incorporar-los a la borsa de lloguer social. La crisi econòmica ha destruït ocupació a Salt de forma vertiginosa i, des de l'any 2007, s'ha multiplicat per tres el nombre d'aturats. El 2014 hi havia 3.562 veïns a l'atur i això ha provocat que moltes famílies no puguin fer front al pagament de les quotes de la hipoteca o del lloguer. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Gironès calcula que a la població hi ha unes 500 famílies que necessitarien aconseguir un lloguer social per poder mantenir un sostre.

Com s'han afrontat els desnonaments durant el mandat i quines mesures es poden implantar els propers quatre anys són una de les claus per a les eleccions municipals del 24 de maig. CiU defensa que l'equip de govern ha treballat intensament per evitar desnonaments, aconseguir solucions per als afectats i obtenir més recursos per a la població. L'oposició, en canvi, carrega contra la gestió de l'actual alcalde, Jaume Torramadé. La principal rival a l'alcaldia, l'alcaldable del PSC, Iolanda Pineda, és especialment crítica i creu que CiU va "perdre l'oportunitat" d'estar al costat dels veïns fent una "gestió nefasta" del bloc Salt.

En la darrera legislatura, l'ocupació massiva del bloc Salt, un edifici de nova construcció buit propietat de la Sareb, es va convertir en tot un símbol i en la punta de llança de la lluita contra els desnonaments. La PAH va ocupar l'edifici i el va cedir a famílies amb problemes d'habitatge durant set mesos, des del març fins al desembre del 2013. Finalment, després d'una intensa batalla judicial que va arribar fins al Tribunal Europeu dels Drets Humans amb seu a Estrasburg, els Mossos d'Esquadra van executar l'ordre de desallotjament.

Enfrontats pel bloc Salt

"En el fons hi estem d'acord, no hi pot haver habitatge buit si hi ha gent amb necessitats, el problema que hem tingut sempre són les formes, no estem d'acord amb un sistema d'ocupació d'habitatges que no respecti la transparència, l'objectivitat i que no tingui en compte els serveis socials del municipi", ha explicat l'actual alcalde i candidat de CiU a la reelecció, Jaume Torramadé. Tot i que admet que era "una mesura de pressió que es pot arribar a aplaudir", afegeix que l'ocupació "no pot convertir-se en la norma" per aconseguir un habitatge per a famílies amb problemes econòmics.

Aquesta postura de l'equip de govern ha aixecat crítiques de l'oposició, que lamenten que per una qüestió "de formes" i de mala relació entre l'alcalde i membres de la PAH Girona Salt no s'hagin desplegat algunes mesures que podrien haver estat útils per aturar desnonaments, com la Taula pel dret a l'habitatge.

"El bloc Salt era un símbol de les famílies que han lluitat pel dret a l'habitatge i ha estat mal gestionat per l'actual govern de CiU, que tenia la possibilitat de liderar unes sortides en l'àmbit social per a aquestes famílies i no han estat capaços de fer-ho", ha criticat la candidata del PSC, Iolanda Pineda, que afegeix que, al contrari, l'equip de Torramadé s'ha dedicat "a fustigar la PAH per les seves formes". "L'ajuntament podia fer més del que ha fet fins ara", assegura Pineda.

El candidat de Plataforma per Catalunya (PxC), Sergi Fabri, tampoc comparteix les formes de la PAH i assegura que l'ocupació de pisos pot generar problemes i malestar amb els veïns. "La gestió del bloc Salt era difícil per la portaveu que tenia la PAH, que no tenia voluntat de negociar, però no es pot permetre que els bancs facin fora persones a qui han enganyat taxant pisos per sobre del preu real", opina.

Una altra de les veus més crítiques amb l'equip de govern pel tractament del bloc Salt és la d'Independents per Salt (IpS-CUP). El seu cap de llista, Ferran Burch, assegura que l'habitatge és una de les matèries en les quals l'actual equip de govern "més ha fracassat". "Podia ser una reivindicació provocativa però era necessària", afirma Burch que critica que Torramadé "no ho entengués" i no treballés al costat de la PAH per pressionar els bancs i aconseguir pisos buits.

El cap de llista del PPC, Sergio Santamaria, no està d'acord amb les ocupacions il·legals però defensa que s'han d'abocar més esforços a trobar solucions per als afectats. "Primer s'ha de comprovar quines necessitats tenen les famílies i, un cop fet això, fer allò impossible per aconseguir que tinguin una segona oportunitat", afirma el candidat, que opina que, al costat d'això, hi ha d'haver controls estrictes d'accés a l'habitatge per evitar picaresques.

Compra de pisos o multar els bancs

Al final del mandat, l'equip de govern ha fet fer pública la signatura d'un acord amb l'Oficina de l'Habitatge de Catalunya per destinar 2,5 MEUR a comprar uns cent pisos que actualment estan en mans dels bancs i destinar-los a lloguer social. El candidat de CiU aposta per desplegar aquest conveni i creu que és la millora manera de tenir una borsa d'habitatge que pugui fer front a totes les necessitats. "Hem d'aconseguir mobilitzar el parc de pisos que estan en mans de bancs, però ha de ser negociant o adquirint pisos", afirma Jaume Torramadé.

PSC i IpS creuen que és una mesura "clarament electoralista" i que serveix a l'equip de govern per fer veure, de cara a la galeria, que han treballat intensament per trobar solucions als desnonaments. Iolanda Pineda i Ferran Burch critiquen que es comprin els pisos als bancs, que fins ara no han volgut cedir pisos a la borsa.

"CiU ha actuat amb certa condescendència cap als bancs i no ha volgut posar cap multa", critica Pineda. El PSC sosté que s'ha d'acabar amb la paradoxa de tenir persones sense habitatge i un miler de pisos buits a Salt. Per això, aposta per, si cal, ser "contundents" amb els bancs i "exigir" els pisos, sense que a l'ajuntament li tremoli el pols a l'hora de sancionar.

Per a Ferran Burch, "injectar diners als bancs és una puntada de peu a les polítiques socials que es reclamen". El candidat d'IpS-CUP vol que se cedeixin els pisos gratuïtament i opina que comprar immobles farà que ara els bancs no vulguin cedir habitatge a la borsa municipal a l'espera de vendre'ls i obtenir així algun benefici.

"Comprar pisos pot ser positiu, però no ens sembla el súmmum que els vulguin comprar als bancs, que ens han deixat sense pis quan no hem pogut pagar la hipoteca i als que han rescatat amb els nostres diners", critica el líder de PxC. Sergi Fabri creu que aquest conveni d'última hora eclipsa qualsevol altra mesura i que les propostes de programa electoral han de passar per definir com es compren aquests pisos i quins criteris es fan servir per adjudicar-los a famílies necessitades.

Per al candidat del PPC, bona part de la solució als problemes d'habitatge passa també per incorporar més pisos a la borsa de lloguer municipal. "No sóc contrari a multar els bancs que tenen habitatge sense usar", ha afirmat Sergio Santamaria tot i que es decanta, primer, per negociar i signar convenis de cessió de pisos.