L'acusat de degollar un home a Noche Latina de Figueres surt en llibertat

El jurat popular creu que no tenia intenció de matar

Richar German Martínez s'enfrontava a una condemna de 20 anys de presó per assassinat. Finalment, el jurat popular ha donat plena credibilitat a la versió de l'acusat i només l'ha declarat culpable d'un delicte de lesions amb instrument perillós en concurs ideal amb un homicidi imprudent. El motiu és que creuen que va esgrimir l'ampolla trencada per intimidar però que no tenia intenció de matar.

"En relació al lloc de l'agressió, no podem saber si era conscient de l'alta probabilitat de matar-lo", ha conclòs el jurat en el seu veredicte. Segons el relat que ha declarat provat el jurat popular, la matinada de l'1 de desembre del 2012 l'acusat estava amb la seva parella a la discoteca Noche Latina de Figueres. Cap a les tres de la matinada, la noia va sortir a fora a fumar. Com que trigava en tornar, Martínez va decidir anar a buscar-la.

Quan va sortir a l'exterior, declara provat el jurat, va veure dos homes molestant la seva xicota. Entre ells hi havia la víctima. Quan la va anar a socórrer, es van enredar en una baralla a cops. El vigilant de seguretat de la discoteca va haver d'intervenir per aturar la disputa. Els va separar fent entrar el processat dins el local i deixant els altres dos a fora.

"L'acusat va sortir de la discoteca amb una ampolla a la mà, la va trencar contra una pilona, va apartar el vigilant de seguretat i li va clavar al coll a la víctima", ha declarat provat el jurat per unanimitat. Però en el veredicte també creuen que no va actuar "amb intenció de causar la mort a la víctima o sabent que podia acabar amb la seva vida".

El jurat s'ha basat en la declaració de l'acusat i del porter, que asseguraven que quan va propinar el cop no va apuntar directament cap al coll de la víctima. També recullen que, segons policies i un amic de l'acusat, quan li van dir que el buscaven perquè havia matat el seu contrincant no s'ho creia. "Deia que només el volia intimidar i que només li havia donat un cop", conclou el jurat que apunta que per l'estat de "nerviosisme i excitació" que tenia l'acusat, el crim va poder ser de forma accidental.

A més, en el veredicte també li aprecien els dos atenuants proposats per la defensa. Declaren provat que en el moment dels fets va actuar ofuscat i patia una alteració nerviosa provocada per la primera baralla (atenuant d'arravatament) i també que la seva declaració espontània quan es va entregar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra va ser "eficaç i rellevant" per a la investigació.

En llibertat

Després de la lectura del veredicte, el fiscal Enrique Barata i les acusacions particulars, representades per les lletrades Concepción Trabado i Maria Pagès han demanat que li imposin la pena màxima, que és de 5 anys de presó. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha demanat una pena d'1 any de presó.

Monguilod també ha demanat la llibertat per a Richar German Martínez. Ha recordat que fa més de 2 anys que està empresonat -des que es va entregar als Mossos d'Esquadra l'endemà del crim- i que, tant si es recorre la sentència com si no, ja ha complert la pena que li poden imposar. El magistrat Francisco Ortí ha acceptat la petició de la defensa -a la qual no s'han oposat el fiscal ni una acusació- i a les vuit del vespre ha resolt que surti de la presó.

Les acusacions ja han expressat la voluntat de recórrer la sentència. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació pública vol que l'acusat indemnitzi la filla de la víctima amb 150.000 euros, la seva parella amb 20.000 i el seu germà amb 15.000 euros. Si no pot fer front al pagament de les indemnitzacions, el fiscal vol que ho assumeixi la societat que regentava el local i l'assegurança contractada, representats pels lletrats Toni Quera i Gabriel Jambert. Els dos advocats han al·legat que ni la baralla primera ni l'agressió van tenir lloc dins la discoteca i, per tant, que no és responsable del que va passar. El cas ha quedat vist per a sentència.