L'ús de gossos i punters làser, nous mètodes per foragitar els gavians de l'Aeroport de Girona

Aena reforça el servei de falconeria i augmenta un 122% les hores en el nou contracte

Aena ha adjudicat l'expedient de servei de control de fauna a l'Aeroport de Girona-Costa Brava a l'empresa SOMA, per un import total de 25.085 euros. La durada del contracte serà d'un any, amb dues possibles pròrrogues d'un any cadascuna.

Aquest nou expedient suposa un augment d'un 122% en el nombre d'hores fixes del servei respecte a l'anterior contracte. Les hores es repartiran en jornades que van des de la sortida del sol fins que es faci de nit. A més, però, el servei també es podrà requerir de nit o en situacions excepcionals si cal. L'equip de falconeria està format per dos especialistes i catorze aus rapinyaires.

S'ha establert un calendari anual en funció tant dels mesos de més activitat com també de les èpoques amb més presència d'aus, ja que en els darrers mesos s'ha estat estudiant el seu comportament i canvis d'hàbits. 

Gossos i punters làser, nous mètodes

El nou expedient preveu la utilització de nous mètodes com l'ús de gossos o punters làser per espantar les aus de la zona aeroportuària. També s'instal·laran càmeres web remotes per al control de possibles incursions dels animals. Aquests sistemes se sumen als dos canons espantaocells que ja estaven en ús i que s'han readaptat per tenir més rang de temperatura i durabilitat.

El nou servei també preveu formar el personal de l'aeroport perquè puguin identificar i entendre el comportament de les aus. Aquesta formació està pensada especialment per a l'equip de senyalers, a qui també es farà una demostració del treball del falcó en les visites que es realitzin a les instal·lacions de Vilobí d'Onyar.