El parc natural permet fer 76.151 immersions a les Medes aquest 2015

També prohibeix el submarinisme a l'illot del Medellot

La junta rectora del parc natural, que s'ha reunit aquesta tarda a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), ha tirat endavant el canvi que regularà les immersions a les illes Medes. A partir d'ara, s'acaba amb el topall d'immersions diàries (396 per als centres de busseig i quatre per a particulars) i es crea una bossa d'immersions anuals.

En total, aquest 2015 se'n permetran fer 76.151 al voltant de les diferents boies instal·lades a l'arxipèlag (és a dir, un 1% menys de les 77.010 que la Generalitat havia proposat inicialment). De moment, la junta rectora ha avalat el canvi per aquest 2015, que entrarà en vigor en els propers dies. En paral·lel, es continuarà tramitant el nou Pla d'Usos i Gestió (PRUG); aquest document, però, s'haurà d'aprovar per decret.

El global d'immersions es repartirà en diferents punts de l'arxipèlag. Allà on se'n podran fer més serà al sector de Ferranelles (11.000), seguit d'altres com La Vaca (8.451) o el Salpatxot (6.136). En total, hi haurà repartides fins a quinze boies al voltant de les illes Medes.

La proposta que ha plantejat la Generalitat, i que la junta rectora ha avalat, també permet modificar anualment el número d'immersions permeses a cada sector. Per fer-ho, es prendran les dades de biodiversitat submarina dels darrers quatre anys, i es compararan amb la situació actual. En aquells punts on es detecti més presència d'espècies, la xifra d'immersions que s'hi podran fer s'incrementarà un 10%.

Per contra, en aquells altres on es registri un descens dels indicadors, el número d'immersions es reduirà en el mateix percentatge. Allà on no hi hagi variació, se seguirà amb allò fixat durant l'any anterior.

El Medellot, reserva integral

La modificació que ha avalat la junta rectora del parc també inclou un altre canvi substancial. Per primer cop en 25 anys, i tenint en compte les al·legacions dels científics, es fixa una zona de reserva integral submarina. En concret, en un radi de 100 metres al voltant de l'illot del Medellot (el que es troba a l'esquerra de la Meda Gran i està més allunyat de la resta de l'arxipèlag).

Aquí, fer-hi submarinisme estarà terminantment prohibit. L'objectiu és que aquesta zona serveixi com a referència a l'hora d'estudiar l'evolució o recuperació de les comunitats marines a les Medes.

La modificació, a més, també canvia unes de les quinze boies que hi ha al voltant de l'arxipèlag. En concret, la I6 (situada a la Cova de l'Infern) que ara es trasllada al sud de la Meda Xica.

El canvi es fa atenent les al·legacions dels centres de submarinisme, que deien que hi podria haver problemes per a la seguretat de les persones que fessin immersió. A més, de retruc, també s'eviten impactes sobre les aus marines (ja que aquest és un sector sensible per a aquesta fauna).

A l'hora de votar la modificació, tots els membres de la junta rectora del parc natural hi han votat a favor o s'han abstingut. Només els ecologistes s'hi han oposat.