La Fundació Estany compleix una dècada atenent persones amb discapacitat intel·lectual

L'entitat ofereix serveis per a prop de 150 persones i compta amb vint professionals

La Fundació Estany, amb seu a Banyoles, atén unes 80 persones amb discapacitat intel·lectual del Pla de l'Estany i les seves famílies. En total, l'entitat ofereix serveis per a prop de 150 persones. La Fundació celebra aquest any el desè aniversari de la llar residència El Sopluig, l'equipament que va impulsar-ne la creació.

El president de la Fundació Estany, Alexandre Juanola, ha destacat que "l'obertura del Sopluig, lluny de ser una fita per sí sola, es va convertir en un impuls per consolidar la Fundació Estany i crear nous serveis per a millorar l'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual".

El 2005, quan va obrir les portes El Sopluig, la Fundació Estany comptava amb setze usuaris i hi treballaven cinc professionals. Deu anys després, el creixement de l'entitat i l'ampliació dels serveis que ofereix han provocat que actualment la Fundació atengui unes 80 persones amb discapacitat intel·lectual, 70 famílies i compti amb una plantilla de vint professionals amb caràcter permanent, a més de col·laboradors externs i voluntaris.

Alexandre Juanola ha destacat que la fundació ha "consolidat una estructura com a entitat i uns serveis integrals d'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, prou flexibles per anar-los adaptant a la realitat i a les necessitats de les persones".

En aquests deu anys, l'entitat ha impulsat serveis com el de suport a l'autonomia a la mateixa llar, el de lleure, el d'art i esport (teatre, activitat física, costura, equinoteràpia) o el d'atenció a les famílies. A més, ha promogut diversos projectes com la Mostra de Teatre Inclusiu de Banyoles (conjuntament amb Escenaris Especials), la iniciativa de dansa inclusiva Danscapacitats, el programa de ràdio 'Els 4 Cantons' o els Artistes Outsiders (conjuntament amb la Fundació Lluís Coromina).

La directora de la Fundació Estany, Isabel López, ha remarcat que "des que El Sopluig va obrir les portes, el nostre objectiu ha estat sempre demostrar les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i hem apostat decididament per iniciatives pioneres com la dansa, el teatre o l'art inclusius".

Ampli ventall d'activitats

Per commemorar l'aniversari del Sopluig, la Fundació Estany ha programat diverses activitats que se celebraran al llarg d'aquest any 2015. Isabel López ha destacat que "les propostes que s'han programat s'han dissenyat amb un triple objectiu: celebrar l'aniversari del Sopluig, fer-ne partícips totes les persones que formen part de la Fundació i també sensibilitzar la ciutadania sobre la discapacitat intel·lectual, un dels propòsits amb què hem estat treballant des que es va constituir la Fundació".

Les activitats es van iniciar per la diada de Sant Jordi. Un any més la Fundació Estany va participar de la celebració amb una parada a la plaça Major des d'on van vendre roses, productes elaborats pels usuaris de l'entitat, coques i també els productes que han editat per aquesta celebració: una bossa i una col·lecció d'imants elaborats a partir de treballs d'usuaris.

L'acte central del desè aniversari serà la Diada de la Fundació Estany que se celebrarà el proper 21 de juny al restaurant Mirallac de Banyoles i que permetrà a l'entitat commemorar l'aniversari i també recaptar fons per als projectes i serveis que porta a terme a la comarca.

Una xerrada per a les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual, una jornada sobre habitatge i discapacitat, una edició especial del programa de ràdio 'Els 4 Cantons' i l'edició del Calendari Solidari 2016 complementaran el programa d'activitats previstes.

La Fundació Estany i El Sopluig

La Fundació Estany és una entitat sense ànim de lucre i d'iniciativa social que es va constituir l'any 2001 per la necessitat de crear un servei residencial per a persones amb discapacitat intel·lectual al Pla de l'Estany. Les impulsores de l'entitat van ser les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca que reclamaven la necessitat que el Pla de l'Estany comptés amb una llar residència que pogués donar servei als seus fills i a altres persones amb discapacitat intel·lectual.

L'objectiu es va aconseguir el juny de 2005 quan va obrir les portes la llar residència El Sopluig, gràcies a la implicació d'institucions, empreses i particulars de la comarca que van contribuir a la seva construcció.

El Sopluig és un servei de residència destinat a persones adultes amb discapacitat intel·lectual que, per diferents motius, necessiten un lloc per a viure i requereixen suport i ajuda en les tasques de la vida quotidiana. El centre compta amb setze places permanents. A més, ofereix també un servei de respir familiar per a donar resposta a situacions d'urgència i contribuir a millorar la convivència i la qualitat de vida dels familiars i les persones amb discapacitat intel·lectual.